Zoek in de site...

Activiteiten in het verleden

Hier kan je activiteiten vinden die wij in het verleden hebben georganiseerd bij de Studentenkerk. Op aanvraag en overleg kunnen we weer een nieuwe start maken hiermee. Stuur dan een e-mail naar info@studentenkerk.ru.nl.

Chaplaincy Table Talks 2020

Een aantal studenten hebben aangegeven hun eigen Kerk beter te willen leren kennen. Welnu, een studentenkerk die zich 'oecumenisch' noemt, zal middelen moeten inzetten om de dialoog tussen de Kerken te promoten, maar dit kan alleen als men eerst zijn éigen Kerk goed kent! Daarom is de Studentenkerk een serie 'Tafelgesprekken' gestart met als onderwerp "De Rooms-katholieke Kerk verkennen"; we baseren ons op de DVD-serie van bisschop Barron "Catholicism". Studenten en PhD's zijn allen van harte welkom! Let wel: de voertaal is Engels.

Talking Face2Face gespreksgroep 2020

Veel communicatie vindt plaats via sociale media. Op internet deel je echter niet altijd wat je echt bezighoudt. Daarom bieden wij de mogelijkheid om elkaar face-to-face te ontmoeten in een informele sfeer en met een kleine groep mensen. Tijdens de bijeenkomsten staan we stil bij uitdagende vragen over filosofische en ethische kwesties, maar bijvoorbeeld ook bij 'levensvragen'. We delen dan onze ervaringen en meningen hierover met elkaar. Je kunt deelnemen aan één bijeenkomst, maar je bent ook welkom om vaker langs te komen.

Bible study 2020

De Bible Study vond plaats op elke derde zondag van de maand, van 19.00 tot 21.00 uur (van oktober t/m juni).

Wandeling 2020

Leer meer mensen van buiten je studie en Nijmeegse mooie omgeving kennen tijdens een wandeling. De wandeling is bedoeld voor studenten van zowel de HAN als de RU.

Meditatie 2019

Meditatie helpt je om dagelijks rust te nemen, zodat hetgeen je geraakt heeft naar boven kan komen. Daarna reflecteer je over jouw ervaringen. Rust en reflectie zijn voor een mens net zo noodzakelijk als eten, drinken en ademen. Meditatie maakt je ontvankelijk voor de zin van leven. In september en oktober verzorgt luang phi (broeder) Sander lessen Boedhistisch geïnspireerde meditatie.

Mindfulness 2019

Waarom mindfulness?

  • Leren omgaan met studiestress, werkdruk en prestatiedruk

  • Leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid, ziekte, verdriet en andere dingen die lastig zijn

  • Meer rust en ontspanning vinden in de dagelijkse drukte

  • Milder worden voor jezelf en anderen

  • Meer geluk ervaren in je leven

Waar bestaat de training uit?

Mindfulness is de bereidheid en het vermogen om op een vergelijkbare manier aanwezig te zijn bij alle gebeurtenissen en ervaringen, of ze nou prettig of onprettig zijn, met vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en onderscheidingsvermogen. De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten en een stiltedag. De cursusgroep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 8 studenten. In de bijeenkomsten oefen je met verschillende meditatietechnieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga (bij lichamelijke beperkingen kunnen de oefeningen eenvoudig worden aangepast). Er is gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Een wezenlijk onderdeel van de training is huiswerk. De meditatie- en yogaoefeningen kun je thuis voortzetten met behulp van audiobestanden. In een werkboek staan verschillende oefeningen beschreven voor het toepassen van aandacht in het dagelijkse leven. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Dit vraagt 45 minuten tot een uur per dag.

Is de training effectief?

Mindfulnesstrainingen zijn effectief gebleken bij: stress en burn-out(klachten), lichamelijke klachten die stress- en spanningsgerelateerd zijn, vermoeidheid en slapeloosheid, piekeren, onzekerheid, zelfveroordeling, zorgelijkheid, somberheid.

Vind je Ikigai 2019

Het geheim van een lang, gezond en gelukkig leven

Stap even uit de ratrace van het leven en maak kennis deze Japanse Filosofie. Door deze interactieve workshop ontdek jij dat een lang, gezond en gelukkig leven stoelt op vier basisprincipes en dat het leven helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Deze workshop wordt georganiseerd voor medewerkers en studenten.

Wat leer je/ontdek je in deze workshop:

  • Wat er voor nodig is om jouw Ikigai te vinden
  • Welke talenten en kwaliteiten onderdeel uitmaken van jouw Ikigai
  • Hoe jij voor jezelf kan ontdekken wat je wilt
  • Aan welke voorwaarden jouw leven moet voldoen om lang, gezond en gelukkig te leven.

