Zoek in de site...

Vrije keuze ruimte bachelor Sociologie - aantal ec en invulling

Aantal EC in vrije keuzeruimte in 2023-2024:
B2: 3ec (periode 2)
B3: 12ec (semester 1 6ec, semester 2 6ec)

Overgangsregeling 2023-2024:
Studenten die in studiejaar 2023-2024 starten in B3 kunnen kiezen uit de volgende regelingen:
optie a:
- deelnemen aan Mixed methods; vrije keuzeruimte beslaat dan 12ec
optie b:
- deelnemen aan vrije keuzeruimte van 18ec.
NB: deze overgangsregeling is alleen geldig in 2023-2024

Invulling vrije keuze ruimte

1. Keuzevak bij Sociologie
In het B2 jaar heb je in periode 4 uit 3 cursussen verplicht 2 cursussen gekozen. Vind je ook de andere cursus interessant, dan kan je deze inzetten voor je vrije keuzeruimte. Bijvoorbeeld: voor je verplichte keuze in B2 koos je voor Gender & Diversity en Social Capital. Dan kan je de cursus Political change en opposition inzetten voor je vrije keuzeruimte. 

Omdat in B3 een nieuwe cursus Mixed Methods is ingevoerd kan je er voor kiezen deze op te nemen in je vrije keuzeruimte. 

De informatie over de specifieke cursussen vind je terug in het overzicht van cursussen in 2023-2024

2. Keuzevakken Faculteit Sociale Wetenschappen
Binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen worden een aantal vakken gegeven die je als keuzevak kan doen. Kijk hiervoor in de minorgids van FSW.

3. Keuzevakken bij opleidingen van andere faculteiten of universiteiten in Nederland
Wanneer je je vrije keuzeruimte (deels) wilt vullen met vakken van andere faculteiten, zul je zelf op zoek moeten gaan naar geschikte vakken. Het beste startpunt hiervoor is de Studiegids.

Vakken volgen bij andere (RU-)opleidingen - waar moet je aan denken?
Wanneer je vakken wilt volgen bij (een) andere opleiding(en), al dan niet aan de RU, houd dan rekening met het volgende:

  • Controleer goed in de studiegids of je in aanmerking komt voor het volgen van het vak dat je wilt doen. Wanneer bij een vak staat 'Inschrijven voor bijvakkers - ja', kun je je meestal zonder problemen aanmelden in Osiris.
  • Wanneer er 'nee' staat bij 'Inschrijven voor bijvakkers' zul je toestemming moeten krijgen van de vakcoördinator van het vak en/of de examencommissie van de desbetreffende opleiding om het vak te mogen volgen.
  • Verplichte Sociologievakken dienen voorrang te krijgen in je rooster. Controleer dus goed of er geen overlap is tussen vakken die je wilt volgen en verplicht Sociologie-onderwijs.
  • Heb je vragen, of kom je er niet uit, neem dan contact op met de studieadviseur van de opleiding waarbij je vakken wilt volgen.

Voorbeelden van vakken aan de RU die in het verleden gekozen zijn kan je vinden in de Brightspace Programme Space – B Sociologie. Hiervoor ben je automatisch ingeschreven als je bent ingeschreven als bachelorstudent Sociologie.

4. Keuzevakken in het buitenland
Bij partneruniversiteiten 
Je kan er ook voor kiezen om je 18ec keuzeruimte te vullen met vakken die je  bij een partneruniversiteit behaalt tijdens een studieperiode in het buitenland. 
Een overzicht met partneruniversiteiten vind je hier: https://www.ru.nl/radboudinternational/internationaal/internationaal-netwerk/ (klik bij selectie Social Sciences aan)

Geen partneruniversiteit
Als je de vrije keuzeruimte wilt invullen met keuzevakken die je behaalt aan een buitenlandse universiteit die geen partneruniversiteit is moet je daarvoor vooraf toestemming aanvragen bij de examencommissie. Overleg eerst met de studieadviseur voordat je dat doet. 

LET OP bij deze cursussen aan een buitenlandse universiteit  
Cursussen waarin geen academische inhoud maar uitsluitend taal en cultuur van het gastland wordt geïntroduceerd kan je niet zonder meer opvoeren als keuzevak, overleg daarom altijd eerst met de studieadviseur over jouw vakkenpakket voordat je een aanvraag indient bij de examencommissie. Dit geldt voor zowel partner- als niet-partner universiteiten.

5. Invulling vrije keuzeruimte én vervangen Stage door vakken in het buitenland 
Wil je naast de vrije keuzeruimte ook de Stage vervangen door vakken of activiteiten aan een buitenlandse (partner)universiteit, dan gelden aanvullende voorwaarden en is er voor vertrek toestemming van de examencommissie vereist.
Check de info op de STIP pagina en bespreek je situatie vooraf met de studieadviseur.