Zoek in de site...

Digitaal toetsen in het Comeniusgebouw

Met bijna 900 toetsplekken is het Comeniusgebouw sinds januari 2021 de nieuwe thuisbasis voor digitaal toetsen. Heb je een toets in dit gebouw of ben je benieuwd hoe het afleggen van een toets er aan toe gaat? In de video hieronder vind je alle benodigde info:

Let op! Deze video is bedoeld om de procedures rondom het afnemen van toetsen in het Comeniusgebouw uit te leggen. Zorg dat je voordat je naar de campus komt voor een tentamen op de hoogte bent van de huidige coronamaatregelen. Deze vind je hier.

Seating-informatie

Voor iedere toets in het Comeniusgebouw krijg je een persoonlijke toetsplek toegewezen. Dit zogenoemde seatingnummer is zowel het nummer van de de plek waar je de toets af gaat leggen als het nummer van de locker die je moet gebruiken. Dit nummer is voor elke toets anders.

 • Je vindt je seatingnummer in My TimeTable (Persoonlijk Rooster) en in Osiris bij je inschrijvingen.
 • Log in op My TimeTable of Osiris en selecteer de toets die je gaat maken.
 • Je vindt hier een link naar de seating-informatie. Als op deze link klikt, wordt je op een nieuwe pagina gevraagd in te loggen.
 • Daarna zie je jouw persoonlijke seating-informatie voor aankomende toetsen.

Let op: je krijgt toegang tot de seating-informatie op de derde werkdag voor de betreffende toets in het Comeniusgebouw.

In principe is de seating voor een toets uiterlijk op de derde werkdag voor de toetsdag beschikbaar. Zorg ervoor dat je ruim voor je toetsdag al weet waar je dit nummer kunt vinden, en zorg er voor dat je het nummer voor het betreden van het gebouw weet.

Het nummer is als volgt opgebouwd (dit is een voorbeeld):

COMcode2

 • Gebouw - COM staat voor Comeniusgebouw.
 • Ingang - A of B staat voor de ingang.
 • Verdieping - 0/-1/1/2 staat voor de verdieping.
 • Toetsplek - het laatste cijfer is jouw persoonlijke seatingnummer, en tevens het lockernummer. Deze nummers vind je op de bewegwijzering binnen het gebouw, op je locker en op je toetsplek.

Kun je niet inloggen maar sta je wel ingeschreven voor de toets? Kom dan op het afnamemoment gewoon naar het Comeniusgebouw. Een medewerker zal je daar verder helpen. 
Kun je wel inloggen maar zie je geen seating, of sta je niet ingeschreven voor de toets? Neem dan contact op met het STIP van je faculteit.

Seating code

Je seating code kun je vinden in My TimeTable en in Osiris bij je ingeschreven toetsen.

Controleer je code voordat je naar het Comeniusgebouw komt.

Comeniusgebouwen-DvA-3941
Comeniusgebouwen-DvA-4004
Comeniusgebouwen-DvA-3879
Comeniusgebouwen-DvA-3989

Lockers

Voor elk toetspleknummer is er een locker met hetzelfde nummer. Wanneer je aankomt bij de ruimte waarin jouw toetsplek zich bevindt, vind je vlakbij ook de locker met jouw nummer. Gebruik alleen deze bijbehorende locker. Je kan deze openen en sluiten met je campuskaart. Zorg ervoor dat je altijd deze pas bij je hebt als je een toets af gaat leggen in het Comeniusgebouw.

0e694ea0-7ce9-4d69-8313-886ec7ac50a3

Je bent verplicht om tijdens het afleggen van je toets al je bezittingen in de locker op te bergen, met uitzondering van je legitimatiebewijs, eventuele toegestane hulpmiddelen en consumpties. Laat waardevolle spullen thuis. Zorg dat je je RU-inloggegevens (studentnummer en wachtwoord) uit je hoofd kent.

Lukt het je niet om de locker te openen/sluiten of heb je geen werkende pas bij je? Vraag dan een van onze medewerkers om hulp.

De afmetingen van de lockers zijn: 40cm (hoogte) x 36cm (breedte) x 44cm (diepte).

Locatie en plattegrond

Het Comeniusgebouw heeft twee ingangen: ingang A en B. Beide gebouwen hebben aan de voorzijde ruimte voor het parkeren van fietsen en/of brommers. 
Let op: heb je een avondtoets en zet je je fiets in een andere fietsenstalling? Let dan goed op de openings- en sluitingstijden van de betreffende stalling!

Hieronder vind je plattegronden van beide gebouwen.

Comeniusgebouw A:

COM.A.0 Comeniusgebouw

COM.A.-1 Comeniusgebouw Final

De toetsplekken 001 t/m 160 vind je op de begane grond van COM A. Toetsplekken 161 t/m 305 en individuele toetsruimtes (IND1 t/m IND10) vind je op verdieping -1 van COM A.

Comeniusgebouw B:

Plattegrond begane grond

Plattegrond 1e verdieping

Plattegrond 2e verdieping

Toetsplekken 306 t/m 472 vind je op de begane grond van COM B. Toetsplekken 473 t/m 679 vind je op verdieping 1, en toetsplekken 680 t/m 879 vind je op verdieping 2 van COM B.


