Afgestudeerd en wat nu
Deze tekst gaat over de keuzes die je maakt met betrekking tot afstuderen. Zij wordt uitgedeeld op het einde van de workshop waarin jouw vragen centraal staan rond afstuderen en de tijd daarna.
(weg over water - Heemtuin Heumensbos)
Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik zijn drie vragen die centraal kunnen staan als je gaat nadenken over je leven na je studie – vooral in de situatie als je nog niet zo goed weet wat je met je studie wilt. Deze vragen hebben allemaal een eigen reikwijdte en ze hebben ook met zelfreflectie en betekenisgeving te maken. Je geeft namelijk betekenis aan je leven door de activiteiten die je onderneemt en de waarde die je daaraan hecht. Je geeft betekenis aan je leven door het beeld dat je van jezelf hebt en dat je naar anderen communiceert. En je geeft betekenis aan je leven door te ontdekken wat je echt wilt, wat je echt belangrijk vindt en waar je warm voor loopt. Durf je jouw droom te volgen of hou je het liever bij veilig, bij de gebaande paden ook al ben je niet zo enthousiast? Maar heb je wel een droom? Of ben je al flink op weg? Of weet je het gewoon nog niet? Voel je de druk van de hete adem in je nek van ouders, familieleden, vrienden, je partner, de opleiding? Denk je dat je moet kiezen maar je weet bij God niet wat? Dan is het tijd om je eens goed op deze drie vragen te bezinnen. Want ze kunnen je helpen dichter bij jezelf te komen.
Wie ben ik veronderstelt dat je ontdekt wie je werkelijk bent, dat je leert trouw te zijn aan jezelf en dat je een vorm van vrede of tevredenheid vindt met de kwaliteiten die je in huis hebt maar ook met de dingen die je niet kunt en niet zult bereiken. Daar hoef je je daarover al niet meer druk te maken. De universiteit leidt meestal niet direct op tot een beroep en begeleiding op dit terrein is vaak schaars of niet aanwezig. Dat betekent dat je bij sommige studies het helemaal zelf moet uitzoeken. Durf je buiten je kaders te denken en te kijken zodat je misschien beroepsmogelijkheden ontdekt waar je nog niet aan gedacht hebt? Maar allereerst, wat ben je voor mens? Ben je gericht op anderen, wil je graag met en voor mensen werken of heb je andere doelen? Als je met en voor mensen aan de slag wilt is dat al duidelijk. Dat moet je het niet zoeken op een eenzame plek, niet alleen maar achter de computer. Hoe moet je werk eruit zien? Wat ligt je, waar voel je je prettig bij? Welke vorm van team, samenwerkingsverband, clientèle? Wat wil je betekenen voor mensen? Wil je raad geven, adviezen, hen coachen, bijstaan, meelopen, ondersteunen? Hoe ga je hierbij je studie inzetten? Wat zijn de mogelijkheden van je studie op dit terrein en wat zou je eventueel bij moeten leren? Dus de eerste fundamentele onderscheiding bestaat in de keuze met/voor mensen werken of niet. Beide keuzes kennen andersoortige trajecten. Als je dat van jezelf weet, ben je er ook misschien achter wat voor type je bent. Ben je alleen maar met jezelf bezig of ook met anderen, met hun wensen, verlangens en tekortkomingen? Hoe is jouw karakter, wat zijn je goede en wat je minder goede eigenschappen? Wat heb je meegekregen van je ouders waar je weinig aan kunt veranderen? Dus dat betekent accepteren wie je bent en daar niet te moeilijk over doen. Soms moet je een omweg maken om hier achter te komen. Soms moet je een tijd op reis om te ontdekken hoe je in moeilijke situaties reageert en of je fijn gezelschap bent voor je reisgenoten. Een kleine of grotere crisis vertelt vaak veel over jezelf en hoe je jezelf hier door heen slaat. Dit moment van niet weten wat je wilt na je studie is ook zul een bezinningsmoment, een pas op de plaats, een tijd om eens goed na te denken over je zelf. Soms zit een antwoord op wat je leuk vindt, of op wat je echt aanspreekt en wat bij je past in een klein hoekje. Soms loop je ertegen aan. Het valt je dan als het ware toe. Als je bijvoorbeeld een keer heel positieve feedback krijgtop iets wat je hebt ondernomen of wat je voor iemand hebt gedaan. Dat zegt dan heel veel over jezelf en je mogelijkheden.
