Toetssoftware gebruiken

Veel digitale toetsen op de campus worden afgenomen met de toetssoftware Cirrus. Alle handleidingen voor Cirrus vind je in de tutorials voor Cirrus Student. Soms kan het ook voorkomen dat je extra software zoals Word, Excel of SPSS moet gebruiken bij het maken van een digitale toets. Hiervoor is een aparte handleiding beschikbaar.

De toets opstarten

De inlogpagina van Cirrus staat voor je klaar op een laptop of computer op jouw toetsplek. Je kunt meteen inloggen met je studentnummer en wachtwoord. Hiermee hoef je niet te wachten totdat de toets begint. Zodra het tijd is om te beginnen, wordt de pincode bekend gemaakt waarmee je de toets kunt starten.

Hulpmiddelen 

Tijdens de toets zie je aan de linkerkant van je scherm een taakbalk met verschillende hulpmiddelen, zoals in de afbeelding.

Let op: de cijfers bij de iconen zijn toegevoegd ter verduidelijking. Deze cijfers zie je dus niet tijdens het maken van een toets.

De sidebar die je ziet bij het maken van een digitale toets in Cirrus.

1. Ga terug naar de toetssoftware

Met deze knop ga je terug naar jouw toets.

2. Technische hulp bij vragen of problemen 

Voor technische problemen neem je contact op met e-support door te klikken op deze knop. Heb je door technische problemen tijd verloren, en twijfel je of je wel voldoende tijd over hebt? Gebruik dan ook deze chatfunctie. Een surveillant zal eventuele toekenning van extra tijd komen bevestigen.

3. Digitale enquête

Bij sommige toetsen is er de optie een digitale enquête in te vullen. Deze open je door op deze knop te klikken. Je wordt dan naar een aparte webpagina geleid.

4. Bijlage openen

Als er een bijlage bij jouw toets zit, dan kan je deze openen door op deze knop te klikken. Als er geen bijlage aanwezig is, dan zal het icoon grijs gekleurd en niet klikbaar zijn.

5. Rekenmachine

Als je een rekenmachine mag gebruiken tijdens jouw toets, dan kun je deze openen door op deze knop te klikken.

6. Digitaal kladpapier

Als je kladpapier mag gebruiken tijdens jouw toets, dan kun je deze openen door op deze knop te klikken.

Toetsen met extra software

Mocht je tijdens je toets extra software nodig hebben, zoals Excel of SPSS, dan word je hier vooraf door je faculteit over geïnformeerd. Het is verstandig om voor je toets de handleiding voor toetsen met extra software te bekijken, zodat je weet wat je tijdens de toets kunt verwachten.

Antwoorden opslaan

Je antwoorden worden continu automatisch opgeslagen. Wanneer de tijd op is voordat je je toets hebt kunnen indienen, worden de antwoorden die je hebt ingevuld automatisch ingediend. Mocht het zijn toegestaan door je docent, dan kun je heen en terug navigeren tussen de vragen en eerdere antwoorden verbeteren.

Demotoets

Om je voor te bereiden op je eerste toets met Cirrus is het verstandig om de demotoets te maken. Dit is geen inhoudelijke toets, maar een algemene toets om kennis te maken met de software.