Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Nieuws uit 2020

Corona update14 december: lockdown

Op maandag 14 december kondigde de overheid nieuwe coronamaatregelen aan. Voor het Titus Brandsma Instituut betekent dat het laatste college uit de collegereeks ‘Geestelijke Begeleiding’ online wordt afgesloten. De informatiemiddag over de cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ van vrijdag 8 januari 2021 wordt verplaatst naar een ander tijdstip. Ook zal de datum dat de cursus start gewijzigd worden. De collegereeks ‘Omvorming’ gaat op 3 februari gewoon door. Afhankelijk van de maatregelen dan, worden de colleges blended of helemaal online verzorgd.  Lees verder.

TBI TV met Pierre Humblet over wat voor goeds er uit crises kan voortkomen

Pierre vertelt in deze aflevering van TBI TV over zijn werk en over de impact van crisis op het dagelijkse en religieuze leven. Hij heeft tijdens de eerste coronagolf zelf een crisis meegemaakt, en vreemdgenoeg heeft hij daar hele mooie en bijzondere herinneringen aan. Bekijk de uitzending.

‘Mystiek en Calvinisme, dat kan best samen’

‘Calvinisme en mystiek. Dat gaat niet samen. Mystiek is toch iets voor katholieken? Visioenen, extase, uitzinnigheid, daar doen de volgelingen van Calvijn niet aan, die leven zo sober en ingetogen mogelijk. Aan het gereformeerde lijf geen mystieke polonaise. Zou je zeggen.’ Lees verder.

Inigo Bocken verzorgt les Kerknet-academie over Cusanus

De Kerknet-academie verzorgt een gratis online cursus waarin zes spirituele meesters centraal staan. Bijvoorbeeld Johannes van het Kruis, Ignatius van Loyola en Edith Stein. TBI directeur en filosoof Inigo Bocken vertelt in zijn bijdrage waarom Nicolaas van Cusa (Cusanus) in dit rijtje van spirituele meesters thuishoort. Lees verder.

Podcast filosofie met Inigo Bocken over Cusanus

Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken treedt op in de nieuwste podcast filosofie van Centre Erasme. Het is alweer de 36e editie van de podcast filosofie, waar iedere keer een andere denker centraal staat. Dit keer is dat Nicolaas van Cusa (ook wel: Cusanus). Lees en luister verder.

Belangrijke stap richting heiligverklaring Titus Brandsma

Op 26 november 2020 erkende een team van medische adviseurs de onverklaardbare aard van de genezing van pater Michael Driscoll (karmeliet). Deze genezing wordt toegeschreven aan de tussenkomtst  Titus Brandsma. Dit is de eerste, fundamentele fase in het proces dat mogelijk leidt tot een heiligverklaring van Titus Brandsma. Lees verder.

Boekpresentatie ‘Levensliederen’ van Thomas Quartier in Abdij Keizersberg Leuven

Thomas Quartier presenteerde in de Abdij Keizersberg Leuven zijn boek ‘Levensliederen’. Door de coronamaatregelen kon er geen publiek bij aanwezig zijn, dus maakte filmmaker Dick Broekema een uitgebreide videoreportage. Lees verder.

TBI TV met Marc De Kesel: Waar gaat het over in de moderne mystiek

In deze aflevering van TBI TV vertelt Marc De Kesel waar het over gaat in de moderne mystiek. Hij doet dit naar aanleiding van een (abstract) schilderij ‘Monnik bij de zee’ van Caspar David Friedrich. Hij legt dit schilderij naast het schilderij ‘Berglandschap met de H. Hiëronymus’ van Paul Bril. En ligt de overeenkomsten en verschillen toe. Bekijk de uitzending van TBI TV.

Herman Westerink op Radio Maria over Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen

Joop van der Elst ging afgelopen woensdag 18 november op Radio Maria in gesprek met TBI collega Herman Westerink over het door Willem Teellinck geschreven werk Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen. Soliloquium verscheen eind juni 2020 als tweede deel in de serie Mystieke Teksten. Beluister het interview met Herman.

Beeld Titus Brandsma herplaatst op RU campus

Het bronzen Titus Brandsma beeld dat voorheen op de Thomas van Aquinostraat stond, is herplaatst op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Je vindt hem op de wand van het collegezalencomplex (op de hoek van Erasmusplein en Pieter Bondamplein). Lees verder.

Alfabet van de Liefde: De L van Liefdeswet

‘Want de geboden: gij zult niet echtbreken, niet doden, niet stelen, niet begeren, en alle andere kan men samenvatten in dit ene woord: Bemin uw naaste als uzelf. De liefde berokkent de naaste geen enkel kwaad. Liefde vervult de gehele Wet.’ Lees verder.

