Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Mystieke Salon met Wessel Stoker over het boek: God opnieuw verbeeld

Datum bericht: 12 april 2022

Woensdag 11 mei organiseert het Titus Brandsma Instituut weer een gratis online Mystiek Salon. Marc De Kesel gaat in gesprek met prof. em. Wessel Stoker (VU) over zijn boek ' God opnieuw verbeeld; een theologische kunstbeschouwing'  (Almere: Parthenon 2022), waarvan in mei een tweede, uitgebreide druk verschijnt.

Wessel Stoker te gast bij mystieke salon TBI

Symboliek
Het is verrassend hoe religieuze symboliek in werken van moderne kunstenaars een breed publiek aanspreekt. Ook bij wie niets te maken wil hebben met de kerk. Tussen kunst en religie zijn veel parallelen te trekken, beide willen immers meedelen waar het in het leven werkelijk om gaat.

Nieuwe beeldtaal
Vincent van Gogh, Graham Sutherland, Marlene Dumas, Marc Mulders en anderen verbeelden God of Christus met een nieuwe beeldtaal: in een vorm en met materiaal dat goed past bij het onderwerp van het kunstwerk. Dit boek laat zien dat hun kunst een functie kan hebben in het maatschappelijke leven, bijvoorbeeld als dialoog, als een vorm van protest en als spirituele verdieping.

In de salon spreken we over de religieuze beeldtheorie van interactie en disclosure die Wessel Stoker in relatie met andere religieuze beeldtheorieën heeft ontwikkeld.

Aanmelden
De bijeenkomsten worden met Zoom georganiseerd. Marc De Kesel en Herman Westerink modereren de bijeenkomsten modereren en Stefaan Neirynck verzorgt de techniek.

De Mystieke Salons zijn gratis.
Aanmelden Mystieke Salons 2022