Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Krijn Pansters

Datum bericht: 12 april 2022

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In een serie introductiegesprekken spreken we nieuwe medewerkers over hun drijfveren en motivatie.

Per 1 mei 2022 is Krijn Pansters deeltijd werkzaam bij het Titus Brandsma Instituut. Hij zal de onderzoekslijn Maatschappelijke Spiritualiteit mee helpen ontwikkelen. Zijn focus ligt op de relevantie van de religieuze tradities en de ervaring van mensen van nu. Hij blijft ook verbonden aan het Franciscaans Studiecentrum aan Tilburg School of Catholic Theology.

Krijn Pantsers - Nieuw licht op het TBI

Pansters (1975) heeft Geschiedenis en Theologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar is hij ook gepromoveerd in de Middeleeuwse Geschiedenis (2007) en heeft hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid Geschiedenis en Staatsinrichting behaald. Tevens is hij gepromoveerd in de Middeleeuwse Theologie aan de KU Leuven (2019). Hij is onder andere eindredacteur van de serie Middeleeuwse Monastieke Teksten. Over zijn werk voor het TBI zegt Krijn het volgende:

"Opgeleid als mediëvist, heb ik mij gespecialiseerd in de geleefde spiritualiteit, in het bijzonder in relatie tot morele vorming (spirituele ethiek, deugdenleer, morele ommekeer). Met bijzondere aandacht voor didactische geschriften en hun invloed op het geleefde geloof, heb ik vooral oog leren hebben voor de wijze waarop in verschillende perioden en contexten existentiële zienswijzen (levensrichtingen) en spirituele levensontwerpen (levensinrichtingen) met elkaar samenhangen. In verleden en heden krijgt spiritualiteit voortdurend nieuw vorm – dat proces te beschrijven, te begrijpen en te begeleiden is wat mij het meest inspireert en voldoening schenkt".

Van zijn hand verschenen onder meer; Spiritual Morality: The Religious Orders and the Virtues, 1050-1300 (2019), Franciscan Virtue: Spiritual Growth and the Virtues in Franciscan Literature and Instruction of the Thirteenth Century (2012) en De kardinale deugden in de Lage Landen, 1200-1500 (2007). Ook redigeerde hij diverse bundels, waaronder Lesser Ethics: Morality as Goodness-in-Relationship (2022), Duurzame duurzaamheid: Ecologische bekering en betrokkenheid (2020), A Companion to Medieval Rules and Customaries (2020), Shaping Stability: The Normation and Formation of Religious Life in the Middle Ages (2016) en The Carthusians in the Low Countries: Studies in Monastic History and Heritage (2014).