Reflectie over kunst en spiritualiteit bij schilderij ‘De monnik bij de zee’ van Casper David Friedrich

Marc De Kesel schreef een reflectie over kunst en spiritualiteit bij het schilderij ‘De monnik bij de zee’ van Casper David Friedrich. Hierin geeft Marc onder andere antwoord op de vraag: Waar gaat het over in de moderne mystiek? Lees verder.

Filosoof Marc De Kesel: ‘Met religie proberen we onze eindeloze vrijheid te managen’

Het zijn bange tijden, zeggen we, maar zijn het de tijden of zijn wij het? ‘Angst is zo intiem dat je er zelf bijna niet bij kunt’, zegt filosoof Marc De Kesel vandaag in Trouw. Lees verder.

Vacature PhD in de studie van Spiritualiteit en beeldende kunst

Het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen zoekt een PhD-onderzoeker met expertise (MA-niveau) en interesse in zowel christelijke mystiek als moderne beeldende kunst. Het betrokken onderzoeksproject zal deel uitmaken van een bredere, lopende studie van het Instituut naar de rol die de spirituele en mystieke traditie heeft gespeeld in de moderne beeldende kunst in de periode 1850-1980. Je hebt zelf inspraak in het onderwerp dat je wil onderzoeken. Lees verder.

Boek over de prachtige en onbekende nalatenschap van Marianne van der Heijden

Kunsthistorica Lies Netel deed de afgelopen jaar promotieonderzoek naar de vrij onbekende kunstenares Marianne van der Heijden. Ze schreef hierover het boek ‘De nalatenschap van Marianne van der Heijden (1922-1998). De stem van een ongekende kunstenares’. Het TBI  heeft uit de nalatenschap van Marianne van der Heijden een bedrag gekregen voor het doen van onderzoek naar spiritualiteit en beeldende kunst. Lees verder.

Alfabet van de liefde: de K van Koninkrijk

‘Koninkrijk der hemelen.’ Het is een geijkte formule in de evangelische teksten. De eerste christenen hielden dit ‘koninkrijk’ voor gerealiseerd in hun kleinschalige, op agape gebaseerde leefgemeenschappen. Lees verder.

Niet eerder gepubliceerde tekst Titus Brandsma uit 1932 over Maria

Uitgeverij Sjibbolet publiceert medio december 2020 een niet eerder gepubliceerde mystieke tekst van Titus Brandsma over Maria. Deze tekst uit 1932 vormt de finale waarin de verschillende gedachtenlijnen van Titus Brandsma over Maria samenkomen. Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken leidt het boek in. Lees verder.

Waar ben je bang voor Marc De Kesel?

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben last van angststoornissen. Bij doorvragen blijken ze vrijwel allemaal neer te komen op één onderliggende angst: de angst om te zijn. Journalist Steve Akkermand gaat hierover in gesprek met filosofen, psychologen en kunstenaars. Donderdag 5 november rond 23.00 uur bijt Marc De Kesel het spits af. Lees verder.

Werken in het onderwijs intensief? Meer aandacht voor de binnenkant!

Werken in het onderwijs is intensie? Dat vraagt om de nodige veerkracht en vitaliteit. Aandacht voor de binnenkant kan dat versterken. Lees het artikel van Theo van der Zee dat verscheen in Direct. Vakblad van CNV Schoolleiders. Lees verder.

Kerknet live met Alicja Gescinska en Thomas Quartier

Wat bindt ons als mensen in deze wereld in crisis? Herbekijk de eerste uitzending van Kerknet Live met filosofe Alicja Gescinska en benedictijn Thomas Quartier. Lees verder.

De bekendste jonge monnik van Nederland verrast opnieuw

Muziek en spiritualiteit horen bij elkaar als lichaam en ziel. Beide brengen een mens bij de kern van het leven, bij emoties en bij verlangens naar zin en evenwicht. In ‘Levensliederen’heeft Thomas Quartier de spiritualiteit gezocht bij hedendaagse singer-songwriters. Het gaat over God vinden op de tonen van popmuziek. Lees verder.

‘Rusteloos is mijn hart tot het rust in jou’

Het zou een amoureuze ontboezeming kunnen zijn uit de mond van de eerste de beste hartstochtelijk verliefde ziel. Zeker.
Maar ‘Rusteloos is mijn hart tot het rust in jou’ is ook de beroemde zinsnede uit één van de eerste regels in de Confessiones van Aurelius Augustinus. Het alfabet van de liefde: de J van Jouissance (= genieten).

Corona update 2 oktober: thuiswerken weer de norm en colleges gaan gewoon door

Op maandag 28 september kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afgelopen vrijdag 2 oktober kwam daar het dringend advies bij om een mondkapje te dragen in winkels en publieke ruimtes. Wij delen de zorgen van de regering en volgen vanzelfsprekend alle maatregelen en adviezen op. Het TBI sluit aan bij wat de Radboud Universiteit doet. Lees verder.

Mindfulness is nooit een oplossing, stelt Marc De Kesel. ‘Je moet praten, niet op een matje zitten’

Is mindfulness goed voor je? Vlaamse filosoof en directeur van het Titus Brandsma Instituut Marc De Kesel heeft grote bedenkingen. Hij vindt het oneigenlijk gebruik van een aan het boeddhisme ontleende meditatietechniek. Lees het volledige interview met Marc in Trouw van 3 oktober.

Zo houd je de moed erin tijdens de tweede coronagolf

Lees wat collega Thomas Quartier erover zegt in Trouw van vandaag: ‘Je in je eigen huis terugtrekken – zeg ik als monnik – hoeft niet zonder meer negatief te zijn. Het kan ook een weldaad zijn. Maar natuurlijk, dat is lastig.’ Lees verder.

Thomas Quartier speelt zelf piano en zingt bij boekpresentatie ‘Levensliederen’ zaterdag 14 november

Op zaterdagavond 14 november zal Thomas Quartier over het boek ‘Levensliederen’ en zijn ontmoetingen met artiesten vertellen. Hij zingt en begeleidt zichzelf op de piano als hij songs laat horen die hem geïnspireerd hebben. Met schrijver Jonah Falke gaat hij in dialoog. Thomas Quartier en Jonah hebben de afgelopen jaren samen gewerkt op het snijvlak van klooster, kunst en cultuur. Lees verder.

Marc De Kesel ‘winnaar’ redetwist met prof. Anne Speckens over (on)zin mindfulness

Mag mindfulness ingezet worden voor bedrijfsdoeleinden? Op 24 september vond in de Lindenberg een heuse ‘rechtszaak’ over deze kwestie plaats. Prof. Anne Speckens, directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness en hoogleraar psychiatrie, wilde ingaan tegen het beeld van mindfulness-training als bedwelmend middel voor werknemers. Prof. Marc de Kesel, directeur van het Titus Brandsma Instituut en expert op het gebied van de mystiek, had de bedoeling ons juist te waarschuwen voor het losrukken van mindfulness uit zijn bedoelde context om onze eigen problemen ermee uit de weg te gaan. Lees verder.

Studiedag ‘Ziek van liefde’ verzet naar 4 december 2021

Zaterdag 5 december 2020 stond de studiedag ‘Ziek van liefde’ op het programma. Met vooraanstaande kenners van de mystieke traditie, waaronder Marc De Kesel en Herman Westerink, een hele dag over wat ziek van liefde betekent. De studiedag is een jaar verzet en zal nu plaatsvinden op zaterdag 4 december 2021 in Gent. Lees verder.

TBI TV: Inigo Bocken over het Soefisme

In deze editie van TBI TV interviewt Ilja Kramer collega en wetenschappelijk directeur Inigo Bocken. Hij legt uit wat soefisme is en wat dit voor hem persoonlijk betekent. Bekijk het interview.

Beeld Titus Brandsma binnenkort terug op Radboudcampus

Het bronzen Titus Brandsma beeld dat voorheen op de Thomas van Aquinostraat stond, zal binnenkort geplaatst worden op de wand van het collegezalencomplex op de hoek van Erasmusplein en Pieter Bondamplein. Lees verder.

Redetwist over commercialisering van spiritualiteit met Marc De Kesel en Anne Speckens (uitverkocht)

In de Redetwist ‘Boeddhisme in de uitverkoop?’ kruisen filosoof Marc De Kesel en psychiater Anne Speckens de degens over de commercialisering van spiritualiteit aan de hand van een casus. Lees verder.

Volgende deel in de serie Gerardi Magni Opera Omnia verschijnt medio 2021

Rijcklof Hofman, sinds 1994 wetenschappelijk medewerker bij het Titus Brandsma Instituut, legt zich volledig toe op de kritische editie van de complete werken van Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de religieuze hervormingsbeweging Moderne Devotie. Van deze werken zijn intussen vier delen in druk verschenen. Een vijfde deel is onderweg. Lees verder.

Eerste blended college is een feit

Afgelopen woensdag 2 september hadden we een primeur bij het Titus Brandsma Instituut: ons eerste blended college ging van start. Tien studenten waren fysiek aanwezig in het Titus Brandsma Memorial. Nog eens 24 studenten volgden het college over de geestelijke weg online. Lees verder.

The Miracle of Amsterdam wint derde plaats in 2020 Catholic Press Awards

Tijdens de Catholic Media Conference in juni 2020 werd bekend dat ‘The Miracle of Amsterdam’ van Charles Caspers en Peter Jan Margy de derde prijs heeft gewonnen van de prestigieuze 2020 Catholic Press Awards in de categorie History. Lees verder.

Recensie Friesch Dagblad: Visioenen over de passie van de lijdende Christus

Kunnen we vandaag nog iets beginnen met visioenen? Waarschijnlijk niet zo veel. Een visioen zou je kunnen omschrijven als een beeld dat God je laat zien, waarbij ook een boodschap klinkt. Het gaat niet om een gevoel of een vrome oprisping, maar echt om iets substantieels. Het Friesch Dagblad publiceerde 22 augustus een mooie recensie over ‘Als de liefde alles wordt’, over de visioenen van Juliana van Norwich. In de reeks Mystieke Teksten van het TBI en uitgeverij Berne. Lees de hele recensie.

Dankwoord voor vertrekkend voorzitter Corjo Jansen

Na zeven jaar heeft prof. mr. C.J.H. (Corjo) Jansen op 9 mei jl.  het voorzitterschap van het Titus Brandsma Instituut (TBI) overgedragen aan prof. dr. J.B. (Johan) Oosterman. Lees het hele dankwoord.

Corona-update 18 augustus

De coronamaatregelen zijn dinsdag 18 augustus weer aangescherpt. Voor het Titus Brandsma Instituut verandert er vooralsnog niets. We verzorgen onze collegereeksen blended, dat wil zeggen fystiek én online. Ook zijn de ventilatiesystemen binnen de gebouwen van de Radboud Universtiteit, waaronder de Erasmustoren waar het TBI is gevestigd, zijn gescand op risico’s. Waar nodig zijn aanpassingen gedaan. Een goed en veilig binnenklimaat is hiermee gewaarborgd. Lees verder.

Lovende recensie ‘Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen’ van Willem Teellinck

Het Friesch Dagblad publiceerde zaterdag 22 augustus een lovende recensie van ‘Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen’ van Willem Teellinck. TBI collega Herman Westerink verzorgde de inleiding.

‘Geloven is geen risicoloos tijdverdrijf. Het raakt je leven, je denken, je ervaring. Dit besef vind je bij alle grote figuren uit de geschiedenis van het christendom. Lees verder.

Vacature medewerker educatie en vorming Titus Brandsma Instituut

Het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen is op zoek naar een enthousiaste en bevlogen collega, iemand die binnen de onderzoekslijn Maatschappelijke spiritualiteit de educatie en vorming van het instituut verder kan opzetten en uitbreiden. Iemand met een universitair werk- en denkniveua voor 24 –  32 uur per week. De contractduur is een jaar en reageren kan tot uiterlijk 5 september. De functie is ingeschaald op schaal 10. Lees verder en solliciteer online.

Filosofiestudente zoekt beeld Titus Brandsma Radboudcampus

Zondag 26 juli is de sterfdag van Titus Brandsma. Een bijzonder mens. Een nuchtere Fries, pater karmeliet, promovendus wijsbegeerte, docent en journalist, hoogleraar en rector, katholiek emancipator én verzetsman. Maar bovenal een maatschappelijk betrokken man die altijd opkwam voor de ander. Op de campus van de Radboud Universiteit staat een prachtig bronzen beeld van Titus Brandsma. Filosofiestudente Renée Wijnhoven raakte geïnspireerd door de persoon Titus Brandsma en ging op zoek naar het beeld. Lees verder.

Meld u nu aan voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding

Na de zomer gaat het TBI het onderwijs ‘blended’ verzorgen. Dit betekent dat we zowel fysiek als digitaal onderwijs geven. Tegelijkertijd. Anne-Marie Bos en Huub Welzen gaan het spits afbijten met de collegereeks Geestelijke weg. Er kunnen 15 deelnemers in het TBM Nijmegen meedoen. De rest doet vanuit huis mee via een virtual classroom. U kunt zich nu aanmelden voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding.

Radboudcampus per 1 augustus rookvrij

Vanaf 1 augustus 2020 is roken op de  Radboudcampus verboden. Het Titus Brandsma Instituut is gevestigd in de Erasmustoren op de campus, en dus geldt het rookverbod ook voor medewerkers van ons instituut en onze studenten. Het rookverbod geldt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Radboud Universiteit, Radboudumc en TBI streven samen naar een gezonde (werk)omgeving voor personeel, studenten, patiënten en bezoekers. Lees meer over het rookverbod op de website van de Radboud Universteit.

Corona-update TBI 21 juli 2020

Het reguliere onderwijs blijft tot 1 september online en vanaf 1 september vooralsnog op de campus én online (blended). Onze collegereeksen zullen vanaf begin september ook zowel in het Titus Brandsma Memorial (TBM) als via Brightspace / Virtual Classroom plaatsvinden. Daarnaast beraden we ons op andere online activiteiten. Lees verder.

Interview Herman Westerink over Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck

Onlangs verscheen het tweede deel in de serie Mystieke Teksten: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Lees verder.

