Onderwijs
Op welke wijze krijgt spiritualiteit vorm in het professionele en maatschappelijke handelen van de huidige tijd, in hedendaagse praktijken en in de context van maatschappelijke organisaties?
Ons onderwijs
Wat doen we?
Het Titus Brandsma Instituut heeft onderwijs- en vormingsaanbod, aangeboden onder de noemer School voor Spiritualiteit. De focus hierbij ligt op het beschrijven, begrijpen en begeleiden van het spirituele proces van mensen actief in diverse maatschappelijke contexten. Je kunt deelnemen aan de verschillende cursussen, lezingen en masterclasses van de School voor Spiritualiteit, via 'ons onderwijs' hierboven.
Spirituele thema's
De School voor Spiritualiteit richt zich op mensen en organisaties die hun eigen spiritualiteit willen ontdekken, begrijpen en verdiepen. Dit doen we door het spirituele proces van deelnemers te verbinden met specifieke thema's, passend bij de context waarin zij leven en werken. Door deze thema's te verkennen, maken deelnemers een verbinding tussen hun eigen ervaringen en christelijke spirituele tradities zoals die van de benedictijnen, cisterciënzers, kartuizers, franciscanen, karmelieten en moderne devoten. Het leerproces draait om een wederzijdse uitwisseling en dialoog met deze tradities, die ruimte geeft voor gesprek en nieuwe inzichten.
Onze actuele thema’s
- Verwarring, verwondering, vreugde, volharding
- Duurzaamheidsspirituaiteit
- Toewijding
- Leiderschap
- Schepping
Spirituele bronnen
Binnen het onderwijs van de School voor Spiritualiteit wordt de spiritualiteit van religieuze en mystieke tradities ontsloten en vruchtbaar gemaakt voor de geleefde spiritualiteit van individuen en groepen in de hedendaagse samenleving. Dit gebeurt op toegankelijke wijze en vanuit verschillende perspectieven (historisch-kritisch, hermeneutisch-mystagogisch, praktisch-theologisch). Deze interdisciplinaire insteek maakt het mogelijk om samen te zoeken naar de betekenis van spirituele en mystieke bronnen (auteurs, tradities, teksten) als inspiratie voor het eigen leven en de eigen praktijk en ten behoeve van de eigen zingeving, identiteit, morele vorming en levensoriëntatie. De wijsgerig-theologische analyse staat daarbij steeds ten dienste van de eigen, geleefde, alledaagse spiritualiteit en de betekenis die hieraan verleend wordt.
Onze actuele bronnen
- Thomas van Kempen
- Thomas Merton
- Titus Brandsma
Het spirituele proces
Binnen het wijsgerig-theologisch onderzoek naar de actuele betekenis en relevantie van de christelijke spirituele en mystieke traditie en het religieus leven in de hedendaagse samenleving wordt spiritualiteit vooral bezien vanuit het aspect “proces.” Centraal staat de spirituele ontwikkeling van personen en/in (professionele) gemeenschappen en ten dienste van de geleefde en beleefde spiritualiteit wordt de spiritualiteit van religieuze en mystieke tradities ontsloten en vruchtbaar gemaakt.