Wat wil je met je leven, welke kant wil je op, wat is je droom? En als je niet zoveel droomt waar word je warm van, waar voel je passie bij? Je kunt het op duizenden manieren Het vHetvragen en onderzoeken. Via kunst, muziek, theater, sport, natuur, vakantie, inzet, werk, hobby, vriendschappen, je levensstijl etc. etc. Hoe zie zelf je leven en waar wil je naar toe? Ga je voor het grote geld, of zijn er andere dingen belangrijk? Wil je vooral zekerheid en vastigheid of ben je meer avontuurlijk? Wat ben je bereid om te geven d.w.z. te investeren in je idealen en welke prijs wil je gaan betalen om ze te realiseren? Want in dit leven is niets gratis. Als je niets onderneemt betaal je de prijs die daar uit voortvloeit: onzekerheid, neerslachtigheid, minderwaardigheid en al die andere gevoelens die daar bij kunnen komen kijken. Onderneem je wel actie dan kost dat tijd, aandacht en moeite. Focussen is niet altijd makkelijk en soms moet je gewoon kiezen en de knoop doorhakken. Je kunt niet alles en je moet ook niet alles willen, net zo min als dat je alles open wilt houden want misschien komt er nog wat leukers voorbij. Zo in het leven staan levert niks op want je kunt wachten tot Sint Juttemis, het zal niet gebeuren. In feite maakt het ook niet zoveel uit wat je doet en welke weg je hierbij bewandelt want voor je persoonlijk geluk maakt het eigenlijk niets uit of je op de markt staat om groente of worst te verkopen, of je jezelf nuttig maakt als journalist of als hoogleraar. Geluk is een categorie die buiten het manipulatieve valt. Het valt je vooral toe. Dat is een kwestie van genade, om het maar eens theologisch uit te drukken. Als je eenmaal weet welke kant je op wilt zul je zien dat er van alles op je pad komt en dan lijkt het alsof dat allemaal zomaar gebeurt. Maar het is gewoon een gevolg van het feit dat je beter weet wat je wilt en dan kijk je ook gerichter. Nadenken over je idealen, durven dromen is ook een kwestie van durf. Nieuwe betekenissen dienen zich aan als je stappen zet op deze weg en nieuwe betekenissen maken het je makkelijker om je weg te vinden. Stel dat je ontdekt dat er een dichter in je schuilt, dan gaat er een wereld voor je open. En misschien een nieuwe toekomst.
Wat je allemaal in huis hebt en wat je kunt zegt iets over je kwaliteiten. Vaak heb je meer in huis dan je denkt en heb je gewoon nog te weinig uit geprobeerd. Soms liggen kwaliteiten verscholen in je persoon en raken bekende kwaliteiten op de achtergrond omdat je ze minder inzet. Als je ontdekt dat je roeping ligt in het stimuleren en of begeleiden van mensen ontdek je misschien ook dat je hiervoor aparte kwaliteiten kunt inzetten zoals iemand bemoedigen, troosten, inspireren, vasthouden, het gevoel geven dat die persoon er toe doet. Dat moet dan wel kloppen anders werkt het niet en de persoon tegenover je heeft zo in de gaten of het echt en integer is of niet. Je kwaliteiten kom je op het spoor door eerlijk tegenover jezelf te zijn en te kijken wat je tot nu toe hebt ondernomen en waardoor dat een succes was of waardoor het heel prettig was. Het kan ook zijn dat je misschien te weinig discipline hebt en daardoor je doelen niet haalt. Dan ligt hier een probleem. Maar als je echt weet wat je wilt kun je er meestal ook voor gaan en haal je wat je wilt. De pijn zit meestal bij dat laatste omdat je niet weet wat je wilt. Dus stap 1 ontdekken wie je bent en stap 2 durven dromen, weten wat je wilt zijn noodzakelijk om in stap 3 dat in te zetten wat je in huis hebt.
Wil je hierover nog een verder praten ben je van harte welkom.
John Hacking
6 maart 2014