Zoek in de site...

Educatieve minor (40 EC)

De educatieve minor biedt je de mogelijkheid, in combinatie met je bachelordiploma, een tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs te behalen in de schoolvakken Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Grieks & Latijn en Geschiedenis. Je kunt daarmee lesgeven in de onderbouw van havo en vwo en in het vmbo-t.

Toelatingseisen

De educatieve minor is alleen toegankelijk voor studenten die aan de toelatingseisen voldoen, zoals hier geformuleerd. Wordt jouw bacheloropleiding niet in het overzicht genoemd, kun je je dus niet aanmelden voor de educatieve minor.

Vakdidactiek en stage

De educatieve minor is een samenwerking met de Radboud Docenten Academie (RDA). In het didactische deel (30 EC, eerste semester) verdiep je je in o.a. de schoolvakken Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Grieks & Latijn of Geschiedenis. Het didactische deel van de minor bestaat voor 15 EC uit een stage op een middelbare school. Na de 30 EC in het eerste semester volg je in het tweede semester, naast majoronderwijs of keuzecursussen, nog min. 10 EC aanschuifonderwijs uit één van de disciplinaire pakketten. Een overzicht van de disciplinaire pakketten vind je hier.

Als je kiest voor de educatieve minor, volg je dus

  • onderwijs bij de Radboud Docenten Academie voor 30 EC
  • keuzecursussen, waarbij je voor min. 10 EC keuzecursussen kiest uit één van de disciplinaire pakketten. Een overzicht van de disciplinaire pakketten vind je hier (verbredend en/of verdiepend keuzepakket).

Je B3-programma ziet er dan als volgt uit:

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

Leren en begeleiden (15 EC): een stage en onderwijs bij de RDA

Klassikaal onderwijs (15 EC): een stage en onderwijs bij de RDA

Bachelorthesis (10 EC)

Keuzecursussen (10 EC)

Major- of keuzecursus* (5 EC)

Major- of keuzecursus* (5 EC)

* Of je in het tweede semester naast de 10 EC keuzecursussen nog majoronderwijs (= onderwijs van jouw eigen opleiding) moet volgen of nog meer keuzecursussen uit één disciplinair pakket kunt kiezen, verschilt per opleiding. Klik hier om te zien wat er voor jouw opleiding is bepaald.

Investeren in persoonlijke ontwikkeling

De educatieve minor is een goede manier om te ontdekken of het onderwijs iets voor je is. Je leert bij de educatieve minor echter ook waardevolle vaardigheden die je ook buiten het onderwijs goed in kunt zetten, zoals leidinggeven, presenteren, plannen, feedback geven en ontvangen, en effectief communiceren. Kortom: de educatieve minor is een goede investering in je persoonlijke ontwikkeling.

Voorlichting

Op dinsdag 20 april 2021 vindt er tussen 12.30 en 13.30 een online bijeenkomst over de educatieve minor plaats, waarin je naast een stukje voorlichting ook de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen. De zoomlink voor deze voorlichting is: https://radbouduniversity.zoom.us/j/84137970403?pwd=MnJDNTZaMnViTnp1emp5S1c5eVNBUT09.

Aanmelddeadline educatieve minor

Wil je in september 2021 met de educatieve minor starten, meld je dan tussen 1 en 21 mei 2021 hiervoor aan via de site van de Radboud Docenten Academie.

Student aan het woord