De H van Haat

‘Als iemand naar Mij toekomt, die zijn vader en moeder, zijn vrouw en kinderen, zijn broers en zusters, ja zelfs zijn eigen leven niet haat, kan hij mijn leerling niet zijn’ is te lezen in Lucas 14, 26. Wie ‘zijn vader en moeder, zijn vrouw en kinderen, zijn broers en zusters […] niet haat, kan mijn leerling niet zijn’. Hoe is het mogelijk dat een religie die van de liefde haar centrale missie maakt, tegelijk de haat zo omarmt? En dat die haat juist hen betreft van wie we spontaan het meest houden: vader, moeder, broers, zussen – onze ‘elementaire verwantschappen’? Marc De Kesel onderzoekt het in het Alfabet van de Liefde.

Gratis online Studieweek Mystiek trekt bijna 800 deelnemers

De Studieweek Mystiek trekt dit jaar bijna 800 deelnemers. De Studieweek is dit jaar gratis én online, wat de week toegankelijk maakt voor veel meer mensen. En Titus Brandsma blijkt een populaire mysticus. Lees het interview met organisator Anne-Marie Bos in het Friesch Dagblad.

Thomas Quartier benoemd tot hoogleraar Liturgiewetenschappen

Theoloog Thomas Quartier is met ingang van 1 april 2020 benoemd tot hoogleraar Liturgiewetenschap aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit. Hij is de enige hoogleraar katholieke Liturgie in Nederland. Lees verder.

Nu in de winkel: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck

Vanaf 24 juni ligt het tweede deel in de serie Mystieke Teksten in de winkels: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Lees verder.

Bijzonder hoogleraarschap voor Marc De Kesel

TBI-directeur in- en externe zaken Marc De Kesel is per 1 juni jl. door het college van bestuur van de Radboud Universiteit aangesteld als bijzonder hoogleraar ‘Theologie, mystiek en moderniteit’ aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR). Deze bijzondere leeropdracht geldt voor een periode van drie jaar. Lees verder.

TBI jaarverslagen 2019 online

Ieder jaar maakt het Titus Brandsma Instituut een jaarverslag, een wetenschappelijk jaarverslag en moeten wij onszelf wetenschappelijk en financieel verantwoorden. Daarnaast publiceren we ook een publieksjaarverslag. Bent u geïnteresseerd in het reilen en zeilen van het Titus Brandsma Instituut? Lees het jaarverslag en het publieksjaarverslag 2019.

Corona update 15 juni 2020

De coronamaatregelen die tot nog toe golden in Nederland, kunnen stap voor stap versoepelen – zolang het virus onder controle blijft. Ook op de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut  is er vanaf 1 juni steeds iets meer mogelijk. Ook hier geldt: alle stappen kunnen alleen gezet worden wanneer het virus onder controle blijft. Lees verder.

Marc De Kesel schrijft blog ‘Princes Corona’ over hoe het Coronvirus de grondslag van onze politiek blootlegt

Filosoof en TBI-directeur Marc De Kesel laat in zijn blog ‘Princes Corona’ zien hoe het coronavirus ons economisch en politiek systeem doet schudden. Wat is de grondslag die overblijft? En wat gaan we leren van ‘Prinses Corona?’ Lees verder.

Essay Marc De Kesel in boek ‘Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst’

In Trouw van 10 juni 2020 verscheen een recensie van het boek Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst van Johan Goud en Frank G. Bosman (red). In deze bundel is een essay opgenomen van TBI-directeur Marc De Kesel over God, dier & subject. Lees verder.

De G van Gift

Wat is liefde, als we het van Christus willen leren? Desnoods het eigen leven geven ten voordele van hen van wie we houden. En zo nodig ook het leven van onze geliefden geven. Ook hún leven op het spel zetten. Want ook tot zoiets maant dit voorbeeld ons aan. De Vader gaf zijn eniggeboren Zoon uit liefde voor de mensheid. Hij had er diens leven voor over om ons uit onze deplorabele toestand te redden. Liefde is een gift, een geschenk, een radicaal geschenk, een zelfgeschenk. Lees het alfabet van de liefde: de letter G van Gift.

Gratis online Studieweek Mystiek ‘In de leerschool van Titus Brandsma

Dit jaar organiseert het TBI van 6 t/m 10 juli de eerste online Studieweek Mystiek over Titus Brandsma. Anne-Marie Bos heeft voor de gelegenheid de Studieweek van 2018 over Titus bewerkt en geschikt gemaakt voor deze online Studieweek. Gratis. Lees verder en meldt u zich meteen aan.

Binnenkort in de winkel: Soliloquium, de tweede bundel uit de reeks Mystieke Teksten

In 1628 schreef Willem Teellinck zijn Soliloquium, een mystieke tekst in de traditie van middeleeuwse ‘alleenspraken van de ziel’. Centraal in de tekst staat het diepe en hartstochtelijke verlangen van een zondaar naar een ontmoeting met Christus en naar zekerheid van uitverkiezing. Het is de tweede bundel in de serie Mystieke Teksten, uitgegeven door het Titus Brandsma Instituut en uitgeverij Abdij van Berne. Herman Westerink schreef de inleiding en Thom Mertens verzorgde de vertaling. Lees verder.

Online boekpresentatie Thomas Quartiers nieuwste boek ‘Open einde van je verlangen’

Pinkstermaandag 1 juni gaat Leo Fijen vanuit de Abdijhoeve in Doetinchem in gesprek met Thomas Quartier naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwste boek: Open einde van je verlangen. Bidden met een hedendaagse monnik (Adveniat, 2020). De boekpresentatie zal vanaf 11.00 uur via een livestream op Youtube te bekijken en beluisteren zijn. Lees verder.

‘Bijzonder saaie lezing’ van Marc De Kesel over moderne mystiek van Mallarmé

Vorig jaar organiseerde Sander Vloeibergs, TBI Fellow, de studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’ in Leuven. Tijdens de studiedag werd de relatie tussen de Middelnederlandse christelijke mystiek enerzijds en de hedendaagse kunstpraktijk anderzijds bestudeerd. TBI-directeur Marc De Kesel hield een – zoals hij zelf noemde een ‘bijzonder saaie lezing’ – over moderne dans en moderne mystiek: over Mallarmé’s ‘spirituele’ kijk op dans. Beoordeel het zelf.

Kijkje in de keuken van Charles Caspers

Voor Charles Caspers, gepensioneerd medewerker van het Titus Brandsma Instituut, is thuiswerken in deze coronatijd niet heel anders dan anders. In november 2019 nam Charles afscheid, maar hij heeft nog een onderzoekaanstelling om zijn monografie over de geschiedenis van de Congregatie ‘Dochters van Maria en Joseph’ (Zusters van de Choorstraat, Den Bosch) af te ronden. Lees verder.

Krans gelegd namens Titus Brandsma Instituut en Titus Brandsma Memorial

Door de coronamaatregelen verliep de Dodenherdenking in Nijmegen maandag 4 mei anders dan andere jaren. Het was niet mogelijk om samen te komen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies te herdenken. Namens het TBI en het TBM is er een krans gelegd om alle slachtoffers te herdenken. Lees verder.

Oud-medewerker gedecoreerd tijdens Lintjesregen 2020

Oud-medewerker Ineke Wackers kreeg op vrijdag 24 april tijdens de Lintjesregen 2020 een telefoontje van burgemeester Bruls die haar vertelde dat het zijne majesteit Willem Alexander heeft behaagd haar koninklijk te onderscheiden. Vanaf nu is Ineke lid in de orde van Oranje Nassau. Lees en kijk verder.

Corona en het fundament van onze politiek | Interview met filosoof Marc De Kesel

Wat kunnen we leren van de coronacrisis? Volgens filosoof en directeur TBI Marc De Kesel laat de wereldwijde crisis zien dat niet de economie, maar het behoud van leven aan de basis moet staan van onze politiek. Bekijk  dit interview met filosoof Marc De Kesel en programmamaker Liesbeth Jansen over hoe de coronacrisis de fundamenten van onze vrijheid en democratie blootlegt. Lees en kijk verder.

Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst

Recent zag de essaybundel Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst het licht. Deze bundel is samengesteld naar aanleiding van het jaarlijkse symposium van Figura Divina, een onderzoeksgroep over kunst en spiritualiteit. Johan Goud, lid van de Wetenschappelijke Advies Raad van het Titus Brandsma Instituut, en Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken, schreven beiden een bijdrage in deze bundel. Lees verder.

Van 11 tot 12 uur op vrijdag 10 april (Goede Vrijdag) livestream over Matthäus-Passion door Ad de Keyzer

Ad de Keyer, Bach-kenner bij uitstek, verzorgt op vrijdagochtend 10 april een livestream via Youtube. U kunt hem dan het hemd van het lijf vragen over zijn colleges over Bachs Matthäus-Passion, of over Bachs Matthäus-PassionBachs Matthäus-Passion in het algemeen. Doe mee.

Kijkje in de keuken bij Marc De Kesel (directeur in- en externe zaken)

Ook Marc De Kesel werkt thuis: ‘Vorige week was ik druk met een intensieve online course ‘Spirituality and Modern Art’ aan de Oblate School for Theology, San Antonio (Texas). Drie uur per dag college geven van achter mijn eigen werktafel thuis: het lukt aardig, maar ‘live’ is het een stuk aangenamer, zoveel is zeker.’ Lees verder.

Ad de Keyzer geeft online colleges over Matthäus-Passion

Niemand anders dan onze Bach-liefhebber Ad de Keyzer neemt u mee in drie online college’s over de Matthäus-Passion. Hij benadert het stuk niet als geestelijk concert, maar hij kijkt er op een  spiritueel liturgische manier naar. ‘Deze manier van kijken Levert ons veel te denken op.’ Lees verder.

