Een opwarming van 1,5 graden en dan is het te laat. We kennen dit ecologische tipping point of omslagpunt allemaal. Maar wetenschappers hebben er meer dan twintig geïdentificeerd, en die spelen allemaal op elkaar in. Denk aan watertekorten, voedselzekerheid en gevolgen voor de economie. Maar het is niet alleen kommer en kwel: er zijn ook positieve omslagpunten. Hoe zijn deze kritieke drempels met elkaar verweven? En hoe moeten we ons tot deze kantelpunten verhouden? Bieden omslagpunten hoop en houvast, of vooral veel angst en onzekerheid? Kom luisteren naar systeemwetenschapper Sibel Eker en milieufilosoof Marc Davidson en ontdek de spanningen en het samenspel tussen de tientallen omslagpunten.
1,5 graden opwarming
Als de aarde met meer dan 1,5 graden opwarmt, zijn onomkeerbare veranderingen voor het klimaat en de wereldbevolking het gevolg. Eenmaal voorbij de anderhalve graad wordt er een stroomversnelling ingezet, waarbij meerdere processen elkaar negatief beïnvloeden. Denk aan het smelten van de ijskappen, het vergaan van koraalrif in de oceanen en het veranderen van de warmwaterstromen in de oceaan. Hoe zorgen we ervoor dat we de wetenschap over kantelpunten goed benutten?
Onzekerheid
Een van de grootste uitdagingen bij het bestuderen van omslagpunten is de onzekerheid van de modellen. Het exacte moment voorspellen waarop een systeem een omslagpunt bereikt, is moeilijk en de gevolgen van het overschrijden van een omslagpunt zijn nog moeilijker te voorspellen. Wat gebeurt er als we een omslagpunt voorbij zijn? Impliceert een kantelpunt dat er een moment is waarop de controle volledig kwijtraken? Hoe precies zijn deze omslagpunten?
Negatieve én positieve kantelpunten
Niet alle omslagpunten zijn negatief. Naast ecologische omslagpunten aan de ene kant zijn er sociale omslagpunten aan de andere kant. Denk aan klimaatprotesten en campagnes voor sociale rechtvaardigheid, die kunnen leiden tot significante veranderingen in wetgeving, culturele normen en economische systemen. Hoe beïnvloeden ecologische en sociale omslagpunten elkaar? Kunnen deze positieve veranderingen snel genoeg komen om ecologische rampen te voorkomen? En waarom is er meer aandacht voor negatieve dan voor positieve kantelpunten?
Na hun lezingen gaan systeemwetenschapper Sibel Eker en milieufilosoof Marc Davidson in gesprek over de spanningen en het samenspel tussen de tientallen omslagpunten. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.
Sluit aan en stel ook je eigen vragen.
De voertaal is Engels.
Over de sprekers
Sibel Eker is systeemwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Zij combineert in haar onderzoek systeemanalyse en engineering, besliswetenschappen en sociale wetenschappen. Ze gebruikt systeemdenken en onzekerheidsfocus bij modelgebaseerde benaderingen van problemen rond klimaatverandering en duurzaamheid. met.
Marc Davidson is milieufilosoof aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich met name op de morele vraag hoe we moeten handelen in het licht van duurzaamheid en milieuvraagstukken. Hij benadert deze vragen op een multi- en interdisciplinaire manier door het veld van de ethiek te verbinden met kennis over economie, ecologie, psychologie en andere velden.
Deelname
- Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees.
- € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
- € 7,50 voor anderen
Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant.
Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.
Wil je nog meer kennis en inspiratie? Bekijk de video's in onze playlists Duurzaamheid/Natuur, Gedrag of Filosofie op YouTube. Luister je liever naar podcasts? Check dan de playlists Duurzaamheid/Natuur, Gedrag of Filosofie op Soundcloud.
Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief