Zoek in de site...

Doelstelling & eindkwalificaties

In onze masteropleiding kun je kiezen uit twee Nederlandstalige specialisaties en één Engelstalige. Ze hangen alle nauw samen met het onderzoek van de medewerkers van de afdeling.

Geschiedenis en Actualiteit

Hoe laat de geschiedenis haar sporen na in het heden? Hoe bepaalt het heden onze blik op het verleden? En hoe wordt geschiedenis gebruikt en misbruikt om de toekomst richting te geven? Die vragen gelden vandaag, maar golden ook in de 18e eeuw. In deze masterspecialisatie bestudeer je de complexe relatie tussen heden en verleden tijdens de afgelopen 500 jaar. Je onderzoekt hoe mensen omgaan met geschiedenis en leert kritisch nadenken over de rol die historici kunnen spelen in de samenleving. Deze specialisatie kent een instroommoment in februari.

Politiek en Parlement

In deze multidisciplinaire masterspecialisatie komen politieke geschiedenis, politicologie en staatsrecht samen. Je krijgt inzicht in het historisch, juridisch en praktisch functioneren van politieke stelsels in hun maatschappelijke omgeving. De Nederlandse parlementaire democratie vormt daarbij het uitgangspunt, maar steeds in het besef dat de Nederlandse politiek nooit in een vacuüm opereert of heeft geopereerd. In Europees vergelijkend perspectief blijkt pas goed wat ‘eigen’ is en welke dilemma’s en praktijken van politiek & parlement de natiestaat overstijgen. Je verbindt wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden met zaakkennis en praktijkgerichte ervaring. Het studieprogramma daagt je uit om kritisch na te denken over democratie, politiek en vertegenwoordiging. In heden en verleden, en in theorie en praktijk.

Eternal Rome: Transformations from Antiquity to the Middle Ages.

This Master offers an in-depth examination both of the city of Rome and its role as the capital of the Roman Empire, and of the representation of the ‘idea' of Rome throughout the centuries. Eternal Rome presents a unique programme that focuses as much on the transition between ancient and medieval history as on those periods themselves.

Eindkwalificaties van de drie specialisaties: zie onder 'inhoud en eindtermen' bij de specialisaties.