Kijkje in de keuken bij Ad Poirters (wetenschappelijk medewerker)

Neem letterlijk een kijkje in de keuken van thuiswerkende TBI collega Ad Poirters. Hij kan een deel van zijn onderzoek niet meer doen, hiervoor heeft hij boeken uit de UB nodig. Maar nu is er tijd voor andere zaken, zoals de redactie van artikelen en het boek over de historische bibliotheek van Soeterbeeck moet herzien en afgerond worden. Lees verder.

Kijkje in de keuken bij Ilja Kramer (communicatiemedewerker)

Neem een kijkje in de keuken van Ilja Kramer, communicatiemedewerker van het Titus Brandsma Instituut. Zij werkt vanaf 13 maart thuis en vertelt waar zijn zich zoal mee bezighoudt. Lees verder.

Het coronavirus en het TBI

Het Titus Brandsma Instituut volgt – net als de Radboud Universiteit – de adviezen over het coronavirus van het RIVM, WHO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Al het fystieke onderwijs tot 1 juni komt te vervallen. Het merendeel van de colleges wordt inmiddels online gegeven, en ook de toetsing gaat waar mogelijk online. Voor het TBI betekent dit dat ook onze evenementen en onderwijsactiviteiten komen te vervallen. Lees verder.

Inigo Bocken over ‘Waarom laat God ons lijden?’

Inigo Bocken gaf woensdag 18 maart een interview op Radio Maria over het door hem vertaalde boekje van Karl Rahner ‘Waarom laat God ons lijden’?. In ‘Waarom laat God ons lijden?’ onderzoekt Rahner haast wetenschappelijk alle mogelijke antwoorden op deze vraag. Wat zeggen filosofen, christenen, atheïsten? En houden deze antwoorden stand? Lees – en luister – verder.

Het alfabet van de liefde: D van Dood

Het is een intrigerend, vaak geciteerd vers uit het Bijbelse Hooglied (8:6). ‘Sterk als de dood is de liefde.’ Jawel, je leest het goed: ‘Sterk als de dood.’ Je leest niet: ‘Sterker dan de dood.’  Lees verder.

Kijkje in de keuken van Ad de Keyzer

Vandaag nemen we een kijkje in de keuken bij Ad de Keyzer, vrijwillig wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Ad is een mystieke duizendpoot. Hij promoveerde op het onderwerp liturgische spiritualiteit. Samen met collega’s zette Ad het vormingswerk van het TBI op de kaart. Ook is hij musicus en componist. Lees verder.

Studiereis Mystiek & Moderniteit naar Lisieux (Fr.) – 28 september t/m 2 oktober

Van maandag 28 september t/m vrijdag 2 oktober 2020 wordt er een studiereis naar Lisieux (Fr.) georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in mystiek en/of filosofie. Het thema van de reis is ‘Mystiek & Moderniteit’. Thérèse van Lisieux is één van de meest populaire heiligen uit de moderniteit. Haar spiritualiteit staat centraal tijdens de reis. Lees verder.

Kijkje in de keuken bij…Rijcklof Hofman en Geerte Grote

Bij het Titus Brandsma Instituut werken ruim 20 zeer betrokken medewerkers. Maar waar zijn ze zoal mee bezig? Deze week een kijkje in de keuken bij wetenschappelijk medewerker Rijcklof Hofman. Hij werkt aan het vijfde deel van de serie waarin de werken van Geert Grote worden uitgegeven. Lees verder.

Het alfabet van de liefde: de C van Crux

De C van Crux is aan de beurt. De crux, de kruisdood van Christus, die staat voor de manier waarop God zelf – in het ‘offer van Zijn Zoon’ – onze zonde en onze sterfelijkheid op zich heeft genomen en er ons zodoende van heeft bevrijd. Is liefde een offer? Een daad van geven? Van zichzelf geven? Lees verder.

Scriptie oud-studente Alisa Kasmir gepubliceerd door Liturgical Press (USA)

De scriptie van oud-TBI studente Alisa Kasmir is door Liturgical Press (Minnesota, VS) gepubliceerd. De titel is Hineni: In Imitatie van Abraham. Kasmirs’ boek is een grondige verkenning van wat het echt betekent om Hineni – aanwezig – te zijn: voor jezelf, voor degene voor je, en voor degene die we God noemen.’ Lees verder.

Marc De Kesel doceert cursus ‘Mystical Marks on the Canvas’ in Texas

Dit weekeinde reisde TBI-directeur Marc De Kesel af naar Texas. Naar The Oblate School of Theology in San Antonio, Texas, USA om precies te zijn. Marc geeft daar de cursus ‘Mystical Marks on the Canvas’, een herwerkte, uitgebreide versie van een TBI-cursus die hij eerder gaf onder de titel ‘Mystieke plooien in het Canvas.’ Lees verder.

