Vertrouwenspersoon Studenten

Voor medewerkers: zie Vertrouwenspersoon Medewerkers

Studenten die zich niet veilig voelen in hun studie, stage of coschappen, te maken hebben met een conflict, last hebben van ongewenste omgangsvormen, zoals (seksuele) intimidatie, pesten of discriminatie, kunnen gratis terecht bij een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en bespreekt in een vertrouwelijk gesprek met je wat de mogelijkheden zijn om wat aan de situatie te doen. Je houdt altijd zelf de regie.

Meldpunt

Heb je een vraag of wil je melding doen van ongewenste omgangsvormen? Twijfel niet, wij zijn er voor jou en gaan graag met je in gesprek.

Wil je een vertrouwelijk gesprek aanvragen? Stuur dan een email naar vertrouwenspersonen [at] ru.nl (vertrouwenspersonen[at]ru[dot]nl) 

Waarvoor kun je bij de vertrouwenspersoon terecht?

Neem contact op met een vertrouwenspersoon als je (twijfelt of je) te maken hebt met online of offline ongewenste omgangsvormen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van:

  • Intimidatie
  • Seksuele intimidatie
  • Pesten
  • Discriminatie
  • Agressie

Wat ongewenst gedrag is, bepaal je in eerste instantie zelf. Wat voor de één ongewenst is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het wordt pas een probleem wanneer je er samen niet uitkomt.

Zie ook: Sociale veiligheid aan de Radboud Universiteit en plan van aanpak sociale veiligheid

Wat houdt de begeleiding in?

De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en is onafhankelijk. De vertrouwenspersoon denkt met je mee en adviseert je bij het zoeken naar een oplossing waarmee het ongewenste gedrag stopt. Zo kan een vertrouwenspersoon je begeleiden bij het in gesprek gaan met de veroorzaker. Maar de vertrouwenspersoon kan ook op jouw verzoek een bemiddelaar voor je inschakelen of je ondersteunen bij het indienen van een klacht bij de onafhankelijke Klachtencommissie.

Verschillende vertrouwenspersonen

Er zijn verschillende onderwerpen waarover je een gesprek kunt hebben.

Infographic vertrouwenspersonen

Wie zijn de vertrouwenspersonen van de universiteit?

Foto's vertrouwenspersonen

Contact vertrouwenspersonen

Heb je een vraag, signaal of melding? Neem, ook bij twijfel, contact op met ons meldpunt via vertrouwenspersonen [at] ru.nl. Ons team gaat graag met je in gesprek en koppelt je aan de juiste vertrouwenspersoon. Je vraag, signaal of melding wordt altijd vertrouwelijk behandeld. 

Je ontvangt op dezelfde dag een ontvangstbevestiging van je bericht en een afspraakverzoek voor een korte telefonische intake. Vervolgens is er uiterlijk binnen 2 dagen contact met een vertrouwenspersoon.