Zoek in de site...

Vrije keuzeruimte

Tijdens het derde bachelorjaar van de opleiding is 18ec aan vrije keuzeruimte ingepland. Binnen de gestelde kaders kan je de keuzeruimte invullen zoals je wilt. De kaders zijn:
- 18ec aan keuzevakken
- je leert iets nieuws

De keuzeruimte kan je op verschillende manieren vullen:

Keuzevakken bij Sociologie
In het B2 jaar heb je in periode 4 uit 3 cursussen verplicht 2 cursussen gekozen. Vind je ook de andere cursus interessant, dan kan je deze inzetten voor je vrije keuzeruimte. Bijvoorbeeld: voor je verplichte keuze in B2 koos je voor Gender & Diversity en Social Capital. Dan kan je de cursus Political change en opposition inzetten voor je vrije keuzeruimte. 
Ben je in 2019-2020 gestart met Sociologie en heb je nog geen 'Sociologisch perspectief op criminaliteit' gehad, dan kan je deze cursus ook kiezen voor je vrije keuzeruimte. 

Keuzevakken Faculteit Sociale Wetenschappen
Binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen worden een aantal vakken gegeven die je als keuzevak kan doen. Kijk hiervoor in de minorgids van FSW.

Keuzevakken bij opleidingen van andere faculteiten of universiteiten in Nederland
Wanneer je je vrije keuzeruimte (deels) wilt vullen met vakken van andere faculteiten, zul je zelf op zoek moeten gaan naar geschikte vakken. Het beste startpunt hiervoor is de Studiegids.

Vakken volgen bij andere opleidingen - waar moet je aan denken?
Wanneer je vakken wilt volgen bij (een) andere opleiding(en), houd dan rekening met het volgende:

  • Controleer goed in de studiegids of je in aanmerking komt voor het volgen van het vak dat je wilt doen. Wanneer bij een vak staat 'Inschrijven voor bijvakkers - ja', kun je je meestal zonder problemen aanmelden in Osiris.
  • Wanneer er 'nee' staat bij 'Inschrijven voor bijvakkers' zul je toestemming moeten krijgen van de vakcoördinator van het vak en/of de examencommissie van de desbetreffende opleiding om het vak te mogen volgen.
  • Verplichte Sociologievakken dienen voorrang te krijgen in je rooster. Controleer dus goed of er geen overlap is tussen vakken die je wilt volgen en verplicht Sociologie-onderwijs.
  • Heb je vragen, of kom je er niet uit, neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding waarbij je vakken wilt volgen.

Voorbeelden keuzevakken RU

Voorbeelden van vakken aan de RU die in het verleden gekozen zijn kan je vinden in de Brightspace Programme Space – B Sociologie. Hiervoor ben je automatisch ingeschreven als je bent ingeschreven als bachelorstudent Sociologie.

Keuzevakken aan partneruniversiteiten in het buitenland
Je kan er ook voor kiezen om je keuzeruimte te vullen met vakken die je behaalt tijdens een studieperiode in het buitenland. Hiervoor helden dezelfde kaders:
- 18ec aan keuzevakken
- je leert iets nieuws
en aanvullend: introductiecursussen tijdens je in het buitenland kan je niet zonder meer opvoeren als keuzevak. Als je dat wilt overleg je eerst met de examencommissie.