Heino Falcke spreekt 27Titus Brandsma Lezing uit op 8 mei

Met gepaste trots laten we weten dat we dit jaar Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie van de Radboud Universiteit, bereid hebben gevonden de 27Titus Brandsma Lezing uit te spreken. Falcke maakte in 2019 – samen met collega’s van over de hele wereld – de eerste foto van een zwart gat. Deze foto ging de hele wereld over. Naast wetenschapper is Heino Falcke in zijn vrije tijd lekenpredikant. Lees verder.

Alfabet  van de Liefde: de B van Blind

Is de liefde blind? In elk geval is Eros blind. Het zoontje van Aphrodite dat zo onbezonnen zijn pijlen op nietsvermoedende stervelingen richt, zien we doorgaans afgebeeld met een blinddoek voor de ogen geknoopt. De wonden die hij maakt brengen genot, ongetwijfeld, maar nooit zonder pijn. Lees verder.

Boekpresentatie Spiritueel moederschap van Kitty Bouwman 22 februari

Op basis van haar geprezen proefschrift schreef geassocieerd onderzoeker Kitty Bouwman voor een breder publiek het boek Spiritueel moederschap. Twee vrouwen in het leven van Augustinus. Hierin beschrijft zij haar vernieuwende visie op Augustinus. Op zaterdag 22 februari presenteert zij haar boek in de Abdij van Berne in Heeswijk Dinther. Lees verder.

Boek Moderne Devotie schittert in aflevering van Vlogboek

Vlogger Jörgen Apperloo heeft in samenwerking met Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) een tiental filmpjes gemaakt om het LUCAS-onderzoek voor een breder publiek zichtbaar te maken. Het Vlogboek over De Moderne Devotie is er één van. Het filmpje geeft een goed beeld van de beweging en van het boek. Lees verder.

Gratis publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem (17 maart)

Dinsdag 17 maart organiseert dr. Ineke Cornet, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut een gratis toegankelijke publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem. Een zeer passende locatie, omdat door dit klooster een grote hoeveelheid mystieke werken is verzameld. Waaronder de Arnhemse mystieke preken, waar Ineke Cornet een hele leeskring aan zal wijden. Lees verder.

Boekpresentatie Bachs onvoltooide passie (27 februari)

Op donderdag 27 februari 2020 is de presentatie van het boek Bachs onvoltooide Passie. Een spiritueel-liturgische benadering van de vier Johannes-Passionen van Johann Sebastian Bach geschreven door Ad de Keyzer en Paul Verheijen en uitgegeven door Adveniat. De gratis presentatie is van 14.00 – 16.00 uur, vanaf 13.30 bent u van harte welkom voor een kop thee of een kop koffie. Lees verder.

Open dag PThU opleiding Geestelijke begeleiding (6 februari)

In september 2020 start er weer een PThU-opleiding voor Geestelijke begeleiding, die samen met het Titus Brandsma wordt georganiseerd. Geestelijke begeleiding is een oude begeleidingsvorm die mensen gidst op de weg van hun diepste godsverlangen. Lees verder.

Theo van der Zee wint Volzin-schrijfwedstrijd met artikel over leiderschap

Leiderschap gaat over wat anders dan effectiviteit, betoogt Theo van der Zee in zijn winnende artikel. Leiderschap heeft volgens de winnaar van de Volzin-schrijfwedstrijd van doen met ontvankelijkheid, mogelijkheid en toekomst. “Leiders gaan voor om te laten zien wat nog maar weinigen zagen, met nieuwe ogen.” Lees verder.

Maak een koor- en orkestrepetitie mee van de Residentie Bach Ensembles (inclusief inleiding Ad de Keyzer)

De Stichting Cantatediensten Kloosterkerk Den Haag biedt u de gelegenheid om zaterdag 25 januari een middag bij te wonen over de muziek van Bach door TBI collega Ad de Keyzer. U luistert voorafgaand mee naar een koor- en orkestrepetitie van de Residentie Bach Ensembles. Lees verder.

TBI collega’s publiceren in internationaal en interdisciplinair tijdschrijft religie en samenleving

In december kwam het vijfde deel uit van het Interdisciplinary Journal for Religion and Transformation in Contemporary Society. Met als titel: Volume 5 (2019): Issue 1 (Dec 2019): Religious Experience, Secular Reason and Politics around 1900. Sources of the Contemporary Turn to Spirituality. Het tijdschrift bevat artikelen van Inigo Bocken, Herman Westerink en Marc De Kesel en is online te raadplegen. Lees verder.

Alfabet van de Liefde: De A van Amor en Agapè

Het eerste woord dat opdoemt als je over ‘liefde’ nadenkt is – hoe kan het ook anders – ‘liefde’. Wie het woord liefde in de mond neemt, heeft het echter in feite over twee liefdes tegelijk: Over eros én over agapè. Of in het Latijn: over amor én caritas. Eros/amor staat voor onvervulde liefdeshunker. Agapè/caritas staat voor vervuld verlangen. Lees verder.

> Nieuws uit 2019

> Nieuws uit 2018