Zaaknummer: CBE14.066

  • Examencommissie Bedrijfskunde
  • Geschil: verklaring behaalde vakken
  • Uitspraak: Onbevoegd

Inhoud: Appellant stelt beroep in tegen de verklaring van verweerster omdat deze onvolledig is. Volgens appellant ontbreekt er een vak en zijn er onvolkomenheden in de verklaring. In de na het gesprek om minnelijke schikking afgegeven verklaring zijn aan een aantal bezwaren tegemoetgekomen. Echteris bij een behaald vak vermeld dat dit vak niet geldig is binnen het schakelprogramma Recht & Management.

Appellant erkent dit maar vindt het niet relevant om deze opmerking op te nemen op een verklaring omtrent de behaalde vakken binnen de bacheloropleiding Bedrijfskunde. Voor een externe partij, waar een dergelijke verklaring met name voor gebruikt wordt, roept dit volgens appellant vragen op.

Verweerster geeft te kennen dat zij naar aanleiding van het beroepsschrift van appellant een aangepaste verklaring aan appellant heeft doen toekomen. Naar aanleiding van eerdere geschillen is vast komen te staan dat voor appellant het vak Systeemtheorie niet geldig is binnen het schakelprogramma Recht & Management. Het gevolg hiervan is dat deze kwalificatie in het dossier van appellant is opgenomen. Naar het oordeel van verweerster is het een relevante kwalificatie aangezien dit een beperking geeft op het met goed gevolg afgelegde tentamen. Aangezien de verklaring een weergave van de administratie is, is deze kwalificatie in de verklaring opgenomen.

Het college is van oordeel dat artikel 7.11, lid 5, WHW erin voorziet dat de examencommissie desgevraagd een verklaring afgeeft waarin in elk geval alle tentamens zijn opgenomen die met goed gevolg zijn afgelegd. Het verstrekken van een dergelijke verklaring is een feitelijke weergave van de studieresultaten van appellant zoals die zijn vastgelegd in de administratie. Het College is dan ook van oordeel dat een verklaring als bedoeld in art. 7.11, lid 5, WHW geen beslissing van een examencommissie is. Dat deze verklaring wordt verstrekt nadat daartoe een verzoek is gedaan verandert het karakter van de afgegeven verklaring niet. Het College acht zich dan ook onbevoegd om van het geschil kennis te nemen.

Volledige uitspraak (pdf, 46 kB)