Nieuws
- Terugblik | Onderzoek na twaalf jaar met theaterstuk afgesloten
- Minisymposium geeft duiding aan lijdensverhaal in de moderne tijd
- Historische boekcollectie ontrafeld: 'Een archeoloog die de lagen van de tijd blootlegt'
- Toewijding: 4 lezingen en kloosterweekend
- Van start in januari 2023: Masterclass belijdenissen
Agenda
- Lezing: Toewijding bij Titus Brandsma30 maart 2023
- Minisymposium | Eigentijdse visies op de kruisweg3 april 2023
- Studiedag | De Tempel van onze ziel (boek)14 april 2023
- Lezing: Toewijding bij Thomas Merton20 april 2023
Aanmelden nieuwsbrief TBI
Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van onze activiteiten. Zoals de TBI Lectures, symposia en collegereeksen.






Wie is Titus Brandsma?
Pater karmeliet, pedagoog, wetenschapper en journalist. Titus Brandsma (geboren Anno Sjoerd) was een veelzijdig man. Een van de eerste hoogleraren Wijsbegeerte en rector aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
Een toonaangevend persoon in de her-ontdekking van de Nederlandse mystiek en een ondergewaardeerde theologische hoogvlieger. Niet in het laatst werd hij ook bekend als verzetsheld.
Wat doen we bij het TBI?
De rol van mystiek, de kerk en spiritualiteit in onze samenleving onderzoeken. We kijken naar de verschillende manieren waarop mensen aan hun geestelijke zoektocht vorm en inhoud hebben gegeven. De spirituele cultuur in verleden én heden.
Uitgelichte evenementen
Studiedag
De tempel van onze ziel
Vrijdag 14 april
In zes lezingen zullen medewerkers en oud-medewerkers van het Titus Brandsma Instituut ieder hun geheel eigen licht laten schijnen over deze eigenzinnige tekst.
Minisymposium
Maandag 3 april 2023
Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en het Titus Brandsma Instituut (TBI) nodigen u graag uit voor het minisymposium: Eigentijdse visies op de kruisweg en het laatste avondmaal.
Studieweek
Studieweek Mystiek
3 t/m 6 juli 2023
De jaarlijks terugkerende studieweek rond mystiek van het Titus Brandsma Instituut staat dit jaar in het teken van Karmelitaanse mystiek.
Jaarlijkse lezing
'De vrijheid van het woord'
Vrijdag 9 juni
Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de Titus Brandsma Lezing. Toonaangevende sprekers als Ernst Hirsch Ballin, Gert Jan Segers en Huub Oosterhuis luisterden in voorgaande jaren de lezingen op.
Titus Brandsma, van held tot helige
Ter ere van de heiligverklaring van Titus Brandsma schreven zeven wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut het boek ‘Titus Brandsma, van held tot heilige’ (uitgegeven door Adveniat).
Namens het TBI schreven Inigo Bocken en Marc De Kesel een hoofdstuk in het boek.
Inigo Bocken plaatst Brandsma in het licht van de intellectuele ontwikkelingen in zijn tijd. En Marc De Kesel reflecteert tot slot over wat ‘heiligheid’ betekent in de eenentwintigste eeuw.
Heiligverklaring van Titus Brandsma

Op 15 mei 2022 isTitus Brandsma heilig verklaard. Een bijzondere en unieke gebeurtenis. De katholieke kerk maakte vrijdag 4 maart bekend dat Paus Franciscus de Nijmeegse hoogleraar en priester Titus Brandsma (1881-1942) op zondag 15 mei 2022 heilig zal verklaren.
Brandsma was rector magnificus en hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit – destijds Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2005 werd hij verkozen tot Grootste Nijmegenaar aller Tijden.
Alfabet van de liefde
Het Titus Brandsma Instituut gaat de uitdaging aan: filosoof Marc De Kesel start een ‘Alfabet van de Liefde’. Met enige regelmaat laat hij zich, in alfabetische volgorde, uitdagen door telkens één woord dat ons voor de geest komt wanneer we het over de liefde hebben. De lemma’s gaan van Amor tot Zeus.
Coronamaatregelen
Op 23 maart 2022 heft de overheid alle beperkende coronamaatregelen op. De Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut vraagt iedereen het basisadvies van de Rijksoverheid te blijven volgen (zie website Rijksoverheid)