Hutspot of couscous 2020

'Hutspot en Couscous' in 2020! Voor deze avond werkten de studieverenigingen AWAZ en ismus, christelijke studentenverenigingen CSFR Nijmegen Quo Vadis en Navigators NijmegenMoslimstudentenvereniging Nijmegen en de Studentenkerk samen om een avond van debat te organiseren.

Ritual Lab rouwgroep online 2020

Auw, ik rouw. Omdat een dierbaar familielid of vriend van mij is overleden, een paar maanden of misschien al jaren geleden. Omdat het gemis pijn doet én ik graag waardevolle herinneringen wil koesteren. Omdat ik merk dat het me nu bezig houdt en ik eens wil delen en weten hoe anderen dat doen: leven met gemis en herinnering.

Ook online kunnen we ervaringen en gevoelens uitwisselen, nu we niet fysiek bij elkaar kunnen komen. En tussen de meetings door op actieve wijze aandacht geven aan de persoonlijke gevoelens en herinneringen, angsten en hoop. Daarom maakt een ritual lab onderdeel uit van dit begeleidingsaanbod, een rituelen laboratorium waarbij je heerlijk concreet aan de slag gaat.

Mantelzorggroep voor studenten 2019

Voor wie is de mantelzorggroep?

Iedere student van de Radboud Universiteit en de HAN die zich in een mantelzorg situatie bevindt is welkom. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je nu intensief zorgt voor je vriendin, je vader, moeder, broer, zus of een andere dierbare. Of misschien ben je minder in de dagelijkse zorg betrokken, maar maak je je over een langere periode sterke zorgen om een dierbare die ernstig (chronisch) ziek is en je niet weet hoe lang diegene nog te leven heeft.

Wat doen we tijdens de bijeenkomsten?

We nemen de drempel weg om hierover te praten. Je kunt je hart luchten bij anderen voor wie je verhaal herkenbaar is en die ook begrijpen waarom je maatschappelijke wenselijke goede opleiding misschien toch niet altijd op de eerste plaats staat. Dat, bijvoorbeeld, naar het buitenland gaan emotioneel en praktisch misschien toch wat gecompliceerder ligt, ondanks alle maatschappelijke verwachtingen die hierover rondom je heen zijn.
We delen met elkaar kennis en ervaringen om met jouw situatie om te gaan en zijn voor elkaar met ons eigen gezonde verstand een spiegel om de eigen draagkracht niet uit het oog te verliezen. Hoe bewaar je de balans tussen zorg voor anderen en zorg voor jezelf? Hoe stel je grenzen en hoe ga je om met je studie? Hoe maak je een goede opleidingskeuze en manage je vervolgens je studie zodanig dat die past bij je mantelzorgsituatie. Of het nu gaat om een flexibel studietempo, financiële ondersteuning, ontheffing van de aanwezigheidsplicht, bereikbaarheid of een aangepast buitenlandverblijf. De bijeenkomsten zijn niet bedoeld als crisisopvang, maar voor wie dat prettig vindt staan we buiten de bijeenkomsten wel in contact met elkaar.

Begeleiding

Bij de bijeenkomsten schuift een studentenpastor aan. Indien nodig staan ook de mantelzorgconsulenten van Mantelzorg Nijmegen ons met raad terzijde en hebben we een korte lijn naar de afdeling Studenten Begeleiding van de universiteit.

Voorbereidingscursus voor verloofden 2020

Ook dit jaar biedt één van de studentenpastores een serie van drie avonden aan voor koppels die huwelijksplannen hebben en hun huwelijk in de kerk bezegeld willen zien. Om mee te doen hoeft men nog geen precieze datum voor het huwelijk gepland te hebben, wél moet men reeds serieus verloofd zijn. Om mee te doen hoeven niet beiden katholiek te zijn; ook als één van beiden protestant gedoopt is, of helemaal niet gedoopt, mag men meedoen.

Time out activiteit 2020

In de huidige samenleving ligt de tijdsdruk eigenlijk altijd hoog. Soms zien studenten hierom door de bomen het bos niet meer, en dan is het even tijd voor een adempauze. Studenten aan de HAN organiseren daarom allerlei activiteiten rondom studentwelzijn: ruimte voor stilte, rust en creativiteit, zodat je weer even kunt opladen. En ook ruimte voor gezelligheid, samen eten, en voor het delen van verhalen en gevoelens met elkaar.

De activiteiten zijn van en voor HAN-studenten, en natuurlijk zijn ook RU-studenten welkom om aan te sluiten. Soms is aanmelding voor een activiteit nodig, dit wordt er dan bij vermeld.

Global Nights 2020

Elk jaar in november vinden de Global Nights plaats: een week vol leuke activiteiten, zoals onder andere een kookworkshop, een pubquiz en een bingo!

