Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Onuitsprekelijk paradijs. De groene spiritualiteit van Thomas Merton door Kick Bras

Datum bericht: 22 augustus 2021

In de zomer van 2021 zal bij Berne Media verschijnen Onuitsprekelijk paradijs – De groene spiritualiteit van Thomas Merton van Kick Bras. Het boek zal te koop zijn aan het eind van de Studieweek Mystiek over de natuurmystiek van Thomas Merton van 5 t/m 8 juli 2021.

Over het boek
De Amerikaanse trappistenmonnik Thomas Merton – misschien wel de beroemdste monnik van de twintigste eeuw – was een groot natuurliefhebber. Zijn dagboeken getuigen van zijn intense, spirituele natuurervaring die ten diepste voortkomt uit een mystieke verbondenheid met alle leven, en daarin met de Levensbron.

Deze natuurmystiek leidde tot een steeds openlijker kritiek op de exploitatie van de schepping voor menselijk gewin. Zo groeide deze mystiek uit tot ecologische ethiek.

In dit boek worden de lyrische natuurbeschrijvingen uit de dagboeken en gedichten van Merton gepresenteerd. Maar ook wordt beschreven hoe hij deze ervaringen verbond met zijn monastieke spiritualiteit en uit welke bronnen hij daarbij putte. Duidelijk wordt dat zijn belevingen en zijn visie nog steeds actueel zijn. Dit boek zal mensen die in de klimaatcrisis van onze tijd zoeken naar authentieke inspiratie veel kunnen bieden.

Studieweek Mystiek over natuurmystiek van Thomas Merton
Dit jaar verzorgt Kick Bras de Studieweek Mystiek over de natuurmystiek van Thomas Merton van 5 t/m 8 juli 2021. De Studieweek zal dit jaar anders zijn dan andere jaren. Met het oog op de huidige coronamaatregelen kan een kleine groep deelnemers fysiek aanwezig zijn in de kapel van het Berchmanianum (Houtlaan 4. 6525 XZ Nijmegen).

Livestream en terugkijken
De overige deelnemers kunnen de Studieweek via een livestream volgen. Het is ook mogelijk dat alle deelnemers in hun eigen tijd de colleges online terug kunnen kijken.

Kosten
De prijs voor de Studieweek Mystiek is € 100,- voor zowel fysiek aanwezig zijn als online. Voorafgaand aan de Studieweek ontvangt u de toegangslink tot de livestream en een link naar de locatie waar de colleges terug te kijken zijn.

Aanmelden
Het is niet meer mogelijk om u aan te melden om fysiek bij de Studieweek aanwezig te zijn. Ook de wachtlijst is vol. U kunt zich alleen nog aanmelden voor de online Studieweek.

Over de auteur
Kick Bras is emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland, actief betrokken bij Vacare, platform voor meditatief leven, en als onderzoeker gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen. Hij publiceerde diverse boeken over mystiek en meditatie.

Voor meer informatie over het boek Onuitsprekelijk paradijs – De groene spiritualiteit van Thomas Merton van Kick Bras: klik hier.