Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

De stad Nijmegen krijgt eigen Titus Brandsma singel

Datum bericht: 7 juni 2023

Een jaar geleden werd Titus Brandsma heilig verklaard. Extra bijzonder dat de bekende Nijmeegse pater karmeliet, pedagoog, wetenschapper en journalist, precies een jaar later op 15 mei 2023 geëerd wordt met een eigen singel.

Ere wie ere toekomt

Onder het motto ‘ere wie ere’ toekomt, besloot de Nijmeegse gemeenteraad een paar maanden geleden om het wegtraject tussen het Keizer Traianusplein aan de zuidzijde van de Waalbrug, en de Prins Nassausingel, aan de noordzijde van de Waalbrug de naam St. Titussingel te geven.

Prachtig hoe de St. Titussingel een verbinding vormt van de ene rivieroever naar de andere, van oud- naar nieuw Nijmegen en van Nijmegen naar Lent. Heel symbolisch zoals ook Titus Brandsma een verbinder was en met zijn blijvende inspiratie is.

Eenvoudige ceremonie

De feestelijkheden begonnen in kleine kring in het WO2 infocentrum.

Wiel Lenders, directeur van zowel het WO2 infocentrum in het centrum van Nijmegen als het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, opende de bijeenkomst met een hartelijk welkom. Daarna vertelde Marieke Rijpkema over de betekenis van Titus Brandsma voor de stad Nijmegen. Een medewerkster van het WO2 infocentrum vertelde vervolgens over de samenwerking tussen het infocentrum en het Titus Brandsma Memorial. Met name wordt er op dit moment gewerkt aan het ontwikkelen van een educatief programma voor de schoolgaande jeugd. Daarin zal de heilige Titus Brandsma een bijzondere plaats innemen, met name als een voorbeeld van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wethouder Tobias van Elferen (van cultureel erfgoed) vertelde welk belang de gemeente hecht aan het levend houden van de herinnering aan Titus Brandsma.

De onthulling

Na de woorden van de wethouder trok het gezelschap wandelend van het Valkhofpark naar het Hunnerpark met uitzicht op het Traianusplein om op symbolische wijze de straatnaam te onthullen. Vanwege het verkeer was het niet veilig om de onthulling te doen op de definitieve plek van de straatnaam.

> lees het hele bericht op de website van Titus Brandsma Memorial.

Symbolische onthulling van het straatnaambord, door wethouder Tobias van Elferen. FOTO: Gemeente Nijmegen)

Foto: Gemeente Nijmegen. Symbolische onthulling van het straatnaambord, door wethouder Tobias van Elferen.