Check hieronder het programma van vorig jaar:

Cooking Workshop

'Het komt allemaal in één maag' en het avontuur van de Nederlandse keuken. Altijd al afgevraagd hoe de Nederlandse keuken eruit ziet? En nog belangrijker: hoe het smaakt? Wil je het geheim weten om de lange koude maanden te overleven? Zoek niet verder, Meet & Eat organiseert een online kookworkshop! Samen maken we ‘stamppot’ met Hollandse gehaktballetjes, een van de grootste herfstklassiekers van Nederland (met een alternatieve vegetarische variant). We bakken ook boterkoek, een heerlijke Hollandse lekkernij! Alle recepten zijn vegetarisch, behalve de gehaktballetjes, waarvoor we een vegetarisch alternatief aanbieden.

Corona Cuddles

Ben je al weken je huis niet uit geweest? Of met een ander mens gesproken? Doe mee met onze Corona Cuddles-sessie via Zoom, waar je de kans krijgt om te luchten, te ontspannen en met andere studenten te praten over de problemen waarmee je te maken hebt. Samen online games spelen? Geen probleem. Wil je in je kussen schreeuwen? Laten we het doen. Corona Cuddles biedt je een veilige ruimte waar je de verbinding kunt vinden die je misschien gemist hebt.

Speedfriending

Speed Friending is een leuke manier om andere Radboud- of HAN-studenten te leren kennen. Het evenement zal bestaan uit twee sessies van 30 minuten. Gedurende de eerste 30 minuten zullen we je willekeurig in groepen van twee plaatsen en je vragen om een paar minuten een leuke vraag met de andere student te bespreken en elkaar te leren kennen. We zullen de groepen dan weer willekeurig veranderen en je vragen om een andere vraag te bespreken en jezelf voor te stellen aan een nieuwe student. Tijdens de tweede 30 minuten heb je de mogelijkheid om te chatten met de nieuwe vrienden die je in de eerste 30 minuten hebt gemaakt.

Maze Meditation

Heb jij jealtijd al afgevraagd wat het verschil is tussen een doolhof en een labyrint? Altijd al meditatie willen uitproberen? Doe mee met de online workshop! Je maakt je eigen meditatietool door te tekenen, gevolgd door een begeleide meditatie. Ervaring is geen vereiste, het enige wat je nodig hebt is een pen / potlood en een blanco vel papier bij de hand tijdens de Zoom-bijeenkomst. Om een meer serene sfeer te creëren kan je ook een kaars aansteken (wees wel voorzichtig!).

Pub Quiz

Tijdens de Global Nights is het tijd om jouw kennis te laten zien tijdens onze International Pub Quiz. ESN Nijmegen organiseert deze quiz voor alle internationaal georiënteerde studenten. Breng al je vrienden mee en misschien verlaat je de avond met fantastische prijzen. Deelname is gratis.

Life Talks

Vind je het leuk om verhalen te vertellen en gedachten en ervaringen te delen? Ja? Dan is Life Talks iets voor jou! In onze Life Talks tijdens de Global Nights spelen we het spel '360 Stories', een bordspel zonder verliezers: iedereen wint met de kans om als bonus wat culturele ervaringen te delen. Iedereen heeft wel een verhaal om te vertellen. Persoonlijk, grappig, ontroerend, interessant, kort of lang, over culturele ervaringen… We hebben ze allemaal in ons.
Verhalen uitwisselen verbindt mensen: een goed verhaal, een echt verhaal, inspireert. Mensen die elkaars verhalen horen, begrijpen elkaar beter. En door te delen, krijg je vaak een beter begrip van jezelf. Er is herkenning en je krijgt de kans om overeenkomsten met anderen te zien.
Ons evenement is een uitnodiging om een ​​aantal verloren herinneringen terug te halen en samen verhalen uit te wisselen. Verhalen uit een ver verleden, uit het heden of ergens daar tussenin. Triviale verhalen of diep emotionele ervaringen. Je kunt het luchtig houden of heel diep gaan: jij bepaalt welk verhaal je vertelt!
En jij ... Ben je bereid je verhalen te delen?

Bingo

Dit evenement is voor alle bingoliefhebbers! Maar het is geen normale Bingo, het is een Bingo waarbij je moet nadenken! We spelen verschillende rondes met verschillende onderwerpen, zoals landen, muziek en typische Nederlandse maaltijden. En dat is niet eens het beste deel: je kunt ook geweldige prijzen winnen!

Game Night

Vind je het leuk om spelletjes te spelen, maar vind je het saai om steeds dezelfde bordspellen te spelen? Of wil je nieuwe mensen ontmoeten, terwijl je leuke spelletjes speelt? Doe dan mee met deze Game Night waar leuke online games worden gespeeld en wie weet heb jij aan het einde van de avond een aantal nieuwe vrienden!

Global Nights 2019

Lees hier een artikel vanuit 2019: Voxweb

En bekijk hier een video uit 2019: Video