Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Studieweek Mystiek

Een jaarlijks terugkerend evenement van het Titus Brandsma Instituut (TBI) is de Studieweek Mystiek. De ene keer staat een specifieke mystieke tekst centraal, de andere keer laten we ons gidsen door verschillende teksten van een bepaalde mysticus. In deze teksten wordt tastend en zoekend tot uitdrukking gebracht wat nauwelijks taal heeft, de ervaring van een mens met het Onuitsprekelijke.

Studieweek Mystiek 2022 over 'De Evangelische Peerle'
Van maandag 4 tot en met donderdag 7 juli 2022 zal de Studieweek Mystiek gehouden worden over het zestiende eeuwse mystieke geschrift De Evangelische Peerle. Prof. dr. Rob Faesen s.j. zal de Studieweek verzorgen.
> Lees meer over de Studieweek 2022 over de evangelische peerle

Studieweek Mystiek 2021 over de natuurmystiek van Thomas Merton
In 2021 stond de natuurmystiek van Thomas Merton centraal. Kick Bras, emeritus predikant en geassocieerd onderzoeker gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut, verzorgde de Studieweek 2021 van 5 tot en met 8 juli. Samen met hem bestudeerden deelnemers de vaak lyrische natuurobservaties uit de dagboeken van Thomas Merton.Samen ontdekten zij de spirituele – mystieke – wijze waarop Thomas Merton de natuur beleefde. Deelnemers  merkten dat leven in de natuur, zich verbonden voelen met bomen en planten, vogels en herten, een onlosmakelijk onderdeel zijn van Mertons spirituele zoektocht en groei was.
> Lees verder

Voorgaande Studieweken Mystiek
Om een idee te krijgen van onze Studieweek, kijk dan eens terug naar onze voorgaande Studieweken Mystiek. De afgelopen jaren stonden de volgende teksten en auteurs centraal: Jan van het Kruis (2019), Titus Brandsma (2018), Bachs Matthäus-Passion (2017) en dé mystica van de liefde, Hadewijch (2016).

Afgelopen jaar (2020) is de Studieweek van 2018 ‘De werken van Titus Brandsma’ bewerkt tot een gratis online Studieweek.