Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Ad de Keyzer geeft online colleges over Matthäus-Passion (8 april 2020)

Datum bericht: 22 augustus 2021

De Matthäus-Passion is een oratorium (groot muziekstuk) gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het Evangelie van Mattëus. In de Matthäus-Passion is Jezus vooral een mens dat verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, en sterven in eenzaamheid doordat zijn vader hem heeft verlaten. Een intens verhaal dat nog steeds aanspreekt. Want of je nu gelovig of niet gelovig bent, het verhaal goed kent of niet, of veel of weinig weet over klassieke muziek, de Matthäus zit vol menselijke en emotionele thema’s die iedereen herkent. Iedereen kan geraakt worden door de enorme zeggingskracht van Bachs muziek.

Niemand anders dan onze Bach-liefhebber Ad de Keyzer neemt u mee in drie online college’s over de Matthäus-Passion. Hij benadert het stuk niet als geestelijk concert, maar hij kijkt er op een  spiritueel liturgische manier naar. ‘Deze manier van kijken Levert ons veel te denken op.’

Ad biedt in drie lezingen van een half uur een heel complete analyse van de Matthäus-Passion.

Tijdens de colleges laat Ad ook stukken van de Matthäus-Passion horen en geeft hierbij uitleg.

Klik op de foto om de online lezing over de Matthäus-Passion te bekijken

Beluister ook het interview dat Ad gaf aan radioprogramma Zin in Weekend op zaterdag 4 april (bij 19 min)
Op 5 april vertelt Ad aan Zin in Weekend op zondag 5 april hoe je de Matthäus-Passion kan beluisteren, begrijpen (bij 19 min)