Zoek in de site...

Toelichting minor Informatica en Informatiekunde voor Bedrijfskunde of Bedrijfseconomie

Korte beschrijving van de inhoud:

De minor bestaat uit 3 verplichte cursussen:

  • Bij de cursus Informatiesystemen (NWI-IBC020) leer je hoe je op een nette en formele manier de syntax (structuur) en de semantiek (betekenis) van informatiemodellen kunt vastleggen.
  • Bij Requirements Engineering (NWI-IPC023) leer je hoe in overleg met stakeholders (zowel opdrachtgevers als  eindgebruikers) tot een specificatie van een te bouwen informatiesysteem komt. De cursus Requirements Engineering is naar keuze te volgen in kwartaal 2 (bestemd voor premasterstudenten die willen doorstromen naar de master Information Sciences) of kwartaal 4.
  • De cursus Security (NWI-IPC021) geeft je inzicht in de kern van beveiligingsproblemen, zodat je in staat bent over oplossingen na te denken vanuit de wetenschap wat (theoretisch) de mogelijkheden, beperkingen en risico's zijn. Security en privacy worden namelijk steeds belangrijkere aspecten van ICT systemen.

Verder doe je 1 verplichte keuzecursus, te kiezen uit de volgende 3 mogelijkheden:

  • In de 3-ec cursus Programming for AI-1 (cursuscode SOW-BKI131) maak je kennis met software als basis van alle ICT – niet om expert te worden in programmeren, maar wel om te snappen hoe software werkt.
  • De 6-ec cursus Imperative Programming (NWI-IPC031) is vergelijkbaar, maar gaat dieper op de materie in.
  • In de cursus Databases (NWI-IPC024, 3 ec) leer je hoe je modellen effectief kunt omzetten naar een informatiesysteem, in dit geval een database (met behulp van de database-taal SQL).

Voor studenten Economie of Bedrijfseconomie is het als voorkennis voor de master Information Sciences ook belangrijk achtergrond te hebben in bedrijfskundige aspecten en verandermanagement. De cursussen Knowledge Management en Intervention Methodology maken daarom verplicht deel uit van deze minor.

Met de extra/aanbevolen cursussen kun je je minor uitbreiden met extra (wiskundige of formele) achtergrondkennis of kennis over nadere toepassingen.

  • Bij de cursus Introduction to Formal Reasoning maak je kennis met de logica en wiskundige manieren om talen te beschrijven, allebei technieken die een belangrijke rol spelen bij het beschrijven van en redeneren over computersystemen.
  • Voor de wiskunde achtergrond die bij sommige van de bovenstaande cursussen  (m.n. Security) een rol speelt kan het nuttig zijn de cursus Mathematical Structures te volgen.
  • De cursus Organisatieontwerp is aanbevolen.