Zoek in de site...

Kunstproject: Verveel me

Project verveel meEen aantal uren niks doen, dat lijkt bijna onmogelijk. Je levert je telefoon in en gaat de hele dag niks doen. Geen boek lezen, niet studeren, alleen maar een beetje rondhangen, wat praten met mensen, wandelen en je hebt niks om handen. Kun je die vrijheid aan; een dag zonder verplichtingen? Gun je jezelf die vrijheid?

De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer vertelt in een documentaire over zijn werk hoe hij zich als kind stierlijk verveelde. Het was het jaar 1946. Een klein dorpje bij de Rijn, geen vriendjes, wat bomkraters en niks te doen. Toch werd deze periode in zijn latere werk belangrijk. Kiefer vertelt dat hij heel veel ideeën aan die tijd heeft ontleend en uitgewerkt in een kunstwerk. Verveling hoeft dus niet per se negatief uit te pakken. Ook de Duitse filosoof Martin Heidegger was gefascineerd door het thema verveling: diepe verveling - tiefe Langeweile! Hij schreef er zelfs een heel boek over op basis van zijn collegedictaten. Verveling kan je terugbrengen bij de kern van jezelf - wie je bent en wat je bestaan inhoudt! Een uitdaging dus van jewelste!

Wie weet wat periodes van verveling dan ook in een later stadium opleveren. In een tijd waarin geen ruimte meer lijkt te zijn voor stilstand, bezinning en verveling is het een uitdaging om een dag helemaal niets te doen. Maar die uitdaging willen we graag aangaan en daarom nodigen we studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen uit om die handschoen op te pakken.

Je geeft je op om mee te doen via het aanmeldformulier en levert je telefoon in op de HAN of bij de Studentenkerk. Er staan kluisjes waarin je telefoon wordt bewaard en dat begint het project. Houd je het niet meer vol, dan kun je je telefoon ophalen. Is dat buiten sluitingstijd van het gebouw, dan kun je de dag daarna pas terecht. Geen nood, dan duurt je uitdaging gewoon wat langer.

Datum en tijd: maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur

Zie ook: