Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Mystieke Salon met Michel Dijkstra over boek Intimiteit en onthechting: levenskunst tussen oost en west

Woensdag 23 maart organiseert het Titus Brandsma Instituut weer een gratis online Mystiek Salon. Marc De Kesel gaat in gesprek met Michel Dijkstra over zijn boek Intimiteit en onthechting: levenskunst tussen oost en west (Boom 2021, Longlist Socratesbeker 2021).

Leef je voor jezelf of voor de ander?
Cover Intimiteit en onthechting Michel DijkstraCentraal in de essaybundel van Michtel Dijkstra staat de vraag: leef je voor jezelf of voor de ander? Waar ligt de grens tussen overgave en ongebondenheid?

De filosofie van de levenskunst uit zowel oost als west bevindt zich op dit snijvlak van intimiteit en onthechting. Wijsgerige meesters uit beide tradities raden ons doorgaans aan om minder op onszelf te letten, want zo kunnen wij ons werkelijk met de wereld verbinden. De valkuil van dergelijke intimiteit is echter zelfverlies. De valkuil van een al te grote onthechting is dan weer isolatie. Het komt er dan ook op aan om steeds de balans te vinden tussen verbinding en jezelf poneren.

Aanmelden
De bijeenkomsten worden met Zoom georganiseerd. Marc De Kesel en Herman Westerink modereren de bijeenkomsten modereren en Stefaan Neirynck verzorgt de techniek.

De Mystieke Salons zijn gratis.
> Aanmelden Mystieke Salons 2022