Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Studieweek Mystiek 2022 over 'De Evangelische Parel'

De jaarlijks terugkerende studieweek rond mystiek van het Titus Brandsma Instituut staat dit jaar in het teken van Die Evangelische Peerle (ook wel: 'De Evangelische Parel').

Rob Faesen S.J. zal dit jaar de Studieweek verzorgen van 4 tot en met 7 juli. Rob Faesen is hoogleraar aan de universiteit van Leuven en van Tilburg. Als geen ander kent hij de Evangelische Peerle.
> Meteen aanmelden

Evangelische Peerle 294px-Rogier_van_der_Weyden_-_Virgin_and_Child_(Durán_Madonna)_-_WGA25715

Het anonieme werk Die Evangelische Peerle is een zestiende-eeuws meesterwerk uit de christelijke mystieke literatuur, dat een uitzonderlijk succes kende gedurende enkele eeuwen. Met verschillende edities en vertalingen, maar dan vergeten werd.

Die Evangelische Peerle ontstond in de omgeving van de Keulse kartuizers, die onder andere ook voor een Latijnse editie van Jan van Ruusbroecs werk zorgden, van Johannes Tauler en van Hendrik Herp.

De Peerle slaat de brug van de rijke middeleeuwse mystieke traditie naar de moderne tijd. Het boek is een verzameling van gebeden, meditaties en geestelijke oefeningen om de aanwezigheid van God in de mens op het spoor te komen.

Recent is er een nieuwe wetenschappelijke editie van gepubliceerd door Guido De Baere S.J. en een vertaling in hedendaags Nederlands door Dirk Boone en Jos Alaerts S.J.

Foto: Rogier van der Weyden, Public domain, via Wikimedia Commons

Programma Studieweek 2022

In deze Studieweek maakt u kennis met de tekst en de inhoud van Die Evangelische Peerle. Samen leest u stukken uit de Middelnederlandse tekst en de vertaling ervan. Gekozen volgens de belangrijkste thema’s van dit werk.

Ook zal het werk in de context bekeken worden, met enkele korte exploraties van werken die uitgegeven waren door de Keulse kartuizers. Zoals Den tempel onser sielen, de Institutiones Taulerianae, en de Spieghel der volcomenheit (Hendrik Herp).

In de studieweek wordt gebruik gemaakt van een reader met een selectie van teksten uit 'De Evangelische Parel'. Alle deelnemers ontvangen deze reader.

"Om terug te keren tot onze eerste puurheid moeten wij beginnen bij wie geen begin heeft, namelijk bij God: Hij is de edele oorsprong, waaruit wij zijn voortgekomen maar waarin wij wezenlijk gebleven zijn. Zoals de stralen van de zon, zo hangt onze ziel in God, die onze oorsprong, leven en behouder is". [De Evangelische Peerle; 82r]

Fysiek én online

De Studieweek Mystiek is live én online te volgen. Geef uw voorkeur aan op het aanmeldformulier.

Data en locatie

De Studieweek Mystiek wordt dit jaar georganiseerd in collegezaal MM 00.025 in het Maria Montessorigebouw (Thomas van Aquinostraat 4 Nijmegen, Radboudcampus) en duurt van 4 tot en met 7 juli 2022.

De collegetijden zijn iedere dag (maandag t/m donderdag):

10.00-10.45 uur
11.15-12.00 uur
13.30-14.15 uur
14.45-15.30 uur

Kosten

Het volgen van de Studieweek 2022 in het Maria Montessorigebouw kost € 195,- (inclusief reader en koffie en thee).

U kunt ook online deelnemen. Dan zijn de kosten € 160,- (inclusief reader).

Aanmelden

> Aanmeldformulier Studieweek 2022

Over Rob Faesen

Rob Faesen S.J. (1958) is hoogleraar aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, en hoogleraar aan de Tilburg School of Catholic Theology (Universiteit van Tilburg). Hij is tevens lid van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen).

> Algemene voorwaarden studieweek mystiek

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alvast luisteren

Hieronder zijn een aantal podcasts te vinden die enkele gedachten en gebeden uit de Peerle bespreken.

Podcast 1Mystiek

Enkele gedachten en gebeden uit De evangelische parel (1537/38) in modern Nederlands om de smaak van het werk te pakken te krijgen.

Luister via: De evangelische parel Gebeden • mystiek - Podcast Addict

Hoe God in ons is en hoe wij naar God gebeeld zijn Podcast 2


Hoofdstuk XX uit boek 2 van De evangelische parel zoals uitgegeven bij uitgeverij Averbode in België.

Luister via: De evangelische parel Hoe God in ons is en hoe wij naar God gebeeld zijn • mystiek - Podcast Addict

Een gebed tot de Godheid podcast 3

Een voorbeeld van één van de gebeden die in het boek te vinden zijn.

Luister via: Een gebed tot de Godheid uit De evangelische parel • mystiek - Podcast Addict