1. LEAF-beoordeling: duurzame laboratoriumpraktijken
Biomedisch onderzoek is van vitaal belang voor het verbeteren van de menselijke gezondheid en levenskwaliteit, maar laboratoria hebben een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Denk maar aan de enorme hoeveelheden plastic materialen voor eenmalig gebruik en het hoge energie-, chemicaliën- en waterverbruik. Green Labs NL voert een landelijke pilot uit voor de implementatie van een leidraad met de naam Laboratory Efficiency Assessment Framework (LEAF). LEAF helpt onderzoeksgroepen te verduurzamen op basis van praktische criteria. Vier labs van het RadboudUMC doen mee aan deze pilot. Dit onderzoek/stage richt zich op het verzamelen, ordenen en verwerken van kwantitatieve informatie over het gebruik van energie, water en geld. Het doel is om het basisverbruik te meten, en vervolgens de verbetering na de implementatie van LEAF in labs die deelnemen aan de LEAF pilot studie. Van studenten wordt verwacht dat ze helpen bij het meten en verzamelen van gegevens over afvalstromen, energieverbruik van apparatuur, IT-gebruik en waterverbruik. Je moet beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden en in staat zijn om bruggen te slaan tussen een breed scala aan expertise, van laboratoriummedewerkers tot managers en duurzaamheidsadviseurs.
2. Verborgen kosten van voedsel: milieu-, gezondheids- en maatschappelijke kosten
Een recente studie van de onderzoeksgroep voor de VN-top over voedselsystemen onderzocht de werkelijke kosten en de werkelijke prijs van voedsel. De prijs die we betalen voor ons voedsel in supermarkten en restaurants weerspiegelt niet de milieu-, gezondheids- en maatschappelijke kosten die gepaard gaan met de productie van ons voedsel. Volgens het onderzoek wordt slechts een derde van de werkelijke kosten momenteel weerspiegeld in de marktprijzen. Om deze externe kosten teniet te doen, heeft het onderzoek een True Costs Accounting (TCA) tool voorgesteld. Hierdoor zullen consumenten een eerlijkere prijs betalen die de impact van ons huidige voedselsysteem compenseert. De Radboud Universiteit wil dit concept verder onderzoeken. Tijdens je onderzoeksstage bij de afdeling Campus & Facilities van de Radboud Universiteit beantwoord je vragen als: Wat zijn de werkelijke kosten van ons voedsel, Hoe kunnen we mensen bewuster maken van de verborgen kosten van hun voedsel? en Wat kan/moet de Radboud Universiteit hieraan doen in haar eigen faciliteiten die voedsel serveren?
3. Biodiversiteit op de campus
Het doel voor de komende tien jaar is om de campus (terreinen en gebouwen) zo te ontwikkelen en te beheren dat er gunstige omstandigheden ontstaan voor het herstel van biodiversiteit. Om dit te bereiken is een visie geformuleerd gebaseerd op vier pijlers: verbeteren van de condities voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en migratie, bouwen en mens-natuur interactie. Binnen deze context word je uitgenodigd om je eigen onderzoeksonderwerp te bedenken.
4. Stikstof footprint van de campus
Onderzoek de stikstofvoetafdruk van de organisatie (campus, universiteit en ziekenhuis). Hiervoor moet je eerst onderzoeken hoe je een stikstofvoetafdruk berekent, hoe je deze visualiseert, welke aannames er worden gemaakt en hoe deze verschilt van een carbon footprint.