Zoek in de site...

Laptop FAQ

Zijn de genoemde specificaties de minimum of aanbevolen specificaties? Indien de genoemde specificaties aanbevolen specificaties zijn, wat zijn de minimumspecificaties?

De specificaties zijn de aanbevolen minimum specificaties. Wel is het zo dat veel van de software op een laptop met mindere specificaties zal draaien, maar bijvoorbeeld trager of dat bepaalde functies ontbreken. Het is de verantwoordelijkheid student om te bepalen of hij/zij hiermee kan leven. Verder heeft FNWI een laptoppool waar studenten op dagelijkse basis een laptop kunnen lenen. Procedure voor het lenen zijn te vinden op: https://wiki.cncz.science.ru.nl/Laptop_uitleenreglement.

Waar zijn de genoemde specificaties op gebaseerd?

De specificaties zijn voortgekomen uit gesprekken met de onderwijsinstituten. Zij hebben gekeken op welke configuraties de benodigde software goed draait, en tevens geprobeerd een inschatting te maken van toekomstige ontwikkelingen op softwaregebied. Hierdoor liggen de aanbevolen specificaties hoger dat wat strikt genomen minimaal noodzakelijk is. Voor aankomende studenten die nog geen laptop hebben betekent dit dat met de aanbevolen specificaties de laptop wel gedurende de volledige bachelor- of masterstudie mee kan gaan.

Is de 13-inch schermgrootte een harde eis of mag het scherm ook kleiner of groter zijn als dit mijn voorkeur is?

De schermgrootte is geen harde eis maar is ook voortgekomen uit gesprekken met de onderwijsinstituten. Wellicht een belangrijker uitgangspunt bij het kiezen van het scherm is de resolutie. Meer en meer applicaties vragen tegenwoordig om een full-HD scherm waarbij op een kleine schermgrootte de tekst en knoppen wel erg klein kunnen worden. Maar het is aan de student om hierin te beslissen.

Mijn laptop voldoet niet aan alle genoemde specificaties. Moet ik nu een andere kopen? Ik heb een MacBook of een laptop met Linux. Moet ik nu alsnog een Windows laptop kopen?

Veel van gebruikte applicatie zijn tegenwoordig webapplicaties waardoor het niet meer uitmaakt welk OS je gebruikt als je maar een recente browser gebruikt. Voor die applicaties die alleen maar in een Windows omgeving werken zijn er mogelijkheden om je MacBook of laptop met Linux in te richten als dual boot of Windows virtueel te draaien. In het komend studiejaar wordt onderzocht of het mogelijk is om virtuele Windows desktops voor studenten aan te bieden waarmee device onafhankelijk in dezelfde omgeving gewerkt kan worden en installeren van software op eigen device niet meer noodzakelijk is. En voor die specifieke gevallen waar toch een Windows laptop noodzakelijk is met de aanbevolen specificaties heeft FNWI een laptoppool waar studenten op dagelijkse basis een laptop kunnen lenen. Procedure voor het lenen zijn te vinden op: https://wiki.cncz.science.ru.nl/Laptop_uitleenreglement.

Ik heb een desktop computer. Ben ik verplicht ook een laptop aan te schaffen?

Veel van het onderwijs gebeurt in het eerste semester online, voor de periodes daarna zal dit afhangen van de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus en bijvoorbeeld vaccinontwikkeling. Al het online onderwijs kun je natuurlijk op je desktop volgen. En voor onderwijs op de campus waarbij je verwacht wordt een eigen laptop mee te nemen heeft FNWI een laptoppool waar studenten op dagelijkse basis een laptop kunnen lenen. Procedure voor het lenen zijn te vinden op: https://wiki.cncz.science.ru.nl/Laptop_uitleenreglement.

Ik heb geen laptop of computer en ook niet de middelen om er een aan te schaffen. Wat nu?

Een nieuwe laptop kopen is zeker een investering. Indien je toch een eigen laptop wilt voor je studie bestaan er mogelijkheden om een “refurbished” laptop in winkels te kopen die aan de gevraagde specificaties voldoen, deze zijn over het algemeen goedkoper. Indien je nu geen middelen hebt om een laptop aan te schaffen raden we je aan om contact met ons op te nemen via owcsupport@science.ru.nl. Samen zoeken we dan naar een goede oplossing zodat je in september met je studie kunt starten.