Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

In discussie met Marc de Kesel over moderne beeldende kunst

Datum bericht: 5 oktober 2023

Waar Kunst Religie Kust

door Wessel Stoker (red.)
Bijdragers: Marc de Kesel, Barbara Baert, Ruud Welten, Lieven de Maeyer, Frank Bosman, Patrick Chatelion Counet, Johan Goud, Kees Vuyk
-----------------
medium-c78893c762948579355b68cfe2b20ec4

Moderne beeldende kunst neigt vaak naar het religieuze, het spirituele, het mystieke. Tegelijk zoekt moderne religiositeit dikwijls de beeldende kunst bewust op. Wat trekt kunst en religie tot elkaar aan? In het centrale essay van deze bundel, Heilige crisis, benadert Marc De Kesel die vraag vanuit de crisis waarin de moderne beeldende kunst volgens hem verkeert. Dat moderne kunst naar het religieuze neigt, kan gezien worden als een poging die crisis te bezweren. En voor de religie geldt niet anders. Ook die verkeert in een crisis en zoekt daarom aansluiting bij beeldende kunst. Religie en kunst vinden elkaar omdat elk van beide bij de ander het soelaas voor de eigen crisis zoekt.

Op deze stelling van Marc De Kesel geven experts vanuit verschillende disciplines hun commentaar. Barbara Baert, Frank Bosman, Patrick Chatelion Counet, Johan Goud, Lieven De Maeyer, Kees Vuyk, Wessel Stoker en Ruud Welten voorzien De Kesel van weerwoord. Een aantal licht zijn stelling toe of bevestigt of weerspreekt haar. Anderen geven een alternatieve visie op moderne kunst in relatie met religie.

Een pdf van het boek is hier gratis te downloaden. De auteurs steunen? Het boek is tevens hier te koop.