Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Nieuws uit 2018

Radiointerview met Ad de Keyzer over het Weihnachtsoratorium

Zondag 16 december 2018 werd Ad de Keyzer voor het programma Zin in weekend! op radio 5 geïnterviewd over het Weihnachtsoratorium, het ontstaan en de spiritualiteit ervan (bij 31 minuten).

TBI Lectures: Willem Marie Speelman

Op 12 december zal Willem Marie Speelman van 15:30-17:00 uur de lezing Franciscaanse waarden in de zorg houden in het kader van de derde serie TBI Lectures. > Lees meer.

Nacht van de Mystiek 2019

Op vrijdag 25 januari 2019 organiseert het Titus Brandsma Instituut alweer de 5e Nacht van de Mystiek. Het thema is Liefde & Mystiek en het belooft weer een mooie avond te worden. Met voordrachten, poëzie, theater en muziek. Dit jaar met onder andere Etty Hillesum-kenner Ria van den Brandt en Robert Jan Stips (voorheen de Nits). Dit jaar is het in het Theatercafé van de Stadsschouwburg in Nijmegen. Lees meer over het programma van de Nacht van de Mystiek en bestel direct kaarten.

Recensie De Moderne Devotie op Brabant Cultureel

Op Brabant Cultureel, digitaal podium voor kunst en cultuur in Noord-Brabant, verscheen een korte bespreking van De Moderne Devotie. Er staat ook een artikel over het Museum voor Religieuze Kunst in Uden met een expositie die mooi aansluit bij dit boek (en omgekeerd).

Titus Brandsma in finale verkiezing Grootste Gelderlander Aller Tijden

Vrijdag 16 november 2018 werd in het Provinciehuis in Arnhem de Grootste Gelderlander verkozen. Titus Brandsma haalde de finale, maar moest het afleggen tegen Karel van Gelre, Marga Klompé en tante Riet. Van Gelre ging met de titel naar huis. > Lees het bericht.

Interview Rijcklof Hofman Radboud Recharge

Rijcklof Hofman is naar aanleiding van het verschijnen van het boek De Moderne Devotie door Paul van den Broek geïnterviewd voor Radboud Recharge, het platform van de Radboud Universiteit voor een leven lang leren. > Lees het bericht.

Radio-interview Anne-Marie Bos: Haar stem uit de Karmel

In de uitzending van Emmausgangers op Radio Maria vertelt Anne-Marie Bos, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut, over zichzelf als zuster Karmeliet. > Beluister het interview.

Verkiezing Grootste Gelderlander Aller Tijden

Vrijdag 16 november wordt de Grootste Gelderlander Aller Tijden gekozen. Op deze lijst staan namen als Karel van Gelre, Piet Mondriaan en Wilhelm Röntgen. Met trots laten wij weten dat ‘onze’ Titus Brandsma  ook kans maakt op de titel.

Er zijn twee criteria voor de verkiezing: De Grootste Gelderlander moet een bijdrage hebben geleverd aan de Gelderse geschiedenis én overleden zijn. De wedstrijd is in samenwerking van de Radboud Universiteit, Erfgoed Gelderland, de Historische Herberg Arnhem en de provincie Gelderland tot stand gekomen.

Op 16 november is de verkiezing van de Grootste Gelderlander Aller Tijden in de Historische Herberg Gelderland, van 14.00 tot 16.30 uur in het Huis der Provincie in Arnhem. Het aanwezige publiek mag stemmen. Lees meer op www.mijngelderland.nl

Radio-interview Anne-Marie Bos over boek Titus Brandsma

Woensdag 7 november 2018 zette Radio Maria een interview met TBI-collega Anne-Marie Bos online. In deze uitzending, in de serie Emmausgangers, vertelt over Anne-Marie over het boek Titus Brandsma, spiritualiteit dichtbij in veertien teksten.

> Beluister het interview.

De uitzending wordt herhaald op :

woensdag 7 november 2018 – 20:30
donderdag 8 november 2018 – 03:30
zondag 11 november 2018 – 02:00
vrijdag 7 december 2018 – 02:00

Radio-interviews naar aanleiding van het boek Moderne Devotie

Rijcklof Hofman, wetenschappelijk medewerker Titus Brandsma Instituut, gaf de afgelopen periode twee radio-interviews over het prachtige overzichtswerk De Moderne Devotie: het interview op Radio Maria en een interview op Sleutelstad Radio.

