Zoek in de site...

Chinastudies

Betrokken opleiding: Communicatie- en Informatiewetenschappen en Geschiedenis
Minorcoördinator: Mw. mr. Y. Tao
Toegankelijk voor: Studenten van alle opleidingen, waarbij studenten van de Faculteit der Letteren voorrang hebben.
Ingangseisen:

Positief bindend studieadvies, geen voorkennis van het Chinees vereist.

Het is alleen mogelijk om de minor in zijn geheel te volgen, het is niet mogelijk om losse cursussen uit de minor te volgen.

Schrijf je in tijdens de daarvoor bestemde inschrijfperiodes (zie elders in deze gids). Ben je te laat met inschrijven, dan kan het zijn dat de minor vol is en dat je niet wordt toegelaten.  Er is plaats voor maximaal 50 studenten.

Periode: 1 en 2

Inhoud

In de negentiende eeuw domineerde Europa de wereld, in de twintigste eeuw Amerika, en in de 21ste eeuw lijkt China de nieuwe wereldmacht te worden. Het meest bevolkingsrijke land op aarde is uitgegroeid tot de tweede economische mogendheid. Miljoenensteden, megabedrijven en moderne infrastructuur zijn als uit het niets verschenen. Irak’s nucleair programma,  Noord Korea, klimaatverandering, de wereld financiële crisis, olieprijzen, Syrië, de Amerikaanse staatschuld: China is bij elk in zekere mate betrokken. Het land is een belangrijke speler geworden in de wereldpolitiek. De bestuursvorm van deze formeel communistische staat – een autoritair politiek bestel in combinatie met een geleide markteconomie - wordt in veel landen met belangstelling gevolgd als mogelijk alternatief voor de westerse democratie. De hele wereld wil zaken doen met China. Westerse universiteiten staan in de rij om samen te werken met Chinese instellingen.

Redenen genoeg dus om ook in het studieprogramma meer aandacht te geven aan het fenomeen China. De minor Chinastudies vormt een multidisciplinaire introductie tot de taal, cultuur, geschiedenis en actualiteit van China. Daarnaast geeft de minor inzicht in interculturele communicatie, met betrekking tot China.

Let op: in tegenstelling tot de overige Facultaire minoren is de minor Chinastudies niet geroosterd binnen de vaste timeslots. Het ligt dus aan je eigen rooster of je deze minor in kunt plannen.

Periode Cursus Cursuscode Studielast (aantal EC)
1 Chinees voor Beginners 1 LET-CIWMI630 5
2 Chinees voor Beginners 2 LET-CIWMI631 5
1 en 2 China: Geschiedenis en cultuur LET-CIWMI632 5