Groepsfoto USR/USC

USR Column november 2023

Deze maand is de column van de Universitaire Studentenraad geschreven door Felicia Slettenhaar en Tom Steenblok van de USR. Ze zijn sinds begin september officieel geïnstalleerd en vertellen hoe de eerste twee maanden zijn verlopen.

Officiële installatie

Op 4 september zijn wij officieel geïnstalleerd als de nieuwe USR (USC). Dat ging niet met een hamer of een eed, zoals je misschien zou verwachten. Nee, we werden op die zonnige maandagochtend verwacht in huize Heyendaal, waarna we met de hele USR in een mooie doch benauwde zaal werden geïnstalleerd door het ambtelijk secretariaat met de woorden: ‘Dan installeer ik bij deze de Universitaire Studentenraad.’’

Wat volgde was een korte vergadering met de kersverse USR. Net zoals vorig jaar zijn we met zijn veertienen, met acht verkozen zetels en zes voorgedragen koepelzetels. Verder zijn de veranderingen alom. Er zijn drie partijen bijgekomen: Green+, Knokpartij en ISEC, en AKKUraatd is na jaren van SGP-achtig behoud van zetels gehalveerd naar twee zetels. Een beter resultaat dan haar aloude rivaal: Studentenpartij asap kon door gebrek aan een nieuw bestuur helaas niet meedoen aan de verkiezingen en keerde dus niet terug naar de USR. Ten midde van deze storm aan veranderingen staan de politiek commissarissen van de koepels als rots in de branding.

Alles was nieuw

Inmiddels zijn we alweer bijna twee maanden bezig. Het was een hectische opstart van het jaar, waarin we naast onze studies meteen in de eerste vergadercyclus gestort werden. We waren veel tijd kwijt aan ons inlezen in de procedures, beleidsstukken en aan belangrijke onderwerpen die tussendoor urgent naar voren kwamen en waar we iets mee wilden doen. Alles was nieuw. Het was nog even aftasten wat onze rol precies is, maar we hebben deze periode overleefd. We hebben al een aantal kritische vragen kunnen stellen en ongevraagd advies kunnen geven aan het college van bestuur over onderwerpen, zoals huisvesting voor internationals en de sociale veiligheid op onze campus.

Daarnaast hebben we kennisgemaakt en contact gelegd met een heel scala aan mensen en afdelingen binnen de RU, die allemaal een stukje bijdragen aan het huidige en toekomstige onderwijs en het leven op de campus. Denk aan Academic Affairs, de Teaching and Learning Center, het Studentenfonds, de programmaraad Duurzaamheid, de medezeggenschappen van de faculteiten en ga zo maar door. Samen met de input van studenten en deze contacten willen we komend jaar meer onderwerpen op de agenda van de universiteit zetten. Zo hebben we nu al drie notities verstuurd waarin we bijvoorbeeld aandacht vragen voor een verbetering van de betaling voor studenten die naast hun studie actief zijn. Ook kunnen we als USR buiten de officiële cyclus om zaken regelen samen met onze contacten. Zo hopen we bijvoorbeeld biodiversiteit en duurzaamheid veel meer aan te jagen omdat dat ons allemaal raakt.

Mocht je meer willen weten over de USR en wat we allemaal doen, of heb je ideeën/opmerkingen over grotere thema’s binnen de universiteit die spelen binnen jouw studentenkring: volg ons op Instagram of stuur een mailtje via USR [at] ru.nl (USR[at]ru[dot]nl)!

Namens de gehele USR,

Felicia Slettenhaar