Zoek in de site...

Loopbaanmogelijkheden

Studenten Communicatiewetenschap worden opgeleid tot wetenschapper. Dat betekent niet dat voor hen enkel een toekomst is weggelegd als onderzoeker. Een academische houding wordt door veel bedrijven als een voorwaarde voor bepaalde functies gezien. En dat is precies wat studenten tijdens de studie Communicatiewetenschap wordt bijgebracht: een academische manier van denken. Dat betekent kritisch en analytisch denken en de durf hebben om vraagstukken vanuit nieuwe invalshoeken te benaderen.

De meeste communicatiewetenschappers komen na hun afstuderen terecht in bedrijven en organisaties. Ze adviseren bedrijven hoe zij moeten communiceren met hun achterban, bijvoorbeeld met klanten, zakenrelaties en pers, maar ook met hun personeel. Ze ondersteunen die bedrijven en organisaties ook bij het uitvoeren van hun mediacampagnes. Een minderheid gaat werken bij een onderzoeksbureau of bij een universiteit of hogeschool. Je houdt je dan meer bezig met onderzoek van communicatie (mediaboodschappen, campagnes) en hoe mensen daarmee omgaan.

Oriëntatie op het werkveld

Tijdens je studie ben je op verschillende manieren bezig met je eigen ontwikkeling en je oriëntatie op het werkveld. Denk daarbij aan de leerlijn Professionalisering, de stage die je loopt en keuzes die je maakt. Buiten de opleiding zijn er ook verschillende afdelingen op de universiteit waar je terecht kunt met je oriëntatie op het werkveld en je vragen over je toekomst.

  • Op centraal niveau zijn er studieloopbaanbegeleiders waar je terecht kunt voor jouw loopbaanoriëntatie.
  • Op de site van Career Service van Sociale Wetenschappen kun je informatie vinden over de arbeidsmarkt en de stappen die jij kunt zetten. Een career officer kan je verder helpen met je vragen en het is tevens mogelijk om workshops te volgen als Zelfinzicht, CV en motivatiebrief schrijven, Voorbereiding sollicitatiegesprek en Netwerken & LinkedIn.
  • De workshop Bijna afgestudeerd en wat nu? is bedoeld voor hen die niet weten wat ze willen na hun studie.