Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Podcast Thomas Quartier over Bob Dylan en spiritualiteit

Datum bericht: 22 augustus 2021

Wat hebben Bob Dylan en een monnik met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Wanneer je echter menige tekst en performance van Dylan vanuit monastiek perspectief bekijkt, gaan nieuwe dimensies open.

Thomas Quartier is benedictijnermonnik, theologie hoogleraar in Nijmegen, Leuven en Rome en medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Sinds zijn jeugd is Dylan een belangrijke bron voor zijn werk en spiritualiteit. Als straatmuzikant zong hij diens liederen tijdens zijn studie. In zijn boeken schrijft hij over zijn muzikaal spirituele ervaringen en inzichten, niet op de laatste plaats met Dylan. Hij benadert zijn werk en persoon vanuit zijn persoonlijke waarneming – in woord en klank.

Dylans Kloostertoren
In deze podcast verbindt Thomas Quartier Bob Dylans Song ‘All along the watchtower’ met een kloostertoren. Aan de hand van filosofische en Bijbelse zinspelingen worden joker en dief vergezeld door een derde persoon: de monnik – een archetype voor iedereen. Een betere wereld heeft mensen nodig, die waken – geen waakhonden. Zij oordelen niet, zij zijn er gewoon en weten stiekem dat er zoiets als verlossing bestaat.

Klik op deze afbeelding om de podscast Dylans Kloostertoren te luisteren

Dylans Lucht en Leegte
In deze tweede podcast speelt Thomas Quartier met de enigmatische vergankelijkheid die Bob Dylan niet alleen poetisch zingend, maar ook door zijn optredens in het mobiele klooster van zijn tour-leven belichaamt. Als monnik herkent broeder Thomas zich daarin. Alles is ‘blowing in the wind’, want ‘things have changed’. Mijmerend en zingend wordt Dylan zelf ‘lucht en leegte’ – wat dat voor iedereen ook moge betekenen.

Klik op deze afbeelding om de podcast Dylans Lucht en Leegte te beluisteren

Woord, zang en gitaar: Thomas Quartier
Productie: Dick Maes Broekema

Lees meer in het meest recente boek van Thomas Quartier: Levensliederen. Weerklank van de monnik in jezelf (Heeswijk: Bernemedia 2020).