Kunstprojecten
Vanuit de Studentenkerk hebben wij meerdere malen een kunstproject gedaan. Bekijk hieronder welke!
- Labyrint en Wenshek in de tuin
- Memento Mori: Louteringsgraf
- Luisteroor
- Droomboom
- Verveel me
- Creatief aan de slag of stiltemoment
- Overzicht oudere kunstprojecten
Labyrint en Wenshek in de tuin
In de tuin zijn in verband met de coronamaatregelen een labyrint (pdf, 159 kB) en een wenshek (pdf, 124 kB) opgezet. Zo biedt de Studentenkerk een plek om te bezinnen, om elkaar een hart onder de riem te steken en om ook op afstand het gevoel van in verbinding staan met jezelf en met anderen te behouden. SAM en Vox hebben artikelen geschreven over het labyrint. Je kunt je eigen steen toevoegen aan het labyrint en het labyrint bewandelen, of een lint ophangen aan het wenshek.
Memento Mori: Louteringsgraf
In 2009-2011 hadden we in de tuin van de Studentenkerk een graf. Daarin kon je plaatsnemen om je leven te overdenken en om stil te staan bij wat je echt belangrijk vindt in je leven. Een moderne vorm van memento mori: dat betekent dat je bedenkt dat je sterfelijk bent. Het is dus een uitnodiging in de trant van: maak wat van je leven. Informatie over het project van 2009 tot 2011 kun je hier vinden.
Omdat het thema sterfelijkheid en nadenken over je leven vanuit een besef van de relativiteit ervan actueel is en blijft hebben we weer een graf in de tuin gegraven waar je in kunt gaan liggen. Je bepaalt zelf hoe lang. Telefoons en boeken in het graf zijn verboden. Je kunt het ook zien als een bijzondere meditatieplek: onder je de aarde, boven je de hemel. Je merkt dan vanzelf wat er door je heen gaat. Durf je die uitdaging aan? Als je niet in het graf wilt liggen kun je ook op het bankje bij het graf gaan zitten. De tekst over het idee achter het graf in 2019 vind je hier.
In de kluisjes bij de Studentenkerk kun je telefoon en persoonlijke spullen opbergen. Je ligt op een matje en op een kussen, dus dat is niet zo hard. Meld je aan als je een tijd door wilt brengen in het graf. Praten achteraf over je ervaring is mogelijk. Laat dit wel even aan ons weten.
Het graf is open tijdens kantooruren van de Studentenkerk. Meld je even als je in het graf wilt gaan liggen - kussens en matjes krijg je dan mee.
Tijd: maandag-donderdag van 10.00-17.00 uur, en op vrijdag van 10.00-15.00 uur
Heb je een voorkeur voor dag en uur? Laat het ons dan even weten via de mail info@studentenkerk.ru.nl. Er is momenteel geen wachtlijst!
Luisteroor
Soms heb je misschien de behoefte om met iemand te praten die je geen adviezen, oplossingen of oordeel teruggeeft. Gewoon je verhaal kunnen vertellen bij een luisterend oor. Dat oor kan van iedereen zijn. In een tijd van digitale communicatie is deze vorm van contact ook een manier die belangrijk is en blijft.
Er staat een groot oor en bij dit oor zit iemand waarmee je in gesprek kunt gaan. Dat kan met drie verschillende tijdsduren:
- 9 minuten: de tijd die je nodig hebt om volgens de Franse psychoanalyticus Lacan je probleem te vertellen
- 30 minuten
- 60 minuten; als je iets meer tijd nodig hebt om te praten en te vertellen
De luisteraar, het Oor, stelt alleen verdiepende vragen als feedback of geeft je gevoel terug. Het Oor kan iedereen zijn: Pastores, docenten en studenten. Hoe lang je wilt luisteren als Oor is in overleg. Pauzes zijn misschien heel geschikt om het oor neer te zetten en te luisteren.
Wil je meedoen als oor en wil je luisteren naar wat anderen je te vertellen hebben, geef je beneden op en kom langs om een oor te lenen...na afloop breng je het oor weer terug. (We hebben drie oren ter beschikking)
Het project luisteroor is ontwikkeld voor de bewoners van de campus (RU en HAN) tijd om als luisteroor te spelen: 10.00-17.00 uur
Je kunt een paar uur luisteroor spelen afhankelijk van je eigen keuze. Jij bepaalt waar je op de campus gaat zitten met je oor. Voel je vrij.
Tijd: ma-do 10-17 uur, vrijdag 10-15 uur
Spelregels:
- Je haalt een oor op bij de Studentenkerk (en spreekt een tijd af om het terug te brengen)
- Mensen vragen waarschijnlijk eerst wat de bedoeling is: dan leg je uit dat je een luisteroor bent waar mensen met hun verhaal terecht kunnen (3 mogelijkheden: 9, 30, 60 minuten)
- Je laat ook weten dat dit verhaal niet wordt doorverteld - ook niet in blogs of op andere wijze
- Je luistert en stelt eventueel verdiepende vragen (wat bedoel je etc.)
- Je geeft geen oordeel en ook geen adviezen of oplossingen op vragen
- Je bewaakt zelf de tijd.
