Locatie: LUX, Nijmegen
De voertaal is Nederlands
Van camera’s in de babykamer tot locatie-trackers in rugzakken; sommige ouders zorgen ervoor dat ze hun kind ten alle tijden in de gaten kunnen houden en eventueel te hulp kunnen schieten. Dit zijn de zogenaamde ‘helikopterouders’. Wat doet overbeschermend opvoeden met het ontwikkelende kinderbrein? Leren kinderen wel omgaan met risico’s, conflict en stressvolle situaties? Of hebben ze hier later in hun leven totaal geen weerbaarheid tegen opgebouwd? Heeft deze helikopteropvoeding ook voordelen? Kom luisteren naar filosoof Femke Takes en neurowetenschapper Erno Hermans en verken de gevolgen van een risicoloze opvoeding.
Angstige hersenen
Helikopterouders willen constant alle mogelijke problemen in het leven van hun kind voorkomen. Hun kinderen worden continu beschermd, en krijgen minder kansen om zelfstandig problemen op te lossen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan leiden tot angst en onzekerheid op latere leeftijd. Er wordt dan ook een verband gelegd tussen helikopterouderschap en de toename aan angstklachten onder jongeren. Is dit verband terecht? Wat gebeurt er met je brein als je niet van jongs af aan wordt geconfronteerd met risico’s en problemen? Weersland ontwikkelen gaat dan misschien moeizamer. Aan de andere kant: is een meer betrokken vorm van ouderschap niet ook nodig, in een wereld waarin kinderen vooral online steeds meer risico lijken te lopen?
Magister
Helikopterouderschap komt niet uit de lucht vallen: het is tegenwoordig veel gemakkelijker om je kinderen te volgen door technologische hulpmiddelen. Denk aan GPS-trackers en apps voor lokalisatie, maar ook aan het programma Magister dat op veel middelbare scholen wordt gebruikt. Hier krijgen ouders inzicht in de cijfers en voortgang van hun kinderen, en kunnen ze ingrijpen als de cijfers kelderen. Er kan zo zelfs een verwachting ontstaan dat ouders overal van op de hoogte zijn. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de autonomie van kinderen en jongeren? Wat zegt het over de manier waarop we kijken naar falen? En wat gebeurt er als de zijwieltjes uit je jeugd ineens wegvallen?
Filosoof Femke Takes en neurowetenschapper Erno Hermans gaan in gesprek over waar helikopterouderschap vandaan komt en waar het toe kan leiden. Programmamaker Nort Vlemmix is de gespreksleider. Kom ook en stel je vragen!
Over de sprekers
Femke Takes is filosoof van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze bestudeert de ethiek van opvoeden en doceert filosofie van de gedragswetenschappen bij Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen van de Radboud Universiteit.
Erno Hermans is neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Donders Instituut voor neurowetenschappen. Hij onderzoekt hoe onze hersenen ons in staat stellen om te overleven en te leren om weg te blijven uit situaties die ons fysieke of psychologische welzijn bedreigen.
Deelname
- Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees.
- € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
- € 7,50 voor anderen
LET OP: Betaal aan de zaal!
Betalen is door problemen met iDeal niet mogelijk. Reserveer en ontvang je ticket tegen het juiste tarief via onderstaande link en betaal aan de zaal.
Ben je een student of Radboud Reflectsabonnee en kom je dus in aanmerking voor het gratis tarief, reserveer dan je ticket zoals gebruikelijk via onderstaande link.
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant.
Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.
Wil je nog meer kennis en inspiratie? Bekijk de video's in onze playlists Onderwijs/Opvoeding, Hersenen en Filosofie op YouTube. Luister je liever naar podcasts? Check dan de playlists Onderwijs/Opvoeding, Hersenen en Filosofie op SoundCloud.
Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief