Omgaan met auteursrecht

Ben je bezig met een schrijfopdracht, essay of scriptie? Houd er dan rekening mee dat je vaak te maken hebt met auteursrechten. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen en teksten van het internet die je wilt gebruiken. In de meeste gevallen heb je toestemming nodig en moet je de bron vermelden. Lees meer over hoe je om moet gaan met auteursrecht en bronvermelding. 

Snel naar: 

Gebruiken van tekst en afbeeldingen van internet of uit boeken

Op bijna elke afbeelding en tekst zit auteursrecht. Dit geldt ook voor de afbeeldingen en teksten die je zo van het internet kunt halen. Meestal kun je zelf vrij eenvoudig uitzoeken wie het auteursrecht van een afbeelding of tekst heeft en hoe je de afbeelding of tekst kunt gebruiken. Soms is het materiaal voorzien van een licentie die duidelijk maakt hoe je het mag hergebruiken, bijvoorbeeld een Creative Commons licentie. 

Via websites als Pixabay en Pexels kun je gratis afbeeldingen downloaden die je kunt gebruiken. Vermeld bij gebruik wel altijd de bron. Op zoek naar andere manieren om gratis afbeeldingen te vinden? Je leest meer op deze pagina

Samenvatting maken van onderwijsmateriaal

Maak je een samenvatting (met afbeeldingen) van een tekstboek of syllabus? Wanneer deze samenvatting voor eigen gebruik is, hoef je je geen zorgen te maken over auteursrecht. Het verspreiden of verkopen van deze samenvatting via social media of een website is schending van het auteursrecht en dus verboden.

Schrijven van je scriptie

Schrijf je een scriptie? In de meeste gevallen bezit jij het auteursrecht. 

Omgaan met bronvermelding

Het is altijd nodig om de bron van je gebruikte tekst of afbeelding te citeren. Het is hierbij belangrijk dat een lezer via jouw citatie de bron terug moet kunnen vinden. Hoe je citatie er exact uit moet zien, hangt af van je vakgebied. 

Lees meer over citeren en bronvermelding

Voorkomen van plagiaat

Bij plagiaat neem je andermans werk over en doe je alsof het van jou is. Plagiaat is intellectuele diefstal en wordt in de wetenschap gezien als fraude. Ook parafraseren van andere teksten valt onder plagiaat. Let hier dus goed op wanneer je bezig bent met je schrijfopdracht, essay of scriptie.

Wil je meer lezen over het voorkomen van plagiaat?

Oefen met de E-learningmodule

Lees meer

Meer informatie

Wil je meer weten over auteursrechten of het voorkomen van plagiaat? Kijk dan op www.auteursrechten.nl

Kom je er niet uit?

Heb je vragen of twijfel je of je een tekst of afbeelding mag overnemen? Neem contact op met het Auteursrecht Informatiepunt van de Radboud Universiteit.