Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Aanmelden nieuwsbrief TBI

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van onze activiteiten. Zoals de TBI Lectures, symposia en collegereeksen.

Anne-Marie Bos
Inigo Bocken
Ad Poirters
Herman Westerink
Edwin van der Zande
Marc de Kessel

Wie is Titus Brandsma?

Pater karmeliet, pedagoog, wetenschapper en journalist. Titus Brandsma (geboren Anno Sjoerd) was een veelzijdig man. Een van de eerste hoogleraren Wijsbegeerte en rector aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Een toonaangevend persoon in de her-ontdekking van de Nederlandse mystiek en een ondergewaardeerde theologische hoogvlieger. Niet in het laatst werd hij ook bekend als verzetsheld.

Wat doen we bij het TBI?

De rol van mystiek, de kerk en spiritualiteit in onze samenleving onderzoeken. We kijken naar de verschillende manieren waarop mensen aan hun geestelijke zoektocht vorm en inhoud hebben gegeven.  De spirituele cultuur in verleden én heden.

Uitgelichte evenementen

Symposium | 'In de voetsporen van Cusanus'

In de voetsporen van

'In de voetsporen van Cusanus: De bursa cusana en het veelstemmig samenleven'

In 2024 organiseert het Titus Brandsma Instituut & partners dit meerdaagse symposium in Deventer. Klik op onderstaande link voor meer informatie.

Opleiding Geestelijke begeleiding

Deze opleiding bestaat uit een aantal collegereeksen (modules) en een practicum. De opleiding is in zijn geheel te volgen, maar de reeksen zijn ook apart te volgen.
Start eerste collegereeks: 6 september 2023 (Aanmelden kan tot 28 augustus 2023)

In de opleiding Geestelijke Begeleiding leert u mensen te begeleiden op hun geestelijke weg. Het Titus Brandsma Instituut verzorgt diverse collegereeksen in het kader van geestelijke begeleiding.

Titus Brandsma, van held tot helige

TB Omslag 2 Titus Brandsma van held tot heiligeTer ere van de heiligverklaring van Titus Brandsma schreven zeven wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut het boek ‘Titus Brandsma, van held tot heilige’ (uitgegeven door Adveniat).

Namens het TBI schreven Inigo Bocken en Marc De Kesel een hoofdstuk in het boek.

Inigo Bocken plaatst Brandsma in het licht van de intellectuele ontwikkelingen in zijn tijd. En Marc De Kesel reflecteert tot slot over wat ‘heiligheid’ betekent in de eenentwintigste eeuw.

Heiligverklaring van Titus Brandsma

YouTube TBI lectures 2021

Op 15 mei 2022 isTitus Brandsma heilig verklaard. Een bijzondere en unieke gebeurtenis. De katholieke kerk maakte vrijdag 4 maart bekend dat Paus Franciscus de Nijmeegse hoogleraar en priester Titus Brandsma (1881-1942) op zondag 15 mei 2022 heilig zal verklaren.

Brandsma was rector magnificus en hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit – destijds Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2005 werd hij verkozen tot Grootste Nijmegenaar aller Tijden.

Alfabet van de liefde

thumb_de-letter-a-217x300Het Titus Brandsma Instituut gaat de uitdaging aan:  filosoof Marc De Kesel start een ‘Alfabet van de Liefde’. Met enige regelmaat laat hij zich, in alfabetische volgorde, uitdagen door telkens één woord dat ons voor de geest komt wanneer we het over de liefde hebben. De lemma’s gaan van Amor tot Zeus.