Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Studieweek mystiek 2024

Jalal al-Din Rumi (1207-1273) en de ‘religie van de liefde’

Studieweek Mystiek 2024: Islamitische mystiek

In 2024 organiseert het Titus Brandsma Instituut net als voorgaande jaren weer een studieweek mystiek.

In de studieweek Mystiek 2024 staat de grote Perzische dichter en mysticus Jalal al-Din Rumi centraal. Wat maakt hem ook na 750 jaar nog steeds ongekend populair in de islamitische wereld, en in de laatste decennia steeds meer in het Westen?

Religie van de liefde
Wat is zijn boodschap van liefde die mensen ongeacht hun achtergrond aantrekt? Wat betekent het dat hij voor zijn mystieke filosofie de poëtische vorm koos in plaats van proza? In welk opzicht komt de mystieke filosofie van Rumi overeen met de christelijke mystieke traditie?

Duik in het werk van Rumi

Rumi wordt beschouwd als een mysticus die de religie van de liefde propageerde. Hij was een theoloog, tot zijn ontmoeting met de mysticus Shams die hem transformeerde. Diep geraakt door het bijzondere karakter van Shams en zijn onconventionele manier om God te benaderen, ervoer Rumi zulke krachtige momenten dat hij dichter werd. Hij schreef een uitzonderlijke hoeveelheid gedichten. In deze studieweek duiken we in Rumi's biografie, zijn werk en mystieke filosofie en zijn receptiegeschiedenis.

Handige links

Hier tref je een aantal handige links om snel te navigeren. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met het secretariaat via de gegevens onderaan deze pagina.

Programma

Wat gaan we doen?

Opbouw van de Studieweek
Dag 1 (maandag 1 juli): Rumi’s leven en werk 
We beginnen met een biografie van Rumi en hoe hij zich van een traditionele theoloog ontwikkelde tot een mysticus, die de ‘religie van de liefde’ propageerde. Daarbij zal aandacht worden besteed aan zowel Rumi en zijn geliefde vriend, de niet-conformistische mysticus Shams.

Dag 2 (dinsdag 2 juli): Masnavi-yi Ma’navi (De Spirituele Leerdicht)
Op de tweede en de derde dag zullen we ingaan op een aantal verhalen uit het meesterwerk van Rumi, de Masnavi, een werk van meer dan 25.000 dubbelverzen, dat meestal als een onconventioneel commentaar op de Koran wordt beschouwd, of zelfs als de ‘Koran in het Perzisch.’ Tijdens deze dag zullen we teksten lezen waarin Rumi een religieus pluralisme voorstelt. We zullen kijken wat dit betekent voor een islamitisch geleerde.

Dag 3 (woensdag 3 juli): Wat betekent zonde en berouw
Op de derde dag zullen we verder gaan met verhalen uit Masnavi; dit keer gaan we kijken naar het concept berouw in islam en hoe Rumi naar deze en aangrenzende theologische concepten kijkt. Wat is zonde in islam? Wat ziet Rumi als zonde? Waarom zou God zondaars vergeven? Waarom besteedt Rumi aandacht aan zulke begrippen?

Dag 4 (donderdag 4 juli): Liefdesgedichten
Op de vierde dag gaan we kijken naar Rumi’s ghazals, het genre liefdeslyriek. In deze gedichten (ghazals) zien we Rumi als een emotionele dichter die de liefde voor zijn geliefde Shams en voor God bezingt. In vele gedichten identificeert hij zich met zijn geliefde Shams. Rumi heeft zo’n 3300 ghazals geschreven, een onvoorstelbaar aantal gedichten dat in tien lijvige delen is uitgegeven.

Docent van deze studieweek

GetImage

Prof. dr. Asghar Seyed-Gohrab

Asghar Seyed-Gohrab is hoogleraar Perzische en Iraanse Studies aan het Departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij heeft diverse artikelen, vertalingen, blogs, en boeken gepubliceerd over Perzische literatuur en cultuur en de islamitische mystiek waaronder Soefisme: een levende traditie, (Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker, 2015 derde druk). Op dit moment is hij “Principal Investigator” (PI) van de ERC-Advanced Grant getiteld Beyond Sharia: The Role of Sufism in Shaping Islam (www.beyondsharia.nl), waarin hij met zijn team non-conformistische islamitische bewegingen bestudeert.

Belangrijkste informatie op een rij

Praktische informatie

Data: maandag 1 juli t/m donderdag 4 juli 2024

Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen
Maria Montessori gebouw, ruimte MM 00.025

Voertaal: Nederlands

Kosten: per persoon:
Online: € 200 incl. BTW 
Fysiek € 225 incl. BTW

Collegetijden: dagelijks

10.00-10.45 uur
pauze
11.15-12.00 uur
lunch pauze
13.30-14.15 uur
pauze
14.45-15.30 uur

Button aanmelden TBI

Contact

Neem bij vragen over aanmelding of andere praktische zaken contact op.

Via het secretariaat van het Titus Brandsma Instituut:

Emailadres:
secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl

Titus-in-het-nieuws-03 (1)

Expostie Museumpark Orientalis

Ter voorbereiding op de Studieweek Mystiek kunt u alvast nader kennismaken met Rumi in Museumpark Orientalis:

Rumi – de mystieke dichter

Museumpark Orientalis presenteert in 2024 een expositie over de mystieke dichter Rumi. Het is een verhaal over inspiratie, de schoonheid van poëzie, ontmoetingen tussen culturen en een zoektocht naar je innerlijk.

Leer deze 13e-eeuwse soefistische mysticus, en de cultuur waar hij vandaan kwam, beter kennen. Wie was Rumi? Waar kwam zijn wijsheid vandaan? En wat kunnen we over liefde voor elkaar en het hogere nog leren van ‘onze meester Rumi’? In deze prachtige tentoonstelling leer je over de jarenlange reis van Rumi, over zijn ontmoetingen met de belangrijkste intellectuelen en de inspiratie die hij nog steeds geeft aan zijn miljoenen lezers.

Meer informatie: www.museumparkorientalis.nl/rumi/