Boekpresentatie De Moderne Devotie

Op 6 oktober 2018 vond te Windesheim de presentatie van De Moderne Devotie. > Lees meer.

Titus Brandsma Instituut op Radboud Invites

Afgelopen weekeinde presenteerde het Titus Brandsma Instituut zichzelf tijdens de publieksdag Radboud Invites. > Lees meer.

Nieuwe publicatie: De Moderne Devotie

Op 8 oktober verschijnt er bij W-Books te Zwolle een rijk geïllustreerd boek, waarin de Moderne Devotie in al haar facetten belicht wordt. > Lees meer.

Boekpresentatie Heilige woede

Een monastieke levensweg is een spiegel voor iedereen! Ook in het klooster moet je je gevoelens niet verdringen maar heiligen, inclusief je woede. Dat is het uitgangspunt in het nieuwe boek van Thomas Quartier osb, benedictijn en theoloog. Zaterdag 8 september 2018 zal het gepresenteerd worden in Herberg De Aandacht in Heteren. > Meer informatie.

Nieuwe bijeenkomst Fellows

Er is weer een nieuwe bijeenkomst gepland van de fellows van het Titus Brandsma Instituut. > Meer informatie (in het Engels).

Interview met Marc De Kesel

Op de website van NieuwWij staat een uitgebreid interview met Marc De Kesel, de directeur Interne en Externe Zaken van het Titus Brandsma Instituut, onder de titel Het probleem mens zal niet opgelost raken.

Titus Brandsma: Spiritualiteit dichtbij in veertien teksten

Op 15 juni 2018 presenteerde het Titus Brandsma Instituut de bundel ‘Titus Brandsma: Spiritualiteit dichtbij in veertien teksten.’, onder redactie van Anne-Marie Bos. > Lees meer.

Boekpresentatie Sprokkelhout en Waarlijk mens zijn

Op woensdag 14 maart werden in de Sint-Adelbertabdij te Egmond-Binnen twee boeken gepresenteerd die getuigen van de betekenis van spiritualiteit voor mens en samenleving. Van de aanbieding van Sprokkelhout door Edy Korthals Altes aan Dries van Agt staat nu op YouTube een filmpje. > Meer informatie.

Gesprek over Moderne Devotie op Radio Maria

Op de landelijke zender Radio Maria is een onderhoudend en informatief gesprek over de Moderne Devotie met specialist Rijcklof Hofman te beluisteren. > Naar het gesprek… (externe link)

Inschrijving grote jubileumviering (15 juni 2018)

Vanaf nu kunt u zich inschrijven voor de grote jubileumviering ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Titus Brandsma Instituut in de Stevenskerk op 15 juni 2018.

Boekpresentatie Portretten van sociale spiritualiteit

Op 12 april vindt de boekpresentatie plaats van Portretten van sociale spiritualiteit. > Meer informatie.

Kloostermensen: een nieuw boek van Thomas Quartier en Leo Fijen

Op zaterdag 3 maart vond in Berne de presentatie plaats van het nieuwe boek van Thomas Quartier dat hij samen met Leo fijen geschreven heeft. > Meer informatie.

TBI-Disputatio: twee discussierondes n.a.v. twee nieuwe boeken

Op 21 maart en 25 april 2018 zullen er twee discussierondes plaatsvinden n.a.v. van twee recent verschenen, elkaar tegensprekende boeken. > Meer informatie.

Diploma-uitreiking Opleiding Maatschappelijke Spiritualtiteit

Op 21 februari studeerden twee studenten van de opleiding Maatschappelijke Spiritualiteit af. > Meer informatie.

Collegereeks: Mystiek, moderniteit en geestelijke begeleiding (Theresia van Lisieux en maatschappijkritiek)

In deze collegereeks verkent u aan de hand van voorbeelden hoe spiritualiteit en moderniteit zich tot elkaar verhouden, elkaar uitdagen, bekritiseren, vooronderstellen, aanvullen en/of uitsluiten. > Meer informatie.

Opening jubileumjaar

De opening van het lustrum zal plaatsvinden op 23 februari. Er zal voor genodigden een bijeenkomst zijn in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Mocht u geïnteresseerd zijn in het bijwonen van deze opening en geen uitnodiging hebben ontvangen, dan kunt u zich opgeven via telefoonnummer 024 3612162 of per e-mail: secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl. > Meer informatie.

Conferentie Down Town / Down Soul

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Titus Brandsma Instituut zal er ook een tweedaagse conferentie plaatsvinden. > Meer informatie… (Engels).

Nieuwe Publicatie: Portretten van sociale spiritualiteit

Als resultaat van een samenwerking tussen het Vincent de Paul Center (Nijmegen) en het Titus Brandsma Instituut (Nijmegen) is de publicatie Portretten van sociale spiritualiteit verschenen. > Meer informatie.

Nieuw Boek Titus Brandsma

In Titus Brandsma:Mystik und Martyrium presenteert Elisabeth Hense de geschriften van Titus Brandsma in een nieuwe Duitse vertaling. Sommige van deze teksten zijn nog niet eerder gepubliceerd. Op de website van het Center for Catholic Studies van de Radboud Universiteit staat meer informatie.

Studieweek mystiek 2018

Van 2 tot en met 5 juli 2018 verzorgt Anne-Marie Bos de studieweek mystiek over In de leerschool van Titus Brandsma. > Meer informatie.

Verslag Nacht van de Mystiek 2018

Vrijdag 26 januari vond de Nacht van de Mystiek 2018 plaats in LUX Nijmegen. Het thema was dit jaar Oosters Nabij. Er is inmiddels een verslag met foto’s. > Meer informatie.

Filosofiecafé met Marc de Kesel over Zelfloos

Op zondag 18 februari om 14.00 uur is het maandelijks terugkerende Filosofiecafé van boekhandel Van Piere. Ditmaal is Marc de Kesel te gast. Hij bespreekt zijn nieuwe werk Zelfloos. > Meer informatie.

Nieuw boek Huub Welzen

Bij uitgeverij Peeters in Leuven is een nieuw boek verschenen van Huub Welzen: Biblical Spirituality. Contours of a Discipline. > Meer informatie.

TBI Fellow Meeting 17-18 januari 2018

Op 17-18 januari zal er een tweede TBI Fellow Meeting plaatsvinden in Nijmegen. > Meer informatie… (Englisch only).

Ronde tafel discussie over The Analogical Turn

Op 18 januari 2018 vindt er een ronde tafel discussieplaats rond het boek The Analogical Turn van Johannes Hoff. > Meer informatie.

Lectuurseminarie over Michel de Certeau

Op 16 janauri 2018 start er een lectuurseminarie over La Fable Mystique van Michel de Certeau. > Meer informatie.

Congres The Power of Transformation

Bij gelegenheid van de grote overzichtstentoonstelling Rubens. The Power of Transformation organiseert het Städel Museum in Frankfurt van 22 tot 24 februari 2018 een internationaal congres over ‘Art and Catholicism in the Dutch Republic’. Het Titus Brandsma Instituut wordt vertegenwoordigd door Charles Caspers met een voordracht over de eucharistische kunst in de gouden eeuw. > Meer informatie (Duits en Engels).

Nieuwe publicatie Marc de Kesel

Bij uitgeverij Kok is onlangs een nieuwe publicatie van Marc de Kesel verschenen onder de titel Zelfloos. > Meer informatie.

TBI-Lectures: Janneke van der Leest

Het Titus Brandsma Instituut organiseert dit najaar een tweede reeks van vier TBI-Lectures onder de titel “Mystieke beeldenstorm # 2: over mystiek en moderne beeldende kunst”. Graag nodigen wij u uit voor de vierde TBI-Lecture in die reeks: Janneke van der Leest (HOVO Nijmegen), William Blake & de goddelijke bron van de kunst. > Meer informatie.

Verslag Indonesiëreis Charles Caspers

In het kader van de geschiedschrijving van de Zusters van de Choorstraat maakte Charles Caspers afgelopen november een rondreis langs de verschillende communiteiten in Java en Oost-Timor. > Meer informatie.

Collegereeks: Gidsen op de weg (GAAT NIET DOOR!)

Op woensdag 31 januari 2018 start het Titus Brandsma Instituut een reeks colleges met als thema ‘Gidsen op de weg’. > Meer informatie.

Collegereeks: Moderniteit – mystiek – kritiek (GAAT NIET DOOR!)

Op woensdag 31 januari 2018 start het Titus Brandsma Instituut een zesdelige collegereeks met als titel ‘Moderniteit – mystiek – kritiek’. > Meer informatie.

50-jarig jubileum Titus Brandsma Instituut (1968-2018)

Er is een speciale pagina voor het 50-jarig jubileum van het Titus Brandsma Instituut in 2018. Daarop zal regelmatig nieuws verschijnen m.b.t. de activiteiten rond dit heuglijke feit. > Meer informatie.