Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Deel Titus Brandsma – een leven op het snijvlak van theorie en praktijk

Datum bericht: 26 september 2021

De veelzijdige Karmeliet Titus Brandsma is ondanks zijn grote eruditie zelden als werkelijke geleerde beschouwd. Coban Menkveld legt in een blog op de website van Tocqueville, Religie en Democatie een relatie met de wetenschapsopvatting van Brandsma.

books-1245690_1280

Een duizendpoot
Gedurende zijn leven, maar ook na zijn gewelddadige dood in kamp Dachau, zouden bekenden van Titus Brandsma (1881-1942) hem typeren als een uiterst vriendelijke en behulpzame karmelietenpater, die zijn Friese wortels altijd trouw is gebleven.

Titus was een ware duizendpoot: naast zijn religieuze roeping was hij in zijn latere jaren ook actief als hoofdredacteur van het nieuwsblad De Stad Oss, als journalist, als bestuurslid van diverse verenigingen, als rector magnificus (1932-1933) van de Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen en als hoogleraar in de filosofie en de mystiek aan dezelfde Universiteit.

Ondanks zijn overweldigende kennis op het vlak van de christelijke mystiek, werd (en wordt tot op de dag van vandaag) Titus daarentegen zelden als een échte geleerde beschouwd. Hoe is dit zo gekomen? Lees verder.

Coban Menkveld is theoloog en religiewetenschapper. Sinds augustus 2020 is hij werkzaam als assistent-biograaf van de nieuwe (intellectuele) biografie over Titus Brandsma en als medewerker verbonden aan het Titus Brandsma Instituut. 
Menkveld is tevens organisator van de Reeks Bossche Kringgesprekken.