Harde knip

In het Nederlandse hoger onderwijs kennen we de ‘harde knip’. De harde knip houdt in dat je pas kunt starten met een master wanneer je je bachelor of premaster hebt afgerond. Zonder afgeronde bacheloropleiding kun je je niet inschrijven voor de masteropleiding. Als je verwacht in de problemen te komen met de afronding van je vooropleiding dien je tijdig contact op te nemen met jouw studieadviseur.

Behaal je in juli of augustus je laatste bachelortentamens en start je in september met een master? Dan moet je je voor de bachelor herinschrijven én schrijf je je in voor je master. Mocht jouw bachelor examendatum dan nog niet verwerkt zijn op 1 september, ben je wel verzekerd van een inschrijving. Op het moment dat je bachelor examendatum wel verwerkt is, wordt met terugwerkende kracht de inschrijving van de master afgerond en de bachelor inschrijving verwijderd.

Uitzonderingen

In sommige gevallen gelden er uitzonderingen op de harde knip. Bekijk hiervoor de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.