Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Meld u aan voor online leeskring commentaar Gregorius de Grote op Hooglied

Datum bericht: 22 augustus 2021

Op woensdag 10 februari gaat de online leeskring van start over het commentaar van Paus Gregorius de Grote op Hooglied. Het mag dan een bundel ‘profane’ liefdesliederen zijn, voor de christelijke mystiek is het Hooglied het belangrijkste boek uit de Bijbel. Bernardus van Clairvaux, Ruusbroec, Teresa van Avila: allen schreven ze een eigen versie van dit Hooglied.

Online leeskring 

Het TBI organiseert een online leeskring waarin een tekst wordt gelezen waar al deze mystieke auteurs naar verwijzen. Het gaat om het Commentaar op Hooglied dat Paus Gregorius de Grote rond 600 schreef en waarvan een mooie tweetalige editie (Latijn/Nederlands) is verschenen onder de titel: ‘Je borsten zijn zoeter dan wijn’ (Damon, 2007). Vergis je niet: de titel is geenszins provocerend bedoeld, het is gewoon een citaat uit het eerste vers van het Hooglied. Het commentaar dat Gregorius bij dit Bijbelboek schreef, is bijzonder verhelderend voor wie de vroege achtergrond wil proeven van onze rijke mystieke traditie.

Lezen, becommentariëren en bediscusiëren
In een reeks zes bijeenkomsten wordt de tekst gelezen, becommentarieerd en in groep bediscussieerd onder leiding van Marc De Kesel. De aanhoudende corona-crisis verplicht ons de sessies via Zoom te organiseren. Om ook digitaal een optimale discussieruimte mogelijk te maken, zijn er 10 plekjes beschikbaar.

Beluister ter voorbereiding het interview dat Joop van der Elst had met Joost van Neer, de vertaler van het commentaar van Gregorius de Grote op het Hooglied.

Aanmelden Leeskring
Deze TBI Leeskring start op woensdag 10 februari via Zoom van 13.30 – 14.30 uur en de vijf daarop volgende woensdagen (17, 24 februari en 3, 10, 17 maart 2021).

De kosten zijn €45,- voor alle zes de bijeenkomsten.

De tekst is te verkrijgen op: www.damon.nl/book/gregorius-de-grote-je-borsten-zijn-zoeter-dan-wijn.

Aanmeldformulier
Meld u nu aan. Er zijn vier plekjes beschikbaar.

Mocht het aanmeldformulier niet werken, neem dan contact op met Ria Heerema op telefoonnummer 024 361 21 62.
Het e-mailadres is secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl.

Beluister het interview dat Joop van der Elst had met Joost van Neer, de vertaler van het commentaar van Gregorius de Grote op het Hooglied.

Klik op deze afbeelding om het interview met Joost van Neer te beluisteren