Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Studieweek Mystiek 2022 over De Evangelische Peerle door Rob Faesen S.J.

Datum bericht: 31 maart 2022

De Studieweek van het Titus Brandsma Instituut staat dit jaar in het teken van Die Evangelische Peerle. Rob Faesen S.J. zal dit jaar de Studieweek verzorgen van 4 tot en met 7 juli. Rob Faesen is hoogleraar aan de universiteit van Leuven en van Tilburg. Als geen ander kent hij de Evangelische Peerle.

Evangelische Peerle 
Het anonieme werk Die Evangelische Peerle is een zestiende-eeuws meesterwerk uit de christelijke mystieke literatuur, dat een uitzonderlijk succes kende gedurende enkele eeuwen. Met verschillende edities en vertalingen, maar dan vergeten werd.

Die Evangelische Peerle ontstond in de omgeving van de Keulse kartuizers, die onder andere ook voor een Latijnse editie van Jan van Ruusbroecs werk zorgden, van Johannes Tauler en van Hendrik Herp.

De Peerle slaat de brug van de rijke middeleeuwse mystieke traditie naar de moderne tijd. Het boek is een verzameling van gebeden, meditaties en geestelijke oefeningen om de aanwezigheid van God in de mens op het spoor te komen.

Programma Studieweek 2022
In deze Studieweek maakt u kennis met de tekst en de inhoud van Die Evangelische Peerle. Samen leest u stukken uit de Middelnederlandse tekst en de vertaling ervan. Gekozen volgens de belangrijkste thema’s van dit werk.

Ook zal het werk in de context bekeken worden, met enkele korte exploraties van werken die uitgegeven waren door de Keulse kartuizers. Zoals Den tempel onser sielen, de Institutiones Taulerianae, en de Spieghel der volcomenheit (Hendrik Herp).
> Meer info en aanmelden