Studentenpsycholoog

Als je psychologische vragen of klachten hebt die invloed hebben op je studie aan de Radboud Universiteit, kun je begeleiding krijgen van een studentenpsycholoog. Het bezoeken van de studentpsycholoog is gratis. Wat je bespreekt is geheel vertrouwelijk en hierover wordt niets gedeeld aan derden.

Wanneer kan een studentenpsycholoog iets voor je doen?

De studentenpsycholoog kan je helpen:

  • Bij studieproblemen zoals faalangst, uitstelgedrag, stress of concentratieproblemen;
  • Bij persoonlijke problemen die het studeren in de weg staan zoals somberheid, piekeren, gezinsproblemen, rouw en verlies, moeite met het leggen en onderhouden van contacten, onzekerheid, negatief zelfbeeld.

Beschikbare begeleiding 

In een eerste afspraak bekijk je samen met de studentenpsycholoog wat de beste vervolgstap is. Mogelijkheden zijn:

Studentenpsychologen bieden geen behandeling voor ernstige psychologische/psychiatrische problemen. Als je gespecialiseerde of langdurige hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts voor een verwijzing.

Je kunt ook zelf online trainingen volgen bij Gezondeboel. Maak een account aan met je Radboud e-mailadres. Ga naar Gezondeboel.nl.

Spoed

Als de situatie heel urgent is neem dan direct contact met je huisarts op. Buiten kantooruren bel je de huisartsenpost voor Nijmegen: 0900- 8880. Bel de 113 hulplijn bij zelfmoordgedachtes bereikbaar via telefoonnummer 113 én gratis via het telefoonnummer 0800-0113 of kijk op www.113.nl. Neem ook contact met hen op als je je ernstige zorgen maakt over iemand anders.​

Studentenpsycholoog Andreas Galipo

Let op: langere wachttijd

Laatste update: 18-01-2024
Wachttijd intake op locatie: 4 weken
Wachttijd intake digitaal: 4 weken

Momenteel is het drukker dan gebruikelijk bij de studentenpsychologen. Hierdoor duurt het helaas langer voor je terecht kunt voor een intake of eerste gesprek. Je bent en blijft van harte welkom bij de studentenpsychologen. 

Is de situatie heel urgent? Neem dan direct contact met je huisarts op.  Buiten kantooruren bel je de huisartsenpost, voor Nijmegen: 0900- 8880.

Ook hier kun je laagdrempelige toegankelijk hulp vinden:

  • Ons online aanbod op Gezondeboel (https://mijn.gezondeboel.nl/register/radboud/). Hier vind je verschillende programma’s die je zelfstandig kunt doorlopen en die goed kunnen helpen bij de uitdagingen van deze tijd. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
  • Kijk eens naar het aanbod van het studenteninitiatief Frisse Gedachtes. Je kunt daar laagdrempelig terecht voor bijvoorbeeld een gesprek of wandeling: https://www.frissegedachtes.nl/
  • Heb je het gevoel dat je klachten ernstiger zijn, dan is er de mogelijkheid een afspraak te maken of binnen te lopen bij Ixta Noa: https://www.ixtanoa.nl/deelnemers/aanbod/
  • Ook biedt ProPersona Connect regelmatig veel nuttige, laagdrempelige op preventie gerichte groepen en gesprekken aan: https://propersonaconnect.nl/
  • Maak je je zorgen over je alcohol-, drugs-, game-, of ander verslavingsgedrag, dan kun je zeer laagdrempelig zonder verwijzing terecht voor 4 gesprekken bij Moti4: https://moti4.nl/

Toch meer nodig?

Het kan natuurlijk dat jij je zoveel zorgen maakt en je klachten zo fors aanvoelen (bijvoorbeeld paniekaanvallen of suïcidale gedachten) dat je voelt dat professionele hulp wel echt snel nodig is. In dat geval is het belangrijk om niet te wachten op een intake bij ons en een afspraak te maken bij je huisarts. Daar kun je altijd op korte termijn terecht en werkt meestal een praktijkondersteuner die kennis heeft van psychische klachten.

 

Aanmelden

Als je een gesprek wilt met de studentenpsycholoog, vul je het intakeformulier in. Binnen enkele dagen ontvang je een reactie. In veel gevallen is het advies een intakegesprek te plannen.

Als de studentenpsycholoog denkt dat je beter geholpen kunt worden door een andere studiebegeleider of huisarts, krijg je het advies daar een afspraak te maken.

Vul het intakeformulier in

Contact

Voor meer informatie kun je op werkdagen contact opnemen met de Centrale Studentenbalie via centralstudentdesk [at] ru.nl (centralstudentdesk[at]ru[dot]nl) of (024) 361 23 45. 

Contactafdeling