Je kunt te allen tijde de bewegwijzering in het gebouw volgen om op de juiste plek uit te komen. Controleer voordat je het gebouw betreedt op de dag van je toets wat je toetspleknummer is!

FAQ

 • Waar is het Comeniusgebouw?
  Het Comeniusgebouw bevindt zich aan de Comeniuslaan en heeft twee ingangen: A en B. Beide ingangen staan met rode letters op de gevel van het gebouw aangegeven.
  Het gebouw staat aangegeven op de wegbewijzeringen die je op de campus vindt en ligt achter het Grotiusgebouw (gezien vanuit de richting van o.a. het Erasmusgebouw)

 • Waarom is mijn toets in het Comeniusgebouw?
  Het Comeniusgebouw is de nieuwe digitale toetslocatie op de RU waar bijna 900 studenten tegelijkertijd hun digitale toets af kunnen leggen. Steeds meer toetsen worden digitaal afgenomen via Cirrus. In het Comeniusgebouw staan PC’s klaar met de juiste toetssoftware.

 • Hoe weet ik in welk gebouw (A of B) ik moet zijn?
  Dit staat in je persoonlijke seating code: hier staat COM.A of COM.B. De laatste letter duidt aan in welk gebouw jouw toets plaatsvindt.

 • Waar vind ik mijn seatingcode
  De seating code kun je vinden in MyTimeTable (persoonlijk rooster) en in Osiris, onder je ingeschreven toetsen.

 • Hoe is de seatingcode opgebouwd?
  COM – Gebouw
  A / B – Ingang A of B
  -1 / 0 / 1 /2 – Verdieping
  Cijfer – jouw persoonlijke toetsplek en lockernummer

 • Hoe werken de lockers?
  Je kan de locker openen en sluiten met een campuskaart. Om de locker te sluiten houd je je kaart voor de lezer en wacht je op een piep. Hierna beweeg je de hendel omhoog. Om de locker weer te openen houd je je pas voor de lezer van diezelfde locker, en beweeg je de hendel omlaag.

  Let op: gebruik alleen de locker met hetzelfde nummer als je seating code, en haal al je eigendommen weer uit de locker als je klaar bent. Laat waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis. 

 • Wat als ik mijn campuskaart vergeten ben?
  Vraag dan aan een van onze medewerkers of e-supporters wat je het beste kan doen.

 • Wat moet ik doen als ik geen (geldig) legitimatiebewijs bij me heb? 
  Deelname aan een tentamen is alleen mogelijk op vertoon van een geldig identiteitsbewijs. Geaccepteerde identificatiemiddelen zijn: paspoort, identiteitskaart, verblijfvergunning en rijbewijs. 
  In de RU tentamenregelingen (onder het kopje 'Controle op identiteit en inschrijving') lees je wat je moet doen als je geen (geldig) legitimatiebewijs bij je hebt en vind je hierover meer informatie. 

 • Hoe laat moet ik aanwezig zijn voor een toets?
  Een half uur voor aanvang van de toets gaat het gebouw open en mag je naar binnen. Je kan tot een kwartier na aanvang van de toets nog binnen komen. Daarna is dit helaas niet meer mogelijk.

 • Wat mag ik meenemen naar binnen?
  Al je bezittingen dienen opgeborgen te worden in de locker, met uitzondering van je ID- en Campuskaart, consumpties en eventuele toegestane hulpmiddelen (expliciet toegestaan door de examinator).
  Tevens mag je eventueel geluiddempende oordoppen meenemen, mits deze niet-digitaal zijn.
  Jassen, tassen, telefoons, etc. mag je dus niet mee naar binnen nemen in de toetszaal.

 • Mag ik naar het toilet?
  Dat mag. Steek hiervoor je hand op om de surveillant te laten weten dat je naar het toilet wilt gaan.

 • Wat als ik iets vergeten of verloren ben in het Comeniusgebouw?
  Als je tijdens een van je toetsen of inzages in het Comeniusgebouw per ongeluk iets vergeten of verloren bent, kun je je melden bij de portier van het Grotiusgebouw

 • Hoe werkt het als ik recht heb op extra tijd?
  Als je recht hebt op extra tijd wordt je persoonlijke seating hier vooraf op afgestemd. Je wordt dan automatisch geplaceerd in een ruimte met andere studenten die extra tijd hebben, zodat je geen last hebt van vertrekkende studenten die eerder klaar zijn. 
  Je ziet op dezelfde pagina als je seating code ook je persoonlijke eindtijd van de toets.

 • Hoe werkt het als ik recht heb op voorleessoftware?
  Bij een tentamen in Cirrus is de software Readspeaker beschikbaar. We raden je aan om even te oefenen met deze software. Hiervoor staat twee weken voor aanvang van de toetsperiode een demotoets voor je klaar in Cirrus. Een handleiding vind je hier
  Bij elke PC is een vaste hoofdtelefoon aanwezig. Deze hoef je dus niet zelf mee te brengen.

 • Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen over het Comeniusgebouw?
  Je kan je vragen en opmerkingen achterlaten in dit feedbackformulier.