- Je sluit het gesprek af
- Je kunt blijven voor een nieuw gesprek
- Je levert het oor weer in bij de Studentenkerk als je stopt.
Droomboom
Een boom om in te liggen, om in weg te dromen. Je voor te stellen hoe het voelt om boom te zijn, deel te zijn van het binnenste in een boom. Een boom als meditatieplek, om te luisteren naar jezelf, naar wat je beweegt, bezighoudt, wat je belangrijk vindt. Dat kan in de tuin van de Studentenkerk, de droomboom. Je kunt plaatsnemen in de boom zelf die op het gras ligt.
Deze boom is omgewaaid in Venlo als gevolg van een storm. Medewerkers van Stadsboom hebben deze Amerikaanse eik van 180 jaar oud, (met hier en daar granaatscherven uit de Tweede Wereldoorlog) gezaagd. Stadsboom is een bedrijf dat jongeren een kans biedt om een vak te leren. Zij hebben deze boom vervolgens bewerkt en geschikt gemaakt als meditatieboom. Al eerder maakten zij ook bankjes voor in de kerk en zitbanken voor in de tuin. Op de campus en in de gebouwen van de universiteit is meer werk van hun hand te vinden.
Wil je in de boom gaan liggen om te mediteren, na te denken, te ervaren hoe het voelt, ga gerust je gang. Wil je een kleedje/dekentje meld je dan even binnen.
Stadsboom is een gecertificeerd erkend leer-werkbedrijf wat zich bezighoudt met duurzaam produceren, onderhouden en renoveren van producten die zijn gemaakt van met name lokale bomen.
Verveel me
Een aantal uren niks doen, dat lijkt bijna onmogelijk. Je levert je telefoon in en gaat de hele dag niks doen. Geen boek lezen, niet studeren, alleen maar een beetje rondhangen, wat praten met mensen, wandelen en je hebt niks om handen. Kun je die vrijheid aan; een dag zonder verplichtingen? Gun je jezelf die vrijheid?
De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer vertelt in een documentaire over zijn werk hoe hij zich als kind stierlijk verveelde. Het was het jaar 1946. Een klein dorpje bij de Rijn, geen vriendjes, wat bomkraters en niks te doen. Toch werd deze periode in zijn latere werk belangrijk. Kiefer vertelt dat hij heel veel ideeën aan die tijd heeft ontleend en uitgewerkt in een kunstwerk. Verveling hoeft dus niet per se negatief uit te pakken. Ook de Duitse filosoof Martin Heidegger was gefascineerd door het thema verveling: diepe verveling - tiefe Langeweile! Hij schreef er zelfs een heel boek over op basis van zijn collegedictaten. Verveling kan je terugbrengen bij de kern van jezelf - wie je bent en wat je bestaan inhoudt! Een uitdaging dus van jewelste!
Wie weet wat periodes van verveling dan ook in een later stadium opleveren. In een tijd waarin geen ruimte meer lijkt te zijn voor stilstand, bezinning en verveling is het een uitdaging om een dag helemaal niets te doen. Maar die uitdaging willen we graag aangaan en daarom nodigen we studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen uit om die handschoen op te pakken.
Je geeft je op om mee te doen en levert je telefoon in op de HAN of bij de Studentenkerk. Er staan kluisjes waarin je telefoon wordt bewaard en dat begint het project. Houd je het niet meer vol, dan kun je je telefoon ophalen. Is dat buiten sluitingstijd van het gebouw, dan kun je de dag daarna pas terecht. Geen nood, dan duurt je uitdaging gewoon wat langer.
Datum en tijd: maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur, vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur
Zie ook:
- Niksen is hot! in Nederland
- Boredom (Engelstalig)
- Een tekst van Byung-Chul Han over verveling (Langeweile (docx, 15 kB)) (Duits)
Creatief aan de slag of stiltemoment
In ruimte 1.11 bestaat de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan met verf, pastel en collages. Even tijd voor jezelf: een rustmoment op de dag, even met je gedachten ergens anders in plaats van in een studieboek of vergaderstuk. Studenten en medewerkers kunnen hiervan gebruik maken. Je mag ook met materiaal buiten gaan zitten.
In onze stilteruimte kun je altijd terecht voor meditatie, een stiltemoment, een bezinning waar je mee bezig bent. Ook dit kan in onze tuin, zelfs in een hangmat. Deze hangmatten liggen binnen en kun je zo pakken. Bij mooi weer is dat een bijzondere ervaring: mijmeren in de hangmat, de mijmermat.
Het inrichten van een ruimte om creatief te zijn of het gebruik van de stilteruimte kwam aan bod tijdens het Time Out Project 8-12 oktober bij Radboud Wellbeing Week. Velen gaven aan daar af en toe behoefte te hebben om zich creatief te uiten of om de stilte op te zoeken. Grijp je kans. Meld je wel even bij de receptie en het is vanzelfsprekend dat je ook de gebruikte spullen weer opruimt.
Overzicht Oudere Kunstprojecten
2004: HomeLessHome 'De cabine'
2008: Life Saver
2009: Louteringsgraf
2013: Mijmermat
2014: Glassroom
2015: Radboud Happiness
2016: Little Blue House of HOPE
2018: Time Out
2019: Droomboom; Louteringsgraf; Luisteroor; Verveel me