Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Aanmelden nieuwsbrief TBI

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van onze activiteiten. Zoals de TBI Lectures, symposia en collegereeksen.

Anne-Marie Bos
Inigo Bocken
Ad Poirters
Herman Westerink
Edwin van der Zande
Marc de Kessel

Wie is Titus Brandsma?

Pater karmeliet, pedagoog, wetenschapper en journalist. Titus Brandsma (geboren Anno Sjoerd) was een veelzijdig man. Een van de eerste hoogleraren Wijsbegeerte en rector aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Een toonaangevend persoon in de her-ontdekking van de Nederlandse mystiek en een ondergewaardeerde theologische hoogvlieger. Niet in het laatst werd hij ook bekend als verzetsheld.

Wat doen we bij het TBI?

De rol van mystiek, de kerk en spiritualiteit in onze samenleving onderzoeken. We kijken naar de verschillende manieren waarop mensen aan hun geestelijke zoektocht vorm en inhoud hebben gegeven.  De spirituele cultuur in verleden én heden.

Uitgelicht

Islamitische mystiek: Jalal al-Din Rumi (1207-1273) en de ‘religie van de liefde’

Ronde Banner Studieweek mystiek 2024 V2

Ieder jaar organiseert het Titus Brandsma Instituut een studieweek mystiek.

Van 1 juli t/m 4 juli staat de grote Perzische dichter en mysticus Jalal al-Din Rumi centraal. Wat maakt hem ook na 750 jaar nog steeds ongekend populair in de islamitische wereld, en in de laatste decennia steeds meer in het Westen?

Publicaties | Studies in Spirituality

Studies in Spirituality banner V4

Sinds de oprichting in 1991 is Studies in Spirituality een cruciale internationale stem geworden in de studie naar spiritualiteit. Het tijdschrift wordt jaarlijks uitgegeven door het Titus Brandsma Instituut in samenwerking met Peeters Uitgevers. Naast het tijdschrift bieden we de mogelijkheid om werken in monografie vorm te publiceren in onze supplementen, die verschijnen in een frequentie van ongeveer één deel per jaar.

Leergang Geestelijke begeleiding

Deze leergang bestaat uit diverse modules. De leergang is in zijn geheel te volgen, maar de reeksen zijn ook apart te volgen. Flexibel studeren: in de collegezaal of thuis in eigen tijd. Het is aan jou.

Start volgende module live onderwijs: 14 februari 2024.

In de leergang Geestelijke Begeleiding leert u mensen te begeleiden op hun geestelijke weg. Het Titus Brandsma Instituut verzorgt diverse leermodules in het kader van geestelijke begeleiding.

Aanmelding Titus Brandsma Lezing van start

TB lezing 2024 met Paul van Tongeren

De 29e Titus Brandsma Lezing zal plaatsvinden op 20 juni 2024 in de volledig gerenoveerde Stevenskerk te Nijmegen. We hebben ook dit jaar weer een bijzondere spreker bereid gevonden de jaarlijkse lezing uit te spreken.

Alfabet van de liefde

thumb_de-letter-a-217x300Het Titus Brandsma Instituut gaat de uitdaging aan:  filosoof Marc De Kesel start een ‘Alfabet van de Liefde’. Met enige regelmaat laat hij zich, in alfabetische volgorde, uitdagen door telkens één woord dat ons voor de geest komt wanneer we het over de liefde hebben. De lemma’s gaan van Amor tot Zeus.

Titus Brandsma, van held tot helige

Ter ere van de heiligverklaring van Titus Brandsma schreven zeven wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut het boek ‘Titus Brandsma, van held tot heilige’ (uitgegeven door Adveniat).

Namens het TBI schreven Inigo Bocken en Marc De Kesel een hoofdstuk in het boek.

Inigo Bocken plaatst Brandsma in het licht van de intellectuele ontwikkelingen in zijn tijd. En Marc De Kesel reflecteert tot slot over wat ‘heiligheid’ betekent in de eenentwintigste eeuw.

Heiligverklaring van Titus Brandsma

YouTube TBI lectures 2021

Op 15 mei 2022 isTitus Brandsma heilig verklaard. Een bijzondere en unieke gebeurtenis. De katholieke kerk maakte vrijdag 4 maart bekend dat Paus Franciscus de Nijmeegse hoogleraar en priester Titus Brandsma (1881-1942) op zondag 15 mei 2022 heilig zal verklaren.

Brandsma was rector magnificus en hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit – destijds Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2005 werd hij verkozen tot Grootste Nijmegenaar aller Tijden.