Judith Butler: Gender als politieke splijtzwam | Actuele denkers lezing en gesprek met filosoof Katrine Smiet en socioloog Niels Spierings
Judith Butler: Gender als politieke splijtzwam | Actuele denkers lezing en gesprek met filosoof Katrine Smiet en socioloog Niels Spierings

Wie is Judith Butler? Denker over gender als politieke splijtzwam

maandag 14 oktober 2024, 20:00 - 21:30
Actuele denkers lezing | Radboud Reflects en Uitgeverij Ten Have

Wie is de invloedrijke Amerikaanse filosoof Judith Butler? Judith Butler (1956) heeft met boeken als Who’s Afraid of Gender? ons denken over gender en seksualiteit voorgoed veranderd. Wat kunnen we, nu discussies rondom gender weer een hoofdrol op het politieke toneel spelen, van diens werk leren? Kom en leer van filosoof Katrine Smiet en socioloog Niels Spierings wat het gedachtengoed van Judith Butler is en wat gender zo’n politieke splijtzwam maakt. 

Gender is geen natuurlijk gegeven

Volgens Judith Butler gaat gender veel verder dan alleen je persoonlijke identiteit. Gender is een sociaal fenomeen; een creatie waar wij allemaal samen vorm aan geven door middel van taal, gebaar en gedrag. Wat we zien als typisch mannelijk, typisch vrouwelijk, typisch voor hetero’s of typisch voor homo’s, hangt dus af van hoe we praten en handelen. Zo creëren we een sociale wereld vol stereotypen, die vaak beperkend werken. Maar gelukkig is de sociale werkelijkheid zo maakbaar als wat, en kan een stereotype altijd veranderen. 

Anti-gender politiek

Genderstereotypen staan overal ter discussie, maar dat wordt lang niet door iedereen verwelkomd. Veranderende ideeën over wat woorden als ‘man’ en ‘vrouw’ betekenen, roepen bij veel mensen weerstand op. En die weerstand vormt een voedingsbodem voor conservatieve politici, die thema’s als gender en LHBTIQ+ gebruiken om kiezers achter zich te krijgen. Volgens hen schrijven woke activisten mensen voor wat ze wel en niet mogen zeggen, en beïnvloeden ze kinderen door regenboogvlaggen op te hangen op basisscholen. Weg met dat genderactivisme dus, en dat is een sentiment dat bij veel kiezers resoneert. Hoe komt dat? Wat maakt gender zo’n gevoelig onderwerp? En waarom is juist gender ineens zo prominent op de rechtse agenda verschenen? 

In Who's Afraid of Gender? gaat Butler op zoek naar een antwoord op deze vragen, en naar nieuwe mogelijkheden voor zowel vrijheid als solidariteit. Kom luisteren naar filosoof Katrine Smiet, die na een introductie in Butlers denken in gesprek gaat met socioloog Niels Spierings over hoe Butlers ideeën de huidige genderdiscussie beïnvloeden. Pam Tönissen is de gespreksleider.

Over de sprekers  

Katrine Smiet is filosoof aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op gender- en diversiteitsstudies, feministische filosofie, de geschiedenis/historiografie van feministische ideeën en debatten over intersectionaliteit.

Niels Spierings is inclusie- en exclusiesocioloog. Hij onderzoekt de rol van islam in politiek en de emancipatie van vrouwen en LHBTIQA+'ers, de vertegenwoordiging van minderen en vrouwen in de politiek en maatschappij, en populisme in sociale media en politiek.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Uitgeverij Ten Have

Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

 

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Waar richt jij een spiegel op? Onderzoeken wat van waarde is.

Al meer dan honderd jaar reflecteren filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit op de wereld in al haar facetten. Zij brengen werelden in beeld die verborgen bleven omdat ze vanzelfsprekend waren of nooit werden vermoed. Zo vormen onze onderzoekers, docenten en alumni een spiegel voor een maatschappij waar zij middenin staan. 

Je bent nodig.

Wanneer
maandag 14 oktober 2024, 20:00 - 21:30
Organisatie
Radboud Reflects