Een verzoek om vrijstelling doe je in beginsel alleen voor de start van het collegejaar of het tweede semester. Eenmaal toegekende vrijstellingen kunnen niet worden ingetrokken. Bedenk daarom van te voren goed of je voor een vak een vrijstelling wilt aanvragen.
Vrijstellingen aanvragen voor je premasterprogramma
Doe dit uiterlijk 1 mei voor de start op 1 september en uiterlijk 1 oktober voor start per 1 februari. Na deze deadline worden eventuele vrijstellingen niet meer in mindering gebracht op de pre-mastervergoeding.
Overstappen van een andere universiteit naar de Radboud Universiteit
Dien een verzoek in bij de examencommissie als je naar de Radboud Universiteit wilt overstappen:
Met een behaalde bachelor van een andere universiteit
Voeg bij je verzoek een kopie van je bachelordiploma en cijferlijst en een zogenaamde 'bachelorverklaring ten behoeve van het civiele effect' van de eigen universiteit. Deze verklaring bevat bij voorkeur de vermelding dat er is voldaan aan de eisen van het convenant Civiel Effect dat per 22 maart 2016 is ondertekend.
Geef bij een master Nederlands recht aan welke masterspecialisatie je aan de Radboud Universiteit wilt gaan volgen. De examencommissie beoordeelt vervolgens of je eventuele deficiënties moet wegwerken voordat je kunt worden ingeschreven.
Met een behaalde propedeuse van een andere universiteit
Oftewel: je hebt de eerste 60 EC van het examenprogramma van de bachelor behaald. Voeg bij je verzoek een kopie van je propedeusegetuigschrift (als dit is uitgereikt) en je cijferlijst. De examencommissie beoordeelt vervolgens of je eventuele deficiënties moet wegwerken voordat je kunt worden ingeschreven.
Individuele vrijstellingen
Je kunt ook een individuele vrijstelling voor een of meerdere specifieke vakken aanvragen. Doe dit per vak met het aanvraagformulier vrijstellingen. Bepaal zelf aan de hand van de vakinformatie welke vakken uit je vooropleiding qua literatuur en studiepunten overeenkomen met vakken van de Radboud Universiteit. Voeg bij je verzoek om vrijstelling een (motivatie)brief met een overzicht van de vakken, waarbij je duidelijk vermeldt op grond van welk(e) vak(ken) in je vooropleiding je het verzoek doet. Voeg per afzonderlijk verzoek een kopie van je diploma of gewaarmerkte cijferlijst bij en relevante informatie over het vak op basis waarvan je de vrijstelling aanvraagt (bijvoorbeeld een literatuurlijst).
Toegekende vrijstellingen in het eerste jaar van de bachelor tellen mee voor de BSA-norm (bindend studieadvies). Als je bijvoorbeeld een vrijstelling hebt gekregen voor een vak van 5 EC dan tellen deze EC’s mee om aan de norm van het BSA te voldoen.
Let op: de vakken die je eerder hebt behaald en op grond waarvan je een vrijstelling aanvraagt, dienen niet alleen qua inhoud, maar ook qua studiebelasting overeen te komen. Dit betekent dat ze minimaal hetzelfde aantal EC moeten hebben als de vakken waarvoor de vrijstelling wordt aangevraagd. Deze voorwaarde geldt niet voor verzoeken voor een gedeeltelijke vrijstelling voor vakken ná het eerste jaar van de bachelor.
Twee masteropleidingen en/of masterspecialisaties
Sta jij per collegejaar 2023-2024 of later ingeschreven voor twee masteropleidingen en/of masterspecialisaties? Dan is OER-artikel 39 lid 9 op jou van toepassing. Wanneer in beide examenprogramma’s hetzelfde vak is opgenomen, kan dit maar eenmaal worden opgenomen in een examenprogramma en levert het geen vrijstelling op voor het andere examenprogramma. Dat betekent dat je voor andere vakken moet kiezen.
Vrijstellingen na wisseling van opleiding
Ga je wisselen van opleiding? Dan geldt het volgende t.a.v. vrijstellingen.
Vrijstelling op basis van een hbo-propedeuse
Ben je op basis van een hbo-propedeuse toegelaten tot de Bachelor Rechtsgeleerdheid, European Law of Notarieel recht? Dan kun je geen vrijstellingsverzoek indienen voor een bachelorvak op wo-niveau op basis van vakken die je op hbo-niveau hebt gehaald.
Een verzoek om vrijstelling doe je in beginsel alleen voor de start van het collegejaar.
Stuur je brief, het aanvraagformulier en de bijbehorende stukken per e-mail naar Bureau Onderwijs van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid: vrijstelling [at] jur.ru.nl (vrijstelling[at]jur[dot]ru[dot]nl).
Download aanvraagformulier
Je ontvangt zo spoedig mogelijk bericht over de eventuele toegekende vrijstelling(en). Houd er rekening mee dat het tijdens vakantieperioden langer kan duren voordat je bericht ontvangt.
Vragen?
Voor vragen kun je terecht bij STIP.