Zoek in de site...

Overzicht Geneeskunde jaar 2

Voor het overzicht van de tentamens in jaar 2 zie de OER.

Het tweede studiejaar

De kwartalen Q5 en Q6 In de eerste helft van het tweede studiejaar kennen de kwartalen een vergelijkbare opzet als die van de vier kwartalen in het eerste studiejaar. In Q5 staan levensfasen en nieuwvorming centraal en Q6 heeft als thema beweging en stroming. In dit jaar vindt via de leerlijnen verdere verdieping plaats van wat je in het eerste jaar geleerd hebt. Vanaf Q7 wordt de overlap met het curriculum biomedische wetenschappen geleidelijk minder en komen er steeds meer specifieke aspecten van de geneeskunde aan bod.

Vanaf Q7: Klinische Vraagstukken en Vaardigheden (KVV) De lijnen MGZ en PPG (inclusief patiëntencontacten) worden geïntegreerd in de lijn Klinische Vraagstukken en Vaardigheden (KVV). Het belangrijkste doel van deze lijn is dat je leert om klinisch te redeneren in een aantal geselecteerde vraagstukken rondom gezondheid en ziekte en dat je vaardigheden aanleert om in die vraagstukken persoonsgerichte zorg te kunnen leveren. De lijn KVV bestaat uit vijf clusters, A t/m E, verspreid over de laatste zes kwartalen van de bacheloropleiding, dus doorlopend in het derde bachelorjaar (Q7 t/m Q10, plus Q11 òf Q12). Tijdens deze kwartalen werk je deels individueel en deels samen met andere geneeskundestudenten aan de ontwikkeling van competenties in het kader van de "klinische vraagstukken".

De clusters hebben elk een eigen thema:

A    Circulatie, respiratie en nierfalen (280 sbu)

B    Zenuwstelsel 1, zintuigen, bewegingsapparaat (200 sbu)

C    Abdomen, kleine bekken, urogenitaal stelsel (280 sbu)

D    Zenuwstelsel 2, psychoproblematiek, huid (200 sbu)

E    Algemeen en integratie vraagstukken (400 sbu)

Overige lijnen

Je wordt ingedeeld in een groep, elke groep loopt in een eigen volgorde door de clusters heen. In Q7 en Q8 is per kwartaal 240 sbu (60%) van de tijd beschikbaar voor de lijn KVV, de overige 160 sbu zijn bedoeld voor het voortzetten van de lijn Professionaliteit en de afronding van de lijn CSI (inclusief projecten) in Q8.