Locatie: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
We komen om in de regels. Wil je iets regelen met de overheid, een zorgeninstelling of bedrijf, zet je dan maar schrap voor de formulieren, de bijlagen en de lappen tekst. En in onze poging om dingen eenvoudiger te maken stellen we vaak alleen maar meer regels op. Wat zegt dit over hoe wij mensen denken en de samenleving inrichten? Wat gebeurt er als onze instituties verder dichtslippen door meer regels? Zijn we gedoemd om steeds dieper in het regeldoolhof te verdwalen, of is er een uitweg? Kom luisteren naar jurist Rowin Jansen en filosoof Marcel Becker over de vraag waar de wildgroei aan regels vandaan komt, wat de gevolgen ervan zijn en of het allemaal makkelijker kan.
Grote gevolgen
Regelgeving heeft vaak twee doelen: burgers van dienst zijn en fraude voorkomen. Het verwijt klinkt vaak dat het tweede doel het eerste in de weg zit: als je koste wat kost alle fraude in de kiem wilt smoren, heb je veel regels en administratie nodig. Niet zo gek dus dat veel mensen bij de gedachte aan hun belastingaangifte al beginnen te zweten. Met zó veel regels is het gemakkelijk om er onbedoeld eentje te overtreden. Dat kan soms grote gevolgen hebben, zoals de toeslagenaffaire liet zien. Veel regelgeving lijkt gebaseerd op wantrouwen. Kan het ook anders? Hoe kunnen we in de wirwar van regels de menselijke maat behouden? En hoe kan het dat elke poging om de regels simpeler te maken de boel alleen nog maar verder lijkt te compliceren?
Overzicht is zoek
Waarom heffen we niet gewoon een paar regels op? Blijkbaar is het heel moeilijk om het doolhof aan regels aan te pakken zonder opnieuw regels te creëren. Tegelijkertijd is zomaar regels afschaffen vaak onmogelijk: zelfs de mensen die erover gaan groeien alle regels vaak boven het hoofd, waardoor het moeilijk is om te overzien wat de afschaffing van een regel voor gevolgen kan hebben. Het overzicht lijkt zoek.
Jurist Rowin Jansen en filosoof Marcel Becker gaan in gesprek over het regeldoolhof. Kom luisteren en stel je vragen.
Over de sprekers
Rowin Jansen is jurist aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de controle en het toezicht op de AIVD en de MIVD en publiceert ook over cyberoperaties, grondrechten in het digitale tijdperk, gegevensverwerkingen in het nationale veiligheidsdomein en vertrouwelijke informatieverstrekking aan het parlement.
Marcel Becker is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is deskundig op het gebied van praktische filosofie en toegepaste ethiek, met name ethiek van het openbaar bestuur, ethiek van de digitale media en juridische (beroeps)ethiek.
Dit is een programma van Radboud Reflects en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Deelname
- Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees.
- € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
- € 7,50 voor anderen
Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant.
Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.
Wil je nog meer kennis en inspiratie? Bekijk de video's in onze playlist Recht op YouTube. Luister je liever naar podcasts? Check dan de playlists Recht op Soundcloud.
Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief