Corona en het fundament van onze politiek | Interview met filosoof Marc De Kesel (20 april 2020)
Wat kunnen we leren van de coronacrisis? Volgens filosoof Marc De Kesel laat de wereldwijde crisis zien dat niet de economie, maar het behoud van leven aan de basis moet staan van onze politiek. Het bijgeloof van het neoliberalisme dat de markt alles oplost moet kritisch bekeken worden. Bekijk dit interview met filosoof Marc De Kesel en programmamaker Liesbeth Jansen over hoe de coronacrisis de fundamenten van onze vrijheid en democratie blootlegt.
Belang van vrijheid
Naast de basis van de politiek, namelijk het behoud van leven, legt de coronacrisis ook het belang van vrijheid bloot. De coronacrisis is een wereldwijd probleem dat we samen moeten oplossen. Maar wel ieder vanuit zijn eigen vrijheid. Dit samengaan van vrijheid en samenwerken, dus ook iets inleveren van je vrijheid, vormt de basis van de democratie.
Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is ook in deze coronacrisis overduidelijk. Politieke leiders kunnen crises gebruiken om hun macht te vergroten. Daarom moet ons democratisch bewustzijn hoog gehouden worden. Bekijk of beluister dit interview met filosoof Marc De Kesel waarin hij uitlegt dat democratie bestaat uit de vrijheid om samen te werken, en de vrijheid om het met elkaar oneens te zijn.
Klik op de afbeelding en bekijk en beluister het interview met Marc De Kese
Over de spreker
Marc De Kesel is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de theorie van religie en mystiek, en schreef diverse boeken over deze onderwerpen. Daarnaast is hij directeur van het Titus Brandsma Instituut.
Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan de komende programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home.
Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects.