Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Aanmelden nieuwsbrief TBI

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van onze activiteiten. Zoals de TBI Lectures, symposia en collegereeksen.

Anne-Marie Bos
Inigo Bocken
Ad Poirters
Herman Westerink
Edwin van der Zande
Marc de Kessel

Wie is Titus Brandsma?

Pater karmeliet, pedagoog, wetenschapper en journalist. Titus Brandsma (geboren Anno Sjoerd) was een veelzijdig man. Een van de eerste hoogleraren Wijsbegeerte en rector aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Een toonaangevend persoon in de her-ontdekking van de Nederlandse mystiek en een ondergewaardeerde theologische hoogvlieger. Niet in het laatst werd hij ook bekend als verzetsheld.

Internationaal congres: Passions and the Mystical. Between Affecting and Being Affected

Samen met het Mystical Theology Network (MTN) organiseert het Titus Brandsma Instituut een internationaal congres rond het thema "passies" in mystieke tradities.

Het congres zal plaatsvinden op 1 en 2 december 2022 in Nijmegen. Alle info vindt u hier (in het Engels):

Heiligverklaring van Titus Brandsma

YouTube TBI lectures 2021

Op 15 mei 2022 isTitus Brandsma heilig verklaard. Een bijzondere en unieke gebeurtenis. De katholieke kerk maakte vrijdag 4 maart bekend dat Paus Franciscus de Nijmeegse hoogleraar en priester Titus Brandsma (1881-1942) op zondag 15 mei 2022 heilig zal verklaren.

Brandsma was rector magnificus en hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit – destijds Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2005 werd hij verkozen tot Grootste Nijmegenaar aller Tijden.

Titus Brandsma, van held tot helige

TB Omslag 2 Titus Brandsma van held tot heiligeTer ere van de heiligverklaring van Titus Brandsma schreven zeven wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut het boek ‘Titus Brandsma, van held tot heilige’ (uitgegeven door Adveniat).

Namens het TBI schreven Inigo Bocken en Marc De Kesel een hoofdstuk in het boek.

Inigo Bocken plaatst Brandsma in het licht van de intellectuele ontwikkelingen in zijn tijd. En Marc De Kesel reflecteert tot slot over wat ‘heiligheid’ betekent in de eenentwintigste eeuw.

Alfabet van de liefde

thumb_de-letter-a-217x300Het Titus Brandsma Instituut gaat de uitdaging aan:  filosoof Marc De Kesel start een ‘Alfabet van de Liefde’. Met enige regelmaat laat hij zich, in alfabetische volgorde, uitdagen door telkens één woord dat ons voor de geest komt wanneer we het over de liefde hebben. De lemma’s gaan van Amor tot Zeus.

Coronamaatregelen

Op 23 maart 2022 heft de overheid alle beperkende coronamaatregelen op. De Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut vraagt iedereen het basisadvies van de Rijksoverheid te blijven volgen (zie website Rijksoverheid)