Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

In gesprek met Ad de Keyzer over mystiek perspectieven in Bachs Matthäus Passion (21 oktober 2019)

Datum bericht: 22 augustus 2021

Ad de Keyzer is theoloog en wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut. De Keyzer promoveerde eind jaren 90 op het onderwerp liturgische spiritualiteit. Sinds 1991 heeft de Keyzer samen met anderen invulling gegeven aan het vormingswerk van het TBI. Tot zijn pensionering werd de Keyzer gedetacheerd door de Zusters van JMJ uit Den Bosch.

De Keyzer een gepassioneerd Bach-liefhebber en kan hij gezien worden als een expert op het gebied van de Mattheus Passion. Hij schreef hierover twee boeken:

  • Bachs grote passie, een spiritueel-liturgische benadering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach, uitgegeven bij uitgeverij Halewijn in Antwerpen i.s.m. uitgeverij Adveniat in Baarn.
  • Mystieke perspectieven in Bach’s Matthäus Passion; een uitgave van uitgeverij Adveniat in Baarn.

Via SoundCloud kunt u naar een interview luisteren met Ad de Keyzer over de mystiek perspectieven in Bachs Matthäus Passion.

Musicus en componist
De Keyzer is ook musicus en componist. In deze hoedanigheid werkt hij samen met Kees Waaijman aan het langlopende project om de psalmen opnieuw te vertalen en op muziek te zetten met het oog op de liturgische praktijk. Zij gaan terug naar de oorspronkelijke Hebreeuwse teksten van de psalmen. Waaijman zorgt voor de vertaling, de Keyzer componeert. Dit levenswerk levert telkens nieuwe uitgaven op. Uiteindelijk vormen alle bundels een compleet nieuw spiritueel commentaar op de Psalmen.