Zoek in de site...

Masterprofiel Erfgoedbeleid

Wat is erfgoed en hoe gaan we om met erfgoed? Hoe maken we verhalen, objecten en beelden uit het verleden fysiek of digitaal toegankelijk voor een brede doelgroep? Welke regionale, nationale en supranationale overheden en organisaties bepalen mee hoe erfgoedbeleid vormgegeven moet worden? Welke wetgeving heeft invloed op hoe wij erfgoed ervaren? Met het masterprofiel Erfgoedbeleid leer je hoe je organisaties kunt helpen antwoorden te formuleren op dergelijke vraagstukken.

Erfgoed is een breed begrip en omvat onder meer literatuur, kunst, cultuur, materiële en immateriële sporen uit de geschiedenis. Om goed beleid te kunnen voeren is het daarom noodzakelijk om vanuit verschillende disciplines kennis over dit erfgoed samen te brengen en in dialoog met elkaar een visie te ontwikkelen over hoe dit erfgoed bewaard en getoond kan worden. Samen met studenten uit verschillende masterprogramma’s buig je je in de cursus Erfgoed: beleid en bestuur (LET-LETMEB01) over de theoretische basis die erfgoedbeleid beïnvloedt en pas je deze kennis vervolgens toe in een concrete casus uit de werkelijke erfgoedpraktijk tijdens Erfgoed in de praktijk (LET-LETMEB02). In je masterscriptie Erfgoed(beleid) (LET-LETMEB100) kun je tenslotte een zelf gekozen erfgoedcasus onderzoeken.

Na afronding van je master met dit profiel ben je in staat om antwoorden te formuleren op vragen rondom erfgoed, bijvoorbeeld: Hoe om te gaan met standbeelden van betwiste 'helden'? Onder welke condities moeten bepaalde kunstobjecten teruggeven worden aan het land van herkomst? Hoe kunnen we het traditionele collectie-aanbod van kunst- en literatuurinstellingen beter ‘beleefbaar’ maken voor diverse doelgroepen van vandaag en morgen? Hoe kunnen we verschillende publieksgroepen daartoe zelf aan het woord laten – en wat is dan de rol van de erfgoedexpert? Je krijgt inzicht in de complexiteit en gevoeligheden van deze zaken en bent in staat om hier met de juist toon